Dar tvirtesnė bendrystė: Kaune atidarytas Kazachstano Respublikos konsulatas

Ramučiuose gyvenančio Alberto Milinio pareigų sąrašas vis ilgėja. Lietuvos teisininkas, buvęs teisėjas ir Kauno apygardos teismo pirmininkas šiuo metu yra ne tik Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Teisės fakulteto docentas, advokatų kontoros "AMLEX" advokatas. Jis tapo Kauno rajono savivaldybės mero visuomeniniu konsultantu teisės klausimais ir spalio 16 d. oficialiai atidaryto Kazachstano Respublikos garbės konsulato Garbės konsulu Kauno regionui.

Draugystė prasidėjo anksčiau

"Džiaugiuosi, kad Kaune atidarytas Kazachstano Respublikos konsulatas, o Garbės konsulu tapo daktaras docentas Albertas Milinis. Tai – pakaunės krašto žmogus, ir manau, kad tas tiltas bus dar tvaresnis. Kauno rajoną ir Kazachstano Respubliką sieja daug dalykų, o draugystę pradėjome gerokai anksčiau. Dar 2017 m. užmezgėme ryšius su Šiaurės Kazachstano srities vicegubernatoriumi Ratmiru Achmetovu ir aptarėme bendradarbiavimo galimybes versle, žemės ūkyje, akcentavome kultūrinių ryšių sustiprinimą, turizmo atsiradimą. Tai – pamatas tolimesniems gražiems bendradarbiavimo darbams", – įsitikinęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Džiaugiuosi, kad Kaune atidarytas Kazachstano Respublikos konsulatas, o Garbės konsulu tapo daktaras docentas Albertas Milinis.

Šių metų kovo 2–5 d. Kazachstane vyko tarptautinis verslo forumas, skirtas Lietuvos regionų ir Kazachstano ekonominiam bendradarbiavimui.

Mezgasi nauji kontaktai

Kauno rajono gyventojas profesorius Rimantas Benetis padėjo kazachams įkurti šiuolaikinę kardiochirurgijos kliniką. Šiandien darbus joje tęsia R.Benečio kolega Dainius Pavalkis ir vadovauja medicinos universitetui.

Ceremonija: lentelę atidengė (iš kairės) LR Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius, Kazachstano Respublikos Nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius V.Temirbayevas ir Garbės konsulas Kauno regionui A. Milinis.

"Jo Ekscelencija ambasadorius Kauno pramonės, prekybos ir amatų rūmuose dalyvavo susitikime su verslininkais. Žinoma, pandemijos laikotarpiu jų nebuvo labai gausu, bet atėjo tie, kurie jau dirba su Kazachstanu. Kai kurie, sužinoję, kad esu paskirtas Garbės konsulu Kauno regionui, jau kreipėsi į mane ir aš juos nukreipiau pas atsakingus asmenis ambasadoje. Bendradarbiavimo ryšiai mezgasi", – tvirtino Kazachstano Respublikos Garbės konsulas Kauno regionui.

Kazachstano Respublikos Nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Viktoras Temirbayevas "Kauno dienai" pabrėžė, kad Lietuvą ir Kazachstaną sieja ne tik politiniai bei ekonominiai, bet ir gilūs istoriniai ryšiai: "Griunvaldo mūšyje prieš kryžiuočius mūsų šalies žmonės kovėsi lietuvių pusėje ir tai tikriausiai žino nevisi."

Sąlyčio taškų – daug

"Šiuolaikiniame etape mus domina ekonominių santykių vystymasis su Lietuva, žemės ūkio ir kitų sričių šiuolaikinės technologijos, pieno ir mėsos perdirbimas, turizmo klasterio vystymas, transportas ir logistika, nes Kauno regionas turi labai gerą geografinę padėtį. Taip pat mus labai domina bendradarbiavimas švietimo srityje. Šiandien nemažai Kazachstano jaunuolių studijuoja Lietuvoje ir Kaune", – V.Temirbayevas.

Ši šalis pasižymi didžiausiais pasaulyje grūdų derliais, tačiau vietoje perdirba tik 25 proc. žemės ūkio produkcijos. Nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius kvietė Kauno regiono verslininkus Kazachstane statyti gamyklas, o produkciją realizuoti kaimyninėse valstybėse. Jis negailėjo komplimentų Lietuvos gamintojams, kurių produkcija pasižymi aukšta kokybe, ir pabrėžė, kad investuotojams sudaromos išskirtinės sąlygos, taikomos mokesčių lengvatos. Pasienyje su Kinija veikia laisvoji ekonominė zona, čia ir laukiami Kauno regiono verslininkai. Kazachstano privalumas – šalia esančios milžiniškos rinkos: Rusija, Kinija, Pietų Azija. Dar viena palanki aplinkybė čia investuoti – pigi darbo jėga.

Raginimas: Nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius V.Temirbayevas kvietė Kauno regiono verslininkus Kazachstane statyti gamyklas, o produkciją realizuoti kaimyninėse valstybėse.

Tikimasi, kad konsulato įkūrimas Kaune duos proveržį ne tik verslui ir paslaugoms, bet ir turizmo plėtrai. Kazachstano Respublikoje plyti vieni gražiausių pasaulyje Tian Šanio kalnai, laukinių upių slėniai, egzotiškos Kaspijos jūros pakrantės. Tai liudijo BLC verslo centre, kuriame jau veikia Kazachstano Respublikos garbės konsulatas, atidaryta Kazachijos gamtos fotografijų paroda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:)

:) portretas
Very nice!

O

O portretas
Kazachstanas yra svarbi mums šalis, vien dėlto, kiek mūsų žmonių ten liko palaidotų...

AHA

AHA portretas
Krabastano ir Kazachstano draugystė. Atitiko kirvis kotą.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių