Pereiti į pagrindinį turinį

Darželyje vaikai susirgo dėl neplautų rankų?

2012-10-26 14:22
Darželyje vaikai  susirgo  dėl  neplautų rankų?
Darželyje vaikai susirgo dėl neplautų rankų? / Gedimino Bartuškos nuotr.

Žarnyno infekcijos dažniausiai plinta ne dėl nesaugių maisto produktų, o higienos nesilaikymo, perspėja Kauno visuomenės sveikatos centras (KVSC).

Sveikatos centro atstovų teigimu, akivaizdžiais pavyzdžiais galėtų būti per pastarąsias dvi savaites įvykę susirgimų protrūkiai Kauno vaikų priežiūros įstaigose.

Praėjusį antradienį protrūkis užfiksuotas Šilainiuose įsikūrusiame vaikų priežiūros centre „Linksmieji čiauškučiai“, čia tebevyksta tyrimas. Spalio 12-ąją virusų sukeltos žarnyno infekcijos protrūkis sukrėtė lopšelį – darželį „Sadutė“, esantį Dainavos mikrorajone.

KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Laima Stragienė teigė, kad dėl ūmios žarnyno infekcijos ligoninėje tebegydomi du vaikai, lankiusieji „Linksmuosius čiauškučius“.

„Jeigu vienoje įstaigoje ta pačia žarnyno infekcija suserga du ir daugiau žmonių, tai vadinama ligos protrūkiu“, – kalbėjo L.Stragienė, pabrėžusi, kad vaikai nebūtinai užsikrėtė minėtoje įstaigoje.

Tačiau nustatyta, kad toje pačioje patalpoje vaikai ir žaidžia, ir valgo, o tualete viena praustuvė naudojama ir rankoms, ir naktipuodžiams plauti.

Pasak L. Stragienės, neaišku, koks šios įstaigos statusas, tad nežinia, kokius reikalavimus ji turi atitikti. Pavyzdžiui, kiekvienai įstaigai, užsiimančiai vaikų ugdymu, privalu turėti leidimą-higienos pasą, maisto tvarkymo pažymėjimą.

Po visuomenės centro specialistų apsilankymo pirmadienio vakarą „Linksmieji čiauškučiai“ savo noru laikinai užsidarė.

„Linksmųjų čiauškučių“ direktorė Reda Steikūnienė portalui 1kaunodiena.lt sakė, jog iki šiol įstaiga veikė kaip vaikų priežiūros centras, tačiau siekiama ugdymo centro statuso, vyksta patalpų rekonstrukcija.

„Į mūsų priežiūros centrą vaikus tėvai atveda valandai dviem”, – aiškino ji.

KVSC duomenimis, į „Sadutės“ kolektyvą buvo priimami sergantys vaikai ir dėl jų sveikatos nebuvo kreiptasi į medikus. Tuomet susirgo 21 vaikas, trijų susirgimas patvirtintas medikų.

Vienam iš vaikų, pasak L. Stragienės, nustatytas gastritas, skrandžio gleivinės uždegimas. Kitiems dviem – virusinė žarnyno infekcija.

„Darželis „Sadutė“ turi parodyti, kokių veiksmų imtasi situacijai pakeisti. Darželis įpareigotas suorganizuoti susitikimą su tėveliais“, – pasakojo L. Stragienė.

KVSC žiniomis, kasmet Kauno apskrityje į medikus dėl žarnyno sutrikimų kreipiasi per 4 tūkst. asmenų. Manoma, kad dar antra tiek žmonių gydosi patys ir į oficialią statistiką nėra įtraukiami. Daugiau kaip 60 proc. susirgusiųjų nustatoma virusinė žarnyno infekcija.

Specialistai perspėja, kad žarnyno infekcijų plitimo kelias yra fekalinis – oralinis (per burną), o didžiausias rizikos veiksnys – nešvarios rankos, todėl vienas pagrindinių būdų išvengti negalavimų – plauti rankas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų