Pereiti į pagrindinį turinį

Daugiabučio gyventojus privertė mokėti už neatliktus darbus?

2017-06-08 10:40

Daugiabučio Sargėnuose savininkai neišeina iš teismų posėdžių salių. Iš pradžių juos ten nutempė "Santermita", nors gyventojai tikino, kad tai ji jiems skolinga, vėliau tiesos ėmėsi ieškoti bendrijos pirmininkas.

Įkaitai: nepatenkinti "Santermitos" darbu gyventojai nutraukė sutartį, tačiau tuo jų nemalonumai nesibaigė. Įkaitai: nepatenkinti "Santermitos" darbu gyventojai nutraukė sutartį, tačiau tuo jų nemalonumai nesibaigė. Įkaitai: nepatenkinti "Santermitos" darbu gyventojai nutraukė sutartį, tačiau tuo jų nemalonumai nesibaigė.

Iš savo kišenės

Zigmas Kazlauskas jau seniai nebėra butų savininkų bendrijos "Saulė-2" pirmininkas. Jo noras raginti kaimynus gyventi tvarkingiau, ekonomiškiau ir pasiryžimas pačiam dėl to įdėti nemažai laiko bei jėgų niekur nedingo, tačiau visą tą apmalšino kalnai susikaupusių nuoskaudų ir finansiniai nuostoliai.

Vyras buvo įtrauktas į patį painios istorijos epicentrą. Didžiausi nemalonūs netikėtumai ėmė aiškėti tuomet, kai jis 2013 m. buvo išrinktas bendrijos pirmininku.

"Kai perėmiau bendrijos vadovavimą, niekas man neperdavė jokių dokumentų", – pasakojo Z.Kazlauskas.

Vos tapęs pirmininku jis bendriją kaip juridinį asmenį įregistravo Registrų centre, banke atidarė sąskaitą, ėmėsi namo Pienių g. būklės įvertinimo.

Sutartis su "Santermita"

Z.Kazlauskas teigė, kad, apžiūrėjus namo sistemas, vienas neatidėliotinų darbų buvo nutraukti sutartį su bendrove "Santermita", turėjusia prižiūrėti pastato šilumos punktą ir vykdyti šildymo ir karšto vandens sistemų techninę priežiūrą.

"Kiek turiu praktikos sudarant tokias sutartis, ten buvo daug neteisybės", – paklaustas, kodėl nebenorėta tęsti sutarties su bendrove, apmaudo neslėpė Z.Kazlauskas.

Apžiūrėjęs daugiabučio sistemas jis buvo sukrėstas. "Jie imdavo pinigus, bet nieko neatlikdavo. Nieko nedaryta. Šilumos sistema buvo visiškai apleista. Dėl nepriežiūros viskas buvo supuvę, viską reikėjo keisti kapitališkai. Šitokios firmos mums nereikia", – tvirtino vyras.

Jis pasakojo pasirūpinęs šiluminės sistemos remontu, atnaujino elektros ūkį, sutvarkė namo aplinką. Butų savininkams, tarp kurių – ir pats Z.Kazlauskas, tai nemažai kainavo, tačiau, anot vyro, atnaujinti sistemas buvo būtina.

Jie imdavo pinigus, bet nieko neatlikdavo. Nieko nedaryta. Šilumos sistema buvo visiškai apleista. Dėl nepriežiūros viskas buvo supuvę, viską reikėjo keisti kapitališkai.

Atsibudo ir padavė į teismą

Sutartis su "Santermita" buvo nutraukta, tačiau namo savininkų santykiai su bendrove, pasirodo, toli gražu nesibaigė.

Z.Kazlauskas, vieną dieną norėjęs atsiskaityti už bendrijai suteiktas paslaugas, atsitiktinai sužinojo, kad ši sąskaita areštuota.

"Rytojaus dieną gavome iš antstolio laišką su klausimu, kodėl nemokame mokesčių. Apie kokius nors bendrijos įsiskolinimus tąkart išgirdau pirmą kartą", – sakė vyras.

Pasirodo, praėjus pusmečiui, kai su "Santermita" buvo nutraukta sutartis, ši bendriją padavė į teismą. Ieškinyje buvo nurodyta kiek didesnė nei 1,6 tūkst. eurų skola ir dar 450 eurų delspinigių.

Kai pirmininkas sužinojo apie "Santermitos" reikalavimus sumokėti skolą, buvo praėjęs pusmetis nuo tada, kai bendrija buvo paduota į teismą, ir metai, kai Z.Kazlauskas vadovavo bendrijai.

Tačiau kažkodėl visi procesiniai dokumentai, susiję su Kauno apylinkės teisme jau tuomet spėta išnagrinėti civiline byla, taip pat ir antstolio potvarkis buvo siųsti ne bendrijos buveinės adresu, kuris buvo nurodytas Juridinių asmenų registre, o kadaise buvusios laikinosios pirmininkės adresu.

Už akių Z.Kazlauskas buvo net spėjęs sulaukti 100 eurų baudos už tai, kad nevykdė antstolio reikalavimų – nepateikė bendrijos narių sąrašo.

Sužinojęs apie vykstančius teisinius procesus, Z.Kazlauskas kreipėsi į teismą, kad bauda jam būtų panaikinta, nes apie tokį reikalavimą net nebuvo informuotas. Buvo priimtas jam palankus sprendimas.

Skolinga pati "Santermita"?

Pirmininkas, sužinojęs apie skolos išieškojimus, kreipėsi į teismą bandydamas tai užginčyti.

Z.Kazlauskas teismo posėdžių metu paaiškino, kad pati "Santermita" yra skolinga bendrijai, tačiau bylų, užvestų dėl skolos išieškojimo iš bendrovės, teisme nebuvo.

Bendrijos pirmininkas nurodė, kad "Santermitai" buvo ne vieną kartą teiktos pretenzijos, tačiau teisme nepateikė jokių to rašytinių įrodymų.

"Jeigu firma dirba, surašo aktą, kad tam tikri darbai atlikti. Iš ieškovės pusės ilgai nebuvo surašyta jokių atliktų darbų akto. Kas dveji metai nebuvo tikrinami manometrai, ieškovas neatliko tų dalykų, kurie jam priklausė pagal sutartį", – teismui aiškino vyras.

Teismo dokumentuose nurodyta, kad Z.Kazlauskas teismui buvo pateikęs 2013 m. kovo mėnesio protokolą, iš kurio matyti, kad visas namas buvo prastos būklės. "Santermitos" atstovai aiškino, kad bendrovė nėra gavusi jokių dokumentų dėl nuostolių atsiradimo.

"Santermitos" ir bendrijos sutartis tęsėsi dvejus su puse metų.

Teismui "Santermitos" atstovai teigė, kad bendrijos skola pradėjo kauptis nuo 2011 m. Bendrija, anot jų, visada vėluodavo atsiskaityti, o vėliau visiškai neatsiskaitydavo.

Tyla gera byla

Teismas konstatavo, kad "nors atsakovės atstovas teismo posėdžio metu ir nurodė, kad ieškovas neįvykdė visų savo prievolių pagal sutartį, tačiau atsakovė atliktų ieškovės darbų neginčijo, dėl žalos atsiradimo nesikreipė, todėl teismas vertina, kad atsakovė, pasirašydama sutartį, prisiėmė ir įsipareigojimą tinkamai ir laiku atsiskaityti su ieškovu už pastarojo suteiktas paslaugas".

Svarbia aplinkybe teismas nurodė ir tai, kad dalis skolos ieškovei pagal šalių sulygtą sutartį yra jau sumokėta, "kas patvirtina, kad atsakovė sutarties sąlygas pripažino, prisiėmė laisva valia ir dalį jų jau įvykdė".

Teismas nusprendė, kad, esant nurodytoms aplinkybėms ir teismui pateiktiems įrodymams, ieškovo reikalavimai laikytini pagrįstais ir tenkintini. Be to, bendrijai nurodyta sumokėti ir "Santermitos" bylinėjimosi išlaidas (276,88 euro).

Ketina teistis su kaimynais

Šį Kauno apylinkės teismo sprendimą bendrija galėjo apskųsti, bet tik dalis gyventojų sutiko prisidėti ir duoti pinigų naujiems teismams.

"Iš savo kišenės daugiau jau nebenorėjau dalyti labdarai, todėl į teismą nebesikreipėme", – teigė Z.Kazlauskas.

Pernai jis atsisakė bendrijos pirmininko pareigų. "Savo alga dengdavau trūkumus. Šiuo metu bandau išieškoti, kad būtų apmokėta alga. Trejus metus negavau nei algos, nei atostoginių", – kalbėjo buvęs bendrijos vadovas.

Vyras nusprendė išsireikalaukti tai, kas, jo manymu, jam priklauso, dėl to, kad, kaip pasakojo, sulaukė kaimynų šmeižto. Jis nerimauja ir dėl namo aplinkos tvarkos, tiksliau, jos nebuvimo.

Abipusiu šalių sutarimu

"Santermitos" pardavimo vadovė Vaida Garmutė patvirtino, kad "Santermita" nuo 2010 m. rugsėjo iki 2013 m. balandžio teikė šilumos ūkio priežiūros paslaugas adresu Pienių g. 8, Kaunas.

"Dėl bendrijos finansinių problemų buvo delsiama atsiskaityti už mūsų teikiamas paslaugas, todėl abipusiu šalių susitarimu butų savininkų bendrijai "Saulė-2" buvo suteikta galimybė susidariusią skolą padengti pagal klientui palankų grafiką, tačiau susitarimo pirmininkė nesilaikė, todėl sutartis buvo nutraukta ir perduota teismui", – situaciją aiškino V.Garmutė.

Ji tvirtino, kad "Santermita" sutarties galiojimo metu tinkamai vykdė visus sutartinius įsipareigojimus", ir akcentavo, kad teismas bendriją vis tik įpareigojo sumokėti visą nurodyta sumą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų