Defibriliatorius gimnazijoje. Kam to reikia?

Trečiadienį Kauno jėzuitų gimnazijoje vyko mokymai, kaip naudotis išoriniu automatiniu defibriliatoriumi – gyvybes gelbėti padedantis prietaisas nuo šiol yra ir gimnazijos patalpose.

„Kauno jėzuitų gimnazija defibriliatorių dovanų gavo iš savo ilgamečių rėmėjų ir juo naudotis pirmiausiai apmokė gimnazijos darbuotojus. Mokymus vedę specialistai pažymėjo, jog svarbu ne tik turėti defibriliatorių, bet ir suburti bendruomenę, norinčią ir gebančią jį panaudoti.

Mokymai gaivinti žmogų trečiadienį surengti ne atsitiktinai – visą dieną Kauno jėzuitų gimnazijoje vyko tradicinė Cura personalis (lot. rūpestis asmeniu), kurios metu gimnazistai, mokytojai ir tėveliai dalyvauja įvairiose paskaitose ir užsiėmimuose svarbiomis ir jaunimui aktualiomis temomis. Šiemet ypatingai akcentuota fizinė žmogaus sveikata.

„Defibriliatorius yra gyvybę gelbstintis įrenginys. Jei jis atnešamas ir prijungiamas per pirmąsias keturias minutes, sustojus širdžiai, tikimybė atgaivinti žmogų siekia net 75 proc. Geriausi gaivinimo rezultatai pasiekiami, kai jį panaudoja visuomenės nariai, įvykio liudininkai, dar iki tol, kol atvyksta greitoji medicinos pagalba (GMP). Kad taip įvyktų, svarbu defibriliatorių įrengti pasiekiamoje vietoje, tinkamai ją pažymėti“, – aiškino gaivinimo instruktorė gydytoja Asta Krikščionaitienė.

Jei jis atnešamas ir prijungiamas per pirmąsias keturias minutes, sustojus širdžiai, tikimybė atgaivinti žmogų siekia net 75 proc.

Anot jos, kiekvienas viešoje vietoje esantis defibriliatorius turi būti įtrauktas į defibriliatorių tinklą, kad apie jį žinotų GMP dispečeris. Tai galima padaryti, užpildant anketą puslapyje pirmojipagalba.lt. Medikė taip pat priminė, kad nuo kovo mėnesio Kaune veikia pagalbos teikėjų tinklas. Kiekvienas praktinius gaivinimo mokymus užbaigęs žmogus į savo telefoną gali atsisiųsti mobiliąją AED ALERT aplikaciją, užsiregistruoti sistemoje ir gauti pranešimus, jei 750 m spinduliu nuo jo buvimo vietos kažkam sustojo širdis ir reikalinga pagalba. „Įrodyta, jog tokio pagalbos teikėjų tinklo įdiegimas ne tik suburia bendruomenę, bet gerina gaivinimo rezultatus, nes dažniau gaivinama ir anksčiau atnešamas defibriliatorius“, – sakė A. Krikščionaitienė

Jos teigimu, Kauno jėzuitų gimnazija yra saugi mokykla, nes čia praktiškai gaivinti moka ne tik mokytojai, bet ir dauguma mokinių. „ES direktyva rekomenduoja privalomai mokyti pradinio gaivinimo mokyklose nuo 7 klasės, tam skiriant po dvi valandas kasmet. Tos šalys, kuriose privalomas vaikų mokymas gyvuoja ne vienerius metus, jau išaugino visuomenę, drąsiai teikiančią pirmąją pagalbą nelaimės atveju. Kol ši direktyva dar nėra įgyvendinta Lietuvoje, džiugina kiekvienos bendruomenės, ypač ugdančios vaikus, iniciatyva ir pastangos, kuriant saugią visuomenę“, – mintimis dalijosi gaivinimo instruktorė.

Kauno jėzuitų gimnazija viena iš kelių mokyklų Kaune, kurioje įrengtas šis gyvybę gelbėjantis prietaisas.

Cura personalis diena gimnazijoje pradėta organizuoti dar 2005 m., atsižvelgus į kitų šalių patirtį ir jų vykdomą prevencinę veiklą. Šia diena gimnazija siekia ne tik suteikti mokiniams žinių, bet ir sudaryti galimybes tobulinti jų bendravimo, konfliktų sprendimo, savęs pažinimo bei kitus įgūdžius, svarbius atsidūrus krizinėse situacijose.

„Jau kelinti metai šią dieną vadiname gimnazijos draugų ir bičiulių diena, nes kasmet vesti užsiėmimų mokiniams susirenka ne tik gausus būrys mokinių tėvų, bet ir gimnazijos alumnai, mūsų gimnazijos bičiuliai ir draugai, besidarbuojantys įvairių sričių prevencijos srityje. Šios dienos svarbą mūsų bendruomenei atskleidžia viena gimnazistės frazė: man gera mokytis gimnazijoje, nes visiems darbuotojams čia rūpi, kaip mes jaučiamės bei mus išmoko, kaip elgtis, ką daryti, jeigu gyvenime atsitiktų įvairūs sunkumai – čia mus ruošia gyvenimui. Siekiame visaverčiai ugdyti savo mokinius ir užtikrinti gerą jų savijautą bei kurti gerą mikroklimatą, kuriame mokiniai galėtų atskleisti savo talentus ir gebėjimus. Tad ir šios dienos šūkis daug metų buvo: renkuosi tai, kas mane augina“, – šios dienos svarbą atskleidė gimnazijos 5–8 klasių ugdymą organizuojančio skyriaus vedėja ir socialinė pedagogė Rūta Balčiūnaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KJG

KJG portretas
Prisijunkite prie AED Alert programėlės ir matysite visus aplink esančius viešus defibriliatorius. KJG defibriliatorius yra įtrauktas į tinklą ir galės išgelbėti žmogaus gyvybę ne tik mokyklos teritorijoje.

Anonimas

Anonimas portretas
Jaučiu, už metų bus privaloma jį vežiotis kiekvienam automobily. O po kokių penkių- nešiotis su savimi kaip laikrodį. Kažkas iš to padarys neblogą biznelį, nupirks Kinijoje po 2 eurus ir parduos po 200, kaip pas mus įprasta. Matėm jau tokių dalykų Marijos Žemėje ne vieną.

Ne iš Kaunoi

Ne iš Kaunoi portretas
Būtų gerai, kad kitus kartus prisijungtų iš GMP atstovai :) Super instruktorė :)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių