Dėl Kauno ir Klaipėdos pašto pastatų panaudojimo ketinama rengti galimybių studijas

  • Teksto dydis:

Kultūros ministerija planuoja atlikti galimybių studijas dėl Kauno ir Klaipėdos centrinių pašto pastatų pritaikymo visuomenės poreikiams.

„Esama situacija diktuoja būtinybę ilgiau nebedelsti ir neatidėlioti sprendimų. Tačiau tai padaryti privalome atsižvelgdami į valstybės interesus, į visuomenės poreikius bei lūkesčius. Galimybių studijos leis atsakyti į aktualiausius klausimus, iškylančius norint pritaikyti šiuos išskirtinius pastatus visuomenės poreikiams, ir rasti optimaliausius sprendimus“, – Susisiekimo ministerijos pranešime teigia kultūros ministras Simonas Kairys.

Galimybių studijos leis atsakyti į aktualiausius klausimus, iškylančius norint pritaikyti šiuos išskirtinius pastatus visuomenės poreikiams, ir rasti optimaliausius sprendimus.

Anot jo, artimiausiame posėdyje Vyriausybė turėtų priimti sprendimą pavesti Kultūros ministerijai atlikti tokias studijas.

Šių pastatų pritaikymo visuomenės poreikiams klausimus jau nagrinėjo ir pateikė rekomendacijas Susisiekimo ministerijos sukurta tarpinstitucinė darbo grupė.

Pagal jų siūlymą, Kauno centriniame pašto pastate galima būtų įkurti architektūros muziejų, Klaipėdos centriniame pašto pastate – Klaipėdos galeriją-muziejų, piligrimų centrą. Tačiau neaišku, kas turėtų finansuoti siūlomas idėjas, kam tie pastatai atiteks.

Be to, Vyriausybei rekomenduojama kreiptis į Kultūros paveldo departamentą dėl galimybės Klaipėdos miesto centrinio pašto pastatą sudarantiems kultūros paveldo objektams nustatyti vienodą – nacionalinio – reikšmingumo lygmenį.

„Atsižvelgiant į blogėjančią Kauno ir Klaipėdos miestų centrinių paštų būklę, sprendimus dėl Kauno ir Klaipėdos miestų centrinių paštų pastatų siūloma priimti per kaip įmanoma trumpesnį terminą, o perėmus pastatus valstybės nuosavybėn, skirti lėšų jų restauracijai“, – teigiama Kultūros ministerijos pranešime.

Anksčiau Lietuvos paštas buvo nusprendęs parduoti centrinių paštų pastatus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, tačiau dalis politikų, taip pat paveldosaugininkai pasisakė už jų išsaugojimą visuomenės reikmėms.

Vilniaus centrinio pašto pastato aukcionas įvyko 2019 metų gruodį.

1932 metais atidarytas garsaus architekto Felikso Vizbaro projektuotas Kauno centrinis paštas yra vienas svarbiausių tarpukario valstybės reprezentacinių ir modernizmo statinių. Jis reikšmingas architektūriniu, inžineriniu ir istoriniu požiūriu, tapęs vienu ryškiausių architektūrinių laikinosios sostinės akcentų.

Prieš 126 metus statytas Klaipėdos centrinis paštas buvo įsikūręs Klaipėdos pašto stoties statinių komplekse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas

Vytautas portretas
Klaipėdos naujakuriai renka merą, tarybą, šie skiria miesto architektą, paveldo skyrių. Turime ką išrenkame. Rinkimų metu reikia organizuotai veikti. Gal Klaipėdos miestiečių draugija gali būti telkianti?

klausimas..

klausimas.. portretas
kodėl tos taip vadinamos galimybių studijos kainuoja tiek, kiek kainuotų šių abiejų pastatų kapitalinis remontas? Ar čia vėl eilinis pasipinigavimas, toks pat kaip machinatoriaus Grubliausko tramvajaus studijos? ar yra dar ant laisvos Lietuvos ne vagių?

Anonimas

Anonimas portretas
Uz architekturiniu pastatu niokiojima, savivaldybes sulus reikia teisti. Pilnas neveiksnumas.
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių