Dėmesys Karmėlavos seniūnijos parkams: nebuvo nė vieno, turės tris

Karmėlavos seniūnijoje daugėja erdvių aktyviam ir pasyvesniam poilsiui. Parkas prie Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos jau beveik įgavo tikrąjį vaizdą, Ramučių – koreguojamas pagal bendruomenės poreikius, o Rykštynės šiuo metu – projekto stadijos.

Liko įrengti apšvietimą ir apželdinti erdves

Gimnazijos ir miestelio bendruomenę ne vienus metus džiuginęs sodas per kelis dešimtmečius paseno, obelys išopėjo, todėl buvo nuspręsta jas iškirsti ir šioje vietoje įkurti parką. Pirmuoju žingsniu kuriant parką buvo 2018 m. balandį vykęs medžio drožėjų pleneras, kurį inicijavo Karmėlavos girininkas ir Kauno rajono savivaldybės tarybos narys Jonas Mačiulis, kiti aktyvūs bendruomenės nariai.

Medžio drožėjų plenero rezultatas – erdvę priešais gimnaziją puošia šeši suoliukai, skirti istorinėms asmenybėms ir simboliams: Barborai Radvilaitei ir Žygimantui Augustui, Karmėlavoje dirbusiam etnografui Baliui Buračui, miestelio herbui, popiežiui Jonui Pauliui II, vizito Lietuvoje metu aplankiusiam ir Karmėlavą, pro čia ėjusiam Peterburgo–Varšuvos traktui, krepšiniui – antrajai Lietuvos religijai. Suolelių sukūrimą finansiškai rėmė vietos verslininkai: įmonės "Starna", "Tigrasa", "Ekotvarka", "Jūratės B&B namai", taip pat Kauno rajono savivaldybė ir Ramučių kultūros centras.

Idėja labai įdomi: parkas turėtų vadintis Šviesos parku. Mat norima, kad Ramučius matytų kylančių ir besileidžiančių lėktuvų keleiviai.

Vėliau buvo parengtas projektas, pagal kurį vyko parko kūrimo darbai: išlygintas sklypas, takai iškloti trinkelėmis, įrengta scena, vaikų žaidimų aikštelė. Netrukus Karmėlavos bendruomenė turės sutvarkytą erdvę, kurioje bus galima ne tik pasivaikščioti, bet ir organizuoti renginius, šventes. Parke dar reikia įrengti apšvietimą ir, atšilus orams, apželdinti erdves.

Ramučiuose – Šviesos parkas

Parką ketinama įrengti ir Ramučiuose, projektas jau yra, tačiau jis koreguojamas pagal bendruomenės poreikius, be to, dar trūksta ekspertizės ir statybos leidimo. "Šio parko atnaujinimą inicijavo aktyvi vietos bendruomenė ir gyventojai. Idėja labai įdomi: parkas turėtų vadintis Šviesos parku. Mat norima, kad Ramučius matytų kylančių ir besileidžiančių lėktuvų keleiviai", – pasakojo Karmėlavos seniūnė Violeta Armolaitienė.

Įgyvendinant sumanymus, ketinama apšviesti teritoriją, tvenkinyje įrengti fontaną, šviečiantį tiltą, patogius takus, originalias vietas poilsiui. Parkas, pasak seniūnės, turėtų būti labai šiuolaikiškas ir modernus.

Viena studentė diplominiam darbui parengė Rykštynės parko sutvarkymo planą ir žada jį pristatyti per artimiausią seniūnaičių sueigą. "Džiugiausia, kad šis projektas seniūnijai nieko nekainuos, jį gausime dovanų. Projektą pirminiame etape ketiname įgyvendinti taip pat be lėšų, bendruomenės talkų metu", – patikino V.Armolaitienė.

Turės ir prieigą prie upės

Karmėlavos seniūnijoje atnaujinami ar planuojami įrengti parkai tarnaus pasyvesniam poilsiui. Tačiau esama gerų žinių ir aktyvaus poilsio mėgėjams.

Prieš šv.Kalėdas užbaigtas dviračių tako nuo Garažų gatvės iki Kleboniškio atnaujinimas. "Kadaise tai buvo pėsčiųjų takas, bet prieš kelis dešimtmečius nutiesta asfalto danga suaižėjo, jos būklė bloga, takas nelabai tiko komfortiškam pasivaikščiojimui ar važiuoti dviračiu.

Tikimasi, kad šis takas bus itin populiarus, mat driekiasi per mišką, kuriame ir vaizdai gražūs, ir oras švarus.

Praėjusių metų rugsėjo pabaigoje Kauno rajono savivaldybė pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Valstybinių miškų urėdija (VMU) dėl 1,9 km pėsčiųjų ir dviračių tako Kleboniškio miške remonto. Mat atnaujinimo reikalavęs objektas yra VMU patikėjimo teise valdomoje valstybinės reikšmės miško žemėje Karmėlavos girininkijoje. Pagal sutartį šalys įsipareigojo projektą finansuoti lygiomis dalimis. Bendra tako remonto darbų vertė – 148 tūkst. eurų.

Tikimasi, kad šis beveik 2 km dviračių takas bus itin populiarus, mat driekiasi per mišką, kuriame ir vaizdai gražūs, ir oras švarus.

"Turime upę, tačiau neturime priėjimo prie jos. Dedame pastangas, kad gyventojai turėtų galimybę pasimėgauti poilsiu prie vandens. Tam tikslui tinkamą vietą seniūnijos ir bendruomenės jėgomis mėginsime sukultūrinti", – planus atskleidė Karmėlavos seniūnė.

Be to, Kauno rajono savivaldybė ketina modernizuoti Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos stadioną, kuris bus atviras ne tik gimnazijos, bet ir viso miestelio bendruomenei.

"Karmėlavoje visada būdavo aktyvi futbolo bendruomenė. Seniūnijų žaidynėse nuolat iškovodavo 1–2 vietas. Šiuo metu Karmėlavoje nėra vietos, kur bendruomenė galėtų sportuoti. Todėl stadiono poreikis yra tikrai jaučiamas", – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Šarūnas Šukevičius.

Karmėlavoje projektuojamas naujas, modernus stadionas, nes dabartinis visiškai neatitinka bendruomenės ir sporto mėgėjų poreikių. Projekte numatytas stadionas su dirbtinės žolės danga, bėgimo takais, krepšinio ir tinklinio aikštelėmis, vaikų žaidimų ir treniruoklių zonomis, su apšvietimu ir tribūnomis. Šiuo metu yra pradėtas rengti techninis projektas, kuris artimiausiu metu bus viešinamas. "Tikimės, kad darbai prasidės šiais metais. Viskas priklausys nuo to, kada bus gautas statybos leidimas ir atrinktas rangovas", – teigė Š.Šukevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Odeta

Odeta portretas
Iš pradžių buvo gaila tų obelų, bet jau dabar akivaizdu, kad taip erdviau ir gražiau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių