Pereiti į pagrindinį turinį

Derybos dėl Kauno valdžios – lyg mafijos trileris

2015-04-15 11:43

Tikriausiai pirmą kartą Kauno savivaldos istorijoje Kauną besiruošiančios valdyti jėgos oficialų susitarimą dirbti kartu pasirašė ne viešai savivaldybėje, o išrinktojo mero Visvaldo Matijošaičio namuose, slapta nuo visuomenės ir žiniasklaidos.

V.Matijošaičio namas V.Matijošaičio namas

Tikriausiai pirmą kartą Kauno savivaldos istorijoje Kauną besiruošiančios valdyti jėgos oficialų susitarimą dirbti kartu pasirašė ne viešai savivaldybėje, o išrinktojo mero Visvaldo Matijošaičio namuose, slapta nuo visuomenės ir žiniasklaidos.

„Man buvo pasakyta, kad nelieka laisvų komitetų, niekas nenori atsisakyti to, ką jau yra pasidaliję. Čia kažkokie pokiliminiai susitarimai prasideda? Juk tai buvo galima ir viešai savivaldybėje pasirašytiׅ, – svarstė be jokių postų likęs ir jokių susitarimų nepasirašęs Kęstutis Pūkas, kartu su visuomeniniu judėjimu „Kaunas – kitokia Lietuva“ taryboje gavęs tris vietas.

Trečiadienio vidurdienį Vičiūnuose esančiuose V.Matijošaičio namuose „Vieningas Kaunas“, socialdemokratai ir liberalai pasirašė bendradarbiavimo susitarimą 2015–2019 metams. Iki paskutinės akimirkos visos trys jėgos mėtė pėdas: iš pradžių neatskleidė laiko ir vietos, paskui vis keitė planuojamo susitiko laiką ir jo vietą. Kai kurie koalicijos partneriai net bandė per žurnalistus aiškintis, kur ir kada vis tik bus pasirašyta koalicijos sutartis.

„Susitarėme ir pasirašėme bendradarbiavimo susitarimą ir veiklos prioritetus, – patvirtino Kauno liberalams vadovaujantis Rimantas Mikaitis. – Postai išlieka pasiskirstę taip pat, kaip jau žiniasklaidoje rašyta: meras ir administracijos direktorius – „Vieningo Kauno“, visom trims jėgoms – po vicemerą ir administracijos direktoriaus pavaduotoją, socialdemokratams ir liberalas – po vieną komitetą, o kiti lieka „Vieningam Kaunui“. Anot jo, liberalai savo sprendimų nekeičia ir į vicemerus siūlys Simoną Kairį, o į administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigas – Sigitą Šliažą.

Pirminiais duomenimis, susitarimą buvo kviečiamas pasirašyti ir K.Pūkas, tačiau dabar koalicijos partneriai užsimena, kad K.Pūkui bus siūloma prisijungti prie bendro koalicijos darbo.

„Aš ir taip prisijungiu visa širdimi prie Kauno gyvenimo pagerinimo“, – nusijuokė išrinktasis tarybos narys ir užsiminė, kad yra nusiteikęs dirbti Kontrolės komitete. Paprastai šis komitetas atitenka opozicijai. Opozicijoje lieka ir prie valdančiųjų neprisijungę konservatoriai, taryboje turintys 13 vietų.

K.Pūkas stebėjosi, kad trijų jėgų pasirašytas dokumentas – labai nekonkretus, nenustatantis nei postų pasidalijimo, nei jokių konkrečių įsipareigojimų. „Matysime, kaip rytoj bus. Mes turime frakciją, per posėdį ją registruosime ir žiūrėsime, kaip vyks kiti balsavimai. Bus geri darbai – palaikysime ir viešinsime. Bus blogi darbai – juos irgi viešinsime“, – kalbėjo K.Pūkas.

Jis prisipažino, jog „Vieningo Kauno“ pasirinkimas dirbti su politinėmis partijomis, o ne burti į valdančiąją koaliciją tik visuomenininkus, stebina. „Žmonės balsavo ir išrinko ne partijas, o visuomeninius komitetus, bet tai V.Matijošaičio apsisprendimo reikalas“, – pastebėjo K.Pūkas.

Jis neslepia, kad socialdemokratų pasiūlyti kandidatai į vicemero ir administracijos direktoriaus pavaduotojo postus kelia abejonių.

„Jeigu darbai vyks sklandžiai, tai tik džiaugtis reikia. Bet jeigu instrumentus pokyčiams daryti turės auksinio tualeto herojus Romaldas Rabačius ar pokyčius darys tiek metų dirbęs ir promilių turėjęs Vasilijus Popovas, po kelias partijas pakeitę Arvydas Garbaravičius ir Židrūnas Garšva, tai nežinau. Gal jiems ir pavyks. Tada plosime rankomis ir padėsime kiek galėsime“, – kalbėjo K.Pūkas.

„Iš pradžių dar pasitarėme, nes buvo neaiškumų dėl ketvirtos politinės jėgos. Pozicijos ir personalijos nesikeičia. Rinksis naujoji frakcija, reikia išrinkti seniūną ir sutarti dėl komiteto pirmininko“, – aiškino Kauno socialdemokratams vadovaujanti Orinta Leiputė.

Kodėl susitikimas vyko ir bendradarbiavimo dokumentas pasirašytas ne savivaldybėje? „Dar nesijaučiame pilnateisiais šeimininkais, kol neįvyko pirmasis tarybos posėdis, neturime savo kabinetų savivaldybėje, todėl taip ir buvo nuspręsta“, – aiškino O.Leiputė.

Tuo metu naujienų agentūrai BNS socialdemokratė pateikė kitokią versiją. Pasak jos, sutartis V.Matijošaičio namuose pasirašyta jo paties siūlymu, nes trečiadienis esą buvo „įtempta diena, savivaldybėje vyko renginiai ir konkursai“.

„Šis dokumentas yra pasirašiusių miesto tarybos frakcijų bendradarbiavimo pagrindas. Taryba priimdama visuomenės poreikius atitinkančius sprendimus, veikdama atvirai, atsakingai, laikantis moralinių normų ir socialinių vertybių, vertindama profesionalumą ir pilietiškumą sieks, kad Kaunas taptų modernus, dinamiškas, europietiškas miestas, kuriame verta dirbti, prasminga mokytis ir gera gyventi“, – sakoma bendradarbiavimo susitarimo preambulėje.

Dokumente valdantieji vardija prioritetus: „Pertvarkysime miesto valdymą, didinsime savivaldybės veiklos efektyvumą, skaidrumą ir atskaitomumą miestiečiams; skaidriai ir efektyviai įgyvendinsime strateginius Kauno projektus; užtikrinsime palankias sąlygas investicijoms ir verslo vystymuisi;b efektyviai valdysime miesto ūkį, gerinsime gyvenamosios aplinkos kokybę ir viešąjį saugumą; didinsime kultūros, švietimo ir socialinių paslaugų kokybę, prieinamumą ir plėtosime infrastruktūrą; vystysime visiems prieinamą sporto ir turizmo infrastruktūrą, užtikrinsime miestiečių užimtumo, aktyvaus poilsio ir miesto patrauklumą“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų