Dešimtmečių suręsta terasa Raudondvaryje subalansuota jaunimui, bet tinka ir suaugusiesiems

Neseniai Raudondvaryje, pastate, kuriame veikia A. ir A.Kriauzų pradinė mokykla, biblioteka ir Garliavos meno mokyklos Raudondvario skyrius, atidaryta jaunimo laisvalaikio erdvė, kurioje jaunimas galės burtis šaltu oru ar lyjant. Liepos 15-osios vakarą šalia jos atverta originali terasa vasaros susitikimams.

Tai "Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022" organizuotos šiuolaikinių seniūnijų bendruomenių laboratorijos rezultatas. Įdomiausia tai, kad terasą, padedami architekto Algimanto Grigo ir vietos menininko Ričardo Gaškos, surentė 10–11 metų raudondvariečiai.

A.Grigas, kūrėjas, dirbantis su bendruomenėmis ir kuriantis mažosios architektūros elementus, pasakojo, kad pradžioje projektas sujungė Raudondvario kultūros centrą, seniūniją, gimnazijos, mokyklos ir vietos bendruomenes.

"Mūsų tikslinė grupė buvo 13–18 metų jaunimas. Susitikimų metu pristačiau, ką būtų galima padaryti, parodžiau savo anksčiau sukurtus pavyzdžius, kartu su bendruomene rinkome vietą. Ji buvo labai svarbi, norėjome, kad naujoji jaunimo laisvalaikio erdvė nesidubliuotų su mokyklos teritorija ir ten esančiais įrenginiais bei žaidimų aikštynais. Seniūnė Daiva Bulotienė pasiūlė jaunimo laisvalaikio erdvę kurti sklype šalia buvusio instituto pastato, kuriame dabar veikia pradinė mokykla, biblioteka ir Garliavos meno mokyklos padalinys", – pradžią prisiminė A.Grigas.

Atsakomybė: architektas A.Grigas sukūrė dizainą, nupirko ir atgabeno medžiagų, organizavo šio baldo sukūrimą. / M. Plepio nuotr.

Anksčiau šioje vietoje buvo sportinio spiningo mėtymo aikštelė, vėliau čia buvo gainiojamas futbolo kamuolys. Išrinkus vietą, pradėjo ryškėti jaunimo laisvalaikio erdvės vizija. "Medžio šešėlyje pasiūliau daryti dvi terasas ir sujungti jas medžio kartimis. Vienoje jų galima neformaliai diskutuoti, organizuoti renginį iki dešimties žmonių, surengti net pikniką: čia yra stalas ir suolas", – galimybes vardijo pašnekovas.

Vizijai paversti tikrove prireikė penkių dienų. "Dirbtuves organizavome nuo pirmadienio iki penktadienio ir dirbome popietėmis iki vakaro. Į dirbtuves atėjo šiek tiek jaunesni dalyviai, nei planavome. Tačiau 10–11 metų vaikai pasirodė puikiai, kartu su jais darbavosi R.Gaška. Orientavomės ne į tikslą, o į procesą, bendravimą ir bendradarbiavimą: dalijomės suktukais ir kitais įrankiais, kai kurie vaikai įsuko pirmąjį savo gyvenime varžtą, pirmą kartą pjovė medieną, matavo ir konstravo", – rezultatu džiaugėsi A.Grigas.

Patirtis: kai kurie vaikai įsuko pirmąjį savo gyvenime varžtą. / M. Plepio nuotr.

Jis nė kiek neabejojo, kad savo rankomis sukurtą laisvalaikio erdvę jaunieji raudondvariečiai prižiūrės ir neniokos.

Terasai įrengti naudoti akmenys ir mediena. Konstrukcija įrengta ant akmeninių pamatų, kad nebijotų šalčio ir drėgmės, o impregnuota mediena užtikrins statinio ilgaamžiškumą. Kartu sukurtas baldas turi ir meninį aspektą: abi terasas jungiančios medinės raudonai ir baltai dažytos kartys sudaro bangą, sukuria intrigą artėjančiam prie šio objekto, kuris, architekto žodžiais, yra subalansuotas jaunimui, bet tinka ir suaugusiesiems.

Projektą finansavo viešoji įstaiga "Kaunas 2022", o vykdomasis architektas A.Grigas sukūrė dizainą, nupirko ir atgabeno medžiagų, organizavo šio baldo sukūrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dešimtmečių suręstas

Dešimtmečių suręstas portretas
Tokiu būdu rankose laikydami įrankius,kaip foto,nesukursi nieko,TŪPAS ŽURNALISTE.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių