„Dizaino savaitė“ – šventė ir kūrėjams, ir vartotojams

  • Teksto dydis:

Savaitgalis – puikus laikas suskubti aplankyti „Lietuvos dizaino savaitės ’23“ renginius, vykstančius net šešių šalies miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Alytaus, Telšių ir Anykščių – viešosiose ir meno erdvėse. Jau aštuonioliktą kartą vykstantis dizaino festivalis kviečia į renginius, parodas, lauko ekspozicijas, kino premjeras ir kūrybines dirbtuves.

Tema – iššūkiai

Pirmadienį prie Nacionalinės dailės galerijos sostinėje vyko „Dizaino savaitės ’23“ atidarymas. Kaip sakė festivalį organizuojančios asociacijos „Dizaino forumas“ vadovas Vytautas Gurevičius, šių metų „Dizaino savaitės“ tema – iššūkiai, o pasirinkta ji dėl to, kad gyvename iššūkių laikotarpiu ir tie iššūkiai mus verčia rasti sprendimus.

„Manau, dizainas, architektūra yra tos taikomosios dailės rūšys, kurios kuria funkciją, padeda mums visiems gyventi geriau, patogiau ir sąmoningiau“, – sakė festivalio organizatorius.

Vytautas Gurevičius. D. Gumbrevičiaus, M. Paukštės nuotr.

Šių metų „Dizaino savaitės“ spalva – viva magenta. Nuo šių metų su pasauliniu spalvų institutu „Pantone“ bendradarbiaujantys „Dizaino savaitės“ organizatoriai perduoda žinią, kad 2023 m. spalva skelbiama „netradiciniu atspalviu – netradiciniam laikui“.

Dizainas, architektūra yra tos taikomosios dailės rūšys, kurios kuria funkciją, padeda mums visiems gyventi geriau, patogiau ir sąmoningiau.

V. Gurevičius pasidžiaugė, kad šiųmetė „Dizaino savaitė“ subūrė per 90 dalyvių, ir paragino ieškoti festivalio ženklu pažymėtų vitrinų renginyje dalyvaujančiuose miestuose.

„Dizaino savaitės“ partnerio – Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus – direktorius Arūnas Gelūnas teigė, kad jį žavi dizainerių entuziazmas rengti šį renginį tiek daug metų.

„Kažkada man sunku buvo patikėti, kad dizaino plėtra Lietuvoje bus tokia sėkminga, kaip šiuo metu matome, – sakė A.Gelūnas. – „Dizaino savaitės“ vertė yra dar didesnė dėl to, kad nedidelis būrys entuziastų rengia daug renginių, sukelia vėją ir Lietuvą sujudina dizaino bumas. Džiaugiuosi, kad tai vyksta. Mūsų muziejus su įvairiais savo padaliniais bendradarbiavo, bendradarbiauja ir bendradarbiaus. Kol atėjo suvokimas, kas tas dizainas ir kodėl jis svarbus, praėjo šiek tiek laiko, bet dabar jau net valdžiai nereikia aiškinti apie dizaino naudą ir įtaką žmogaus kasdienio gyvenimo patogumui, grožiui, tarptautiniam prestižui, tvariam, ekologiškam gyvenimui ir daugybei kitų gyvenimo aspektų.“

Dizainas sujungia meną ir funkcijas, gerindamas gyvenimo kokybę ir suteikdamas vis naujų požiūrių į žmogaus buitį ir kasdienybę. Todėl šalia interjero, industrijos, knygų, mados dizaino ir keramikos prie „Dizaino savaitės“ šiemet buvo kviečiami prisijungti ir kitokio dizaino atstovai.

Parodyti dizaino svarbą

V. Gurevičiaus teigimu, kalbant apie tradiciją rengti „Dizaino savaitę“, sudėtinga būtų pasakyti, kad yra kažkoks baigtinis šio renginio tikslas.

„Tikslas yra parodyti dizaino svarbą, suaktualinti jį kaip vieną iš verslo ir meno sričių. Kai kalbi apie dizainą kultūros funkcionieriams, jie sako, kad tai yra verslas ir apie tai reikia kalbėti Ekonomikos ministerijoje, o šioje sako, kad tai ne verslas, o kultūra. Kažkuriais metais mums net siūlė kreiptis į Žemės ūkio ministeriją, – prisimena pašnekovas. – Tačiau dizaino yra visur, prie ko mes beprisiliestume. Dizaino reikšmė žmonių gyvenime yra labai didelė, nes iš pradžių yra projektas, o tik paskui – produktas. Jeigu projekte bus klaidų – jis tebus šiukšlė, vienadienis. Dėl to dizaino disciplina, mano galva, labai svarbi. Kaip ir kiekviena sritis, ji turi savo šventę, nes švęsdami mes atkreipiame į ją dėmesį.“

Kadangi „Dizaino savaitė“ yra ilgametė tradicija, prie jos, pasak organizatoriaus, priprato ir kūrėjai – kartą per metus jie gali parodyti tai, ką sukūrė. „Dizaino savaitė“ suteikia galimybę pasirodyti labai įvairiomis formomis – nesvarbu, ar tai mažas darbas kažkur vitrinoje, ar didžiulė autorinė paroda, ar atvirų durų diena kūrėjo dirbtuvėje. Formą pasirenka patys kūrėjai.

Anot pašnekovo, visos šalys vienaip ar kitaip rengia dizaino savaitę, yra netgi Tarptautinė dizaino savaičių asociacija. Jos nariai žino, kada ir kur vyksta renginiai, ir stengiasi tarpusavyje nekonkuruoti. Egzistuoja net savotiškas dizaino savaičių turizmas.

V. Gurevičių džiugina faktas, kad ne tik Vilniaus, bet ir kitų Lietuvos miestų kūrėjų bendruomenės jau ne pirmus metus pareiškia norą prisidėti prie „Dizaino savaitės“ renginių, – čia visos iniciatyvos laukiamos.

Vitrinose – dizaino objektai

Viena iš „Dizaino savaitės“ programos dalių pavadinta dizainovacija.lt – tai vitrina arba ekspozicija miesto centre esančių kavinių ar parduotuvių vitrinose ir erdvėse. Žmonės tiesiog praeidami gali pamatyti dizaino objektus. Tai – tarsi paroda po atviru dangumi.

Centrinėse sostinės ir Kauno dalyse praeivių smalsumą šią savaitę žadino daugiau nei 20 programos dizainovacija.lt vitrinų, 8 iš jų – Kaune. Vieną vitriną Kauno Laisvės alėjoje savo bendru antrinio dizaino kūriniu „Užklosiu tave drabužiais“ papuošė lietuvė Milda Paukštė ir kūrėja iš Sakartvelo Sophia Lapiashvili.

Bendrystė: vieną vitriną Kauno Laisvės alėjoje bendru antrinio dizaino kūriniu „Užklosiu tave drabužiais“ papuošė lietuvė M. Paukštė ir kūrėja iš Sakartvelo S. Lapiashvili. D. Gumbrevičiaus, M. Paukštės nuotr.

M. Paukštė – sostinėje veikiančios tekstilės pakartotinio panaudojimo studijos „Denim Diaries“ vadovė, rengianti tvarumo dirbtuves, kurianti tekstilinius aksesuarus. S. Lapiashvili – dizainerė iš Tbilisio, vystanti prekės ženklą „Usuli“. Tai rankų darbo batai, diržai, rankinės, kuriems kurti naudojami tekstilės likučiai iš fabrikų ar mažesnių kūrybinių studijų, taip pat įdomūs jau dėvėti audiniai.

Prisimindama, kaip gimė šis bendras kūrinys, M. Paukštė pasakojo, kad prieš mėnesį kūrėja iš Tbilisio atvyko į Lietuvą pagal programą „EU4Business: Connecting Companies (EU4BCC)“. Šis projektas vykdomas plėtojant Rytų partnerystę, kuri susikūrė 2009 m., siekiant pagilinti ir sustiprinti ES ir šešių rytų kaimyninių šalių – Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Sakartvelo, Moldovos, Ukrainos – santykius. Lietuvė viešnią priėmė mūsų šalyje, visą mėnesį moterys dirbo ieškodamos kūrybinių jungčių tarp Sakartvelo ir Lietuvos ir tarpusavyje.

Kėdė tapo simboliu

Kūrėjos nemažai keliavo, aplankė daugybę butikų, prekiaujančių autoriniais rankų darbo gaminiais, gamintojų, kurių gamybos procese lieka nereikalingų tekstilės atraižų, lankėsi ir Vilniuje veikiančiose stotelėse „DĖKui“, kur žmonės atneša nebereikalingus daiktus.

„Matėme daugybę nebereikalingų daiktų, kurie teoriškai galėtų būti naudingi žmonėms, bet praktiškai tai neprasminga dėl laiko sąnaudų ir perpildytos rinkos. Šį pojūtį ir vidines kūrybiško ir jautraus žmogaus dilemas dar labiau sustiprino atsitiktinai į rankas pakliuvusi sena poezijos knygelė kartvelų ir lietuvių kalbomis, kurioje vienas iš kartvelų poetės Lijos Likokeli eilėraščių buvo apie kėdę nulūžusia koja ir kūrybiško žmogaus pastangas tą kėdę prikelti gyvenimui. Kaip visos tos mūsų veiklos simbolis gimė objektas „Aprenk mane drabužiais“, kurio centre – sena kėdė, mūsų pastangomis tapusi spalvinga, netikėta, keista, kaip ir visa tai, ką mes pamatėme. „Dizaino savaitėje“ pristatome kūrinį, atspindintį mėnesį trukusią mudviejų patirtį ir pažintį“, – pasakoja M. Paukštė.

Pašnekovės teigimu, realybė tokia, kad mūsų gyvenimas labai susijęs su daiktais. Kaupiasi kalnai nereikalingų daiktų, apsčiai nesuvartoto dizaino – nuo drabužių iki baldų ar net pastatų, kurie yra pastatyti, bet neįveiklinti. Visa tai tarpusavyje pinasi ir išsprogsta kaip ta jų sukurta kėdė, kurios nėra švarus, aiškus dizainas, bet parodo, kokios sumaištys verda tokių kūrėjų, kuriems svarbi dar ir planetos ateitis, galvose. Juk jie bando savo mažomis pastangomis aprėpti didelę problemą.

„Mūsų atnaujinta kėdė kviečia stabtelėti ir įsižiūrėti, kad net mažiausios tekstilės skiautės gali įgauti praktiškas, įkvepiančias puoštis ir džiaugtis gyvenimu tekstilės formas, tokias kaip kaspinai, peteliškės, diržai, batai. Tačiau pertekliaus, skubėjimo ir neatsakingo vartojimo pasaulyje tai neatrodo nei reikalinga, nei prasminga“, – sako M. Paukštė.

Renginių – gausybė

Prie Lietuvos nacionalinės dailės galerijos Vilniuje „Dizaino savaitės“ lankytojų laukė lauko ekspozicija „Mažoji architektūra II“, o Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje – paroda „Vilnius. XXI amžiaus heraldika“. Vilniaus širdyje, šalia Karaliaus Mindaugo paminklo, buvo galima aplankyti Lietuvos nacionalinio muziejaus paviljoną „Vilnius prieš 200 metų“.

Sostinės Mėsinių gatvėje esančioje žydų kultūros ir informacijos centro galerijoje „Šofar“ veikė architektės Annos Reviakinos tapybos darbų paroda „Kryptingas atsitiktinumas“. Kūrybinėje audimo manufaktūros erdvėje, prekių ženklo „Jūratė“ namuose, eksponuojami rankinėmis staklėmis austi kūriniai kvietė susipažinti su senuoju audimo amatu. „Cinta Gallery“ surengė rankų darbo tekstilės ir iš skirtingų kultūrų atkeliavusios keramikos parodą „Sukeltas garsas“.

Klaipėdoje įsikūręs Laikrodžių muziejus pristatė ekspoziciją „Kasdienybės architektės. Gyvenamųjų interjerų baldų dizainas. 1959–1984“, o Kaune buvo proga dalyvauti paskutiniame „Circuloop” renginyje Kauno technologijos universiteto „DesignLibrary“ erdvėse. Tai projekto, skirto žiedinės ekonomikos principais paremtiems produktams ir paslaugoms vystyti, finalas.

„Dizaino savaitės“ partneriai, Vilniaus dailės akademijos (VDA) fakultetai Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Telšiuose, kvietė pasigėrėti studentų baigiamųjų darbų paroda, o „Menų spaustuvėje“ Vilniuje dizaino mylėtojus stebino išskirtinis VDA mados dizaino bakalauro absolventų diplominių kolekcijų pristatymas – „Fashion Graduate Show“.

Šiemet prie „Dizaino savaitės“ prisijungė ir Kauno taikomosios dailės mokykla – jos dėstytojai drauge su studentais kvietė nagrinėti instaliaciją „Lapės efektas“.

Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakulteto Dizaino katedroje vyko projekto „Viešos studentiškų darbų interpretacijos“ pristatymas. Antakalnyje atverta jungtinė Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos kartu su Baltstogės technologijos universiteto studentais ir dėstytojais kūrybinių darbų paroda „Žmogaus suvokimo erdvė“.

Vilniaus paslaugų verslo profesinis mokymo centras subūrė mados aistruolius pasigrožėti drabužių kolekcija „Betonas ir terakota“. Juvelyrikos mokykla „Vilnensis“ pristatė mokinių darbų parodą.

Kvietė ir kiti miestai

Prieš metus į festivalį įsitraukęs Alytus šiemet Kraštotyros muziejuje surengė Alytaus pramonės raidą nuo pat XVII a. atskleidžiančią ekspoziciją „Nuo plaktuko iki mygtuko“. Pramonės sostinėje įsikūrusioje Loretos galerijoje buvo galima išvysti parodą „Kuklumas“ ir dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse „Viva Magenta“. Alytaus Žaliojoje mokykloje, Miesto sode, vyko erdvinio dizaino diena „Pušys šoka – ŽALIA“.

Smagiai: „Dizaino savaitės“ atidaryme perfomansą „Kodėl Vytautas Didysis valgė raugintus agurkus“ pristatė grupė „Haruspic“ – Vytautas Labutis ir Artūras Šlipavičius-Šlipas. D. Gumbrevičiaus, M. Paukštės nuotr.

Anykščių menų inkubatoriaus kūrėjai atvėrė studijų duris, suteikdami puikią progą susipažinti su menininkais. Menų inkubatoriuje vyko Giedros Purlytės tapybos darbų paroda „Pragiedruliai“ , kūrybiškumo pamoka „Fotografijos kompozicijos menas“ su menininke Lina Svirplele, interjero salonas pristatė lietuviškų prekių gamintojus UAB „Baldjoda“ ir UAB „Porinda“. Išskirtinę natūralių baldų ekspoziciją papildė renginys „Dizaino proceso iššūkiai“.

25-metį švenčiantis „Dizaino savaitės“ informacinis partneris žurnalas „Centras“ pakvietė į išankstinę kino juostos „Asteroidų miestas“ peržiūrą. Paskui vyko kūrybinės dirbtuvės. Grafinio dizaino centras „Antalis“ dizaineriams rengė virtualius seminarus, baldinių medžiagų, furnitūros ir baldų ruošinių gamybos partnerė „Trukmė“ pasakojo apie architektūros ir interjero įtaką emocinei sveikatai.

Skirtinguose miestuose net keli interjero ir apšvietimo salonai surengė naujų baldų ir interjero detalių ekspozicijas ir pristatymus.


Suskubkite pamatyti Kaune

Panemunėje

• Birželio 10 d., šeštadienį, 11–19.30 val., kino teatre „Panemunė“ (Vaidoto g. 26) vyks kūrybinės antrinio dizaino dirbtuvės „Kūrybos kampas 360°“, ekskursijos po beveik 100 metų istoriją saugantį pastatą, restauruoto lietuviško kino klasikos filmo „Sadūto Tūto” peržiūra.

Ekspozicijos

Specialūs pasiūlymai interjero erdvėje „Mazgas“ (Uosio g. 8 B).

„Studio Casa“ + „Punk Gallery“ – baldų, šviestuvų ir interjero aksesuarų ekspozicija (S. Daukanto g. 13).

„Kai dizainas sutinka komfortą“ – „Veneks Boutique“ (Savanorių pr. 168).

• „Lėtesnis ir tvaresnis gyvenimo būdas. Kokius sprendimus rinktis interjere?“ – namai interjerui „Holas“ (Savanorių pr. 168).

„Baldai namams“ – nauja erdvė interjero dizaino mylėtojams (Savanorių pr. 170).

„Atrask baldinių medžiagų naujienas“ – „Finų medžio“ salonas (Savanorių pr. 175).

„Lapės efektas”. Kauno taikomosios dailės mokykla. (V. Krėvės g. 112).

XIX a. Persijos kilimų paroda – „Lauros namai“ (M. Valančiaus g. 10).

•  2023 m. VDA baigiamųjų darbų paroda (Muitinės g. 2).

• „Interio Kaunas: svajok plačiau. Laikui nepavaldus interjeras“ (Savanorių pr. 267).

„Užklosiu tave drabužiais“ – salonas „Glasses on“ (Laisvės al. 30).

VDA šviestuvų ekspozicija – Kauno turizmo informacijos centras, Kaunas IN (Laisvės al. 36).

„Kurkime interjerus kartu! Namų stiliaus baldai ir aksesuarai“ – grožio ir sveikatos centro „High Care“ salono vitrina (Laisvės al. 43).

„Exo Oro pirštų įtvarai“ – „Fielmann“ salono vitrina (Laisvės al. 83).

Kauno kolegijos, Menų akademijos Dizaino studijos studentų darbų ekspozicija – Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus vitrina (Laisvės al. 106).

VDA baldų ekspozicija – „Vision Express“ salono vitrina (Laisvės al. 99).

Fotografijų paroda „Spalvos zona“ – vitrina (Vilniaus g. 27).

„Dvyniai“ – parduotuvės  DILALI vitrina (Vilniaus gatvė 9).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių