Pereiti į pagrindinį turinį

Dviguba žmogžudystė: policija nutraukė Kauno apsiaustį

Dviguba žmogžudystė: policija nutraukė Kauno apsiaustį
Dviguba žmogžudystė: policija nutraukė Kauno apsiaustį / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Beveik parą Kaune trukusi policijos apsiaustis nutraukta, tačiau teisėjo ir jaunos moters nužudymu įtariamas Drąsius Kedys iki šiol nerastas. Penkiametę jo dukrą paėmė Vaiko teisių globos darbuotojai.

D.Kedžio ir jo buvusios sugyventinės Laimos Stankūnaitės dukrą Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbuotojai paėmė tiesiai iš Garliavos darželio-mokyklos.

Kelią pastojo ginkluotas pareigūnas

Dviguba žmogžudyste įtariamo Drąsiaus Kedžio Garliavoje gyvenančius tėvus akylai saugo „Aro“ pareigūnai. Nuo antradienio ryto apsauga skirta visiems su pedofilijos skandalu ir dviem žmogžudystėmis susijusiems pareigūnams bei tarnybų, su kuriomis bendravo įtariamasis, specialistams.

„Kauno dienos“ žurnalistams nuvykus į Kedžių namus, kur gyvena ir pats ieškomas D.Kedys, vos įėjus į kiemą, iš namo išėjo kaukėtas „Aro“ pareigūnas ir trumpai pareiškė, kad šeimininkai nekalbės.

„Šeimininkai nieko nekalbės. Prašome išeiti už vartelių“, - nuskambėjo frazė iš kaukėto pareigūno lūpų.

Kedžių namo kieme taip pat stovi mikroautobusas tamsintais stiklais. Kaip žinia, juo naudojasi „Aro“ pareigūnai.

Grėsmė net pareigūnams

Saugomiems asmenims patarta kiek įmanoma riboti savo pasirodymus viešosiose vietose, o esant būtinybei kažkur išvykti apie tai iš anksto informuoti atitinkamas institucijas.

Tokių apsaugos priemonių imtasi baiminantis, kad D.Kedys gali susidoroti ne tik su žmonėmis, kuriuos jis tiesiogiai kaltino pedofilija, bet ir su pareigūnais, jo nuomone, per ilgai vilkinusiais tyrimą ir nieko nedariusiais, kad mergaitės motina Laima Stankūnaitė ir jos pirmadienį nužudyta sesuo Violeta Naruševičienė atsidurtų už grotų dėl esą pedofilams parduodamos jo dukters.

D.Kedys nelinkęs į savižudybę

Pasak prokurorų, sudarytas psichologinis D.Kedžio portretas nerodo, kad vyras būtų linkęs į savižudybę ir po dviejų nužudymų galėjo paleisti sau į galvą kulką.

D.Kedys iki šiol dirbo statybos ir remonto darbais užsiimančioje bendrovėje „STD1“. Oficialioje firmos interneto svetainėje bei įmonių kataloguose nurodytais telefono numeriais antradienį niekas neatsiliepė, o mobiliojo ryšio telefonai išvis buvo išjungti.

Prokurorai neabejoja, kad vyras kartu su bendrais kažkur pasislėpė ir sulaukęs tinkamo momento žudys toliau.

Antradienį tyrimą dėl dviejų nužudymų iš Kauno apygardos prokuratūros perėmė Vilniaus apygardos prokuratūra. Tyrimą sunkimą faktas, kad iki šiol pareigūnai nesulaukė jokios visuomenės pagalbos, padėsiančios atskleisti nusikaltimus.

Dviejų žmogžudysčių įvykdymu įtariamas kaunietis Drąsius Kedys antradienio vidurdienį vis dar nebuvo surastas. Kauną visą naktį ir rytą juosė policijos žiedas, tačiau pareigūnams kol kas nepavyko surasti D.Kedžio. Apie 13 valandą apsiausti atšaukta, tačiau bet kurią akimirką ginkluoti pareigūnai vėl gali sugrįžti į gatves.

K.Betingis kalba lakoniškai

Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis antradienį nepanoro rengti dar vieną spaudos konferenciją ir susitikti su žiniasklaidos atstovais, motyvuodamas, esą pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurio duomenų viešinti nevalia, tad naujo nieko pasakyti jis negalįs. Vis dėlto vidurdienį prie Kauno apygardos prokuratūros gausiai susirinkę žurnalistai sulaukė jos vadovo.

Šįkart K.Betingis išliko lakoniškas: "Vienus asmenis imta saugoti, kitiems liepta pasisaugoti. Yra sudarytas saugomų asmenų ratas, tačiau kiek žmonių saugoma, šiuo metu negalėčiau tikslinti. Nuo kada juos imta saugoti ir kieno iniciatyva paskirta apsauga, taip pat nenoriu konkretinti."

Paklaustas, ar pirmadienį ryte nebuvo galima užbėgti įvykiams už akių, kad būtų išvengta antrosios žmogžudystės, K.Betingis pripažino, kad tai padaryti pareigūnams ne visada pavyksta.

"Kai yra nežinojimas ir nuo nežinojimo pradedamas tyrimas, mes ne visada galime užbėgti įvykiams už akių. Tad ir šiuo atveju tokios galimybės neturėjome, - sakė Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras. - Dirbame maksimaliai koncentruodami pajėgas, siekdami kuo skubiau nustatyti įvykių kaltininkus ir juos kuo greičiau sulaikyti."

Beje, prokurorai teigė nenustatę daugiau sąsajų tarp jų ieškomo D.Kedžio bei pirmadienį nušauto teisėjo J.Furmanavičiaus. Vienintelės aplinkybės, kuo jiedu buvo susiję - D.Kedžio viešai mesti kaltinimai teisėjui, esą šis tvirkino jo mažametę dukterį ir tai, jog įtariamojo žudiko sesuo Neringa Venckienė dirba tame pačiame Kauno apygardos teisme, kur dirbo ir J.Furmanavičius.

Ieškomas įtariamasis D.Kedys, įtariama, pirmadienį nužudė Kauno apygardos teismo teisėją 47-erių Joną Furmanavičių ir buvusios sugyventinės seserį 29 metų Violetą Naruševičienę.

Drąsius Kedys interneto svetainėje pedofilai.com kaltino teisėją J.Furmanavičių pedofilija. Panašių kaltinimų sulaukė ir verslininkas Andrius Ūsas.

A.Ūsą saugo "Aras"

Ieškomo D.Kedžio pastangomis į pedofilijos skandalą įtrauktas kaunietis verslininkas Andrius Ūsas su šeima nuo pat pirmadienio ryto buvo pareigūnų žinioje. Jam paskirta papildoma pareigūnų apsauga. Pirmadienį vakare, apie 21 val., lydimas „Aro“ pareigūnų, vyriškis vienas, be šeimos narių buvo užsukęs į namus.

Pirmiausiai gyvenamojo namo kiemą ir patį būstą apžiūrėjo „Aro“ vyrai, o tik po to į vidų užėjo pats šeimininkas. Susirinkęs būtiniausius daiktus, A.Ūsas išvyko, kaip pats sakė, „į nebūtį“.

„Kauno dienos“ kalbinta pro Noreikiškes važiavusi Akademijos gyventoja pasakojo pirmadienį pastebėjusi jai įtarimų sukėlusį vaizdą. Apie vidurdienį ar kiek anksčiau judria gatve A.Ūso gyvenamojo namo link praėjo keistai atrodantis vyras. Jis atžingsniavo kaip tik nuo daugiabučio, už kurio vakarop buvo surastas D.Kedžio vairuotas baltos spalvos mikroautobusas „Volkswagen Transporter“ su priedangai naudotomis „Kauno kelių“ reklamomis.

Masyvius guminius batus avėjęs nepažįstamas praeivis atrodė gerokai sutrikęs. Nudelbęs akis į žemę ir slėpdamas veidą po didžiuliu gobtuvu, jis ėjo keliu beveik nesidairydamas į šalis.

Kiti Noreikiškių gyventojai pasakojo iš nuogirdų žinantys, kad savaitgalį buvo pastebėti po kvartalą vaikštinėjantys du įtartini tipai. Nors pakaunės gyventojai teigė negalintys šio atvejo tapatinti su pirmadienio įvykiais, tačiau neatmeta tikimybės, jog nepažįstamieji dairėsi kaip tik į A.Ūso namus.

Policija galimiems įtariamojo D.Kedžio taikiniams uždraudė naudotis net mobiliaisiais telefonais.

Paieška tęsiama

Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Kęstutis Betingis antradienio rytą teigė, kad įtariamojo paieška tęsiama, taip pat ieškomi galimai su įvykdytais nusikaltimais susiję asmenys.

Pasak K.Betingio, D.Kedžiui padeda vienas arba du asmenys. Kas jie tokie, prokuroras, neįtaria, tačiau teigia, jog jų ieškoma lygiai taip pat, kaip dviem žmogžudystėmis įtariamo D.Kedžio.

"Pareigūnai dirbo visą naktį", - pridūrė K.Betingis. Jis perspėjo, kad D.Kedys gali būti ginkluotas, todėl ragina gyventojus būti atsargius ir pastebėjus įtariamąjį nepulti jo sulaikyti.

Iš D.Kedžio tėvų namų dingęs šautuvas "Winchester" kol kas taip pat nesurastas.

Prie policijos budi "Aras"

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato prieigose antradienio rytą ir toliau „žemo starto“ pozicijose budėjo Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnų būrys su specialiai neženklintu tarnybiniu automobiliu. Jų tikslas ir pagrindinė paskirtis - operatyvus šturmas aliarmo atveju, užtikus ryškius besislapstančių įtariamųjų pėdsakus. „Aro“ vyrai specialioje parengtyje jau nuo pirmadienio popietės.

Kauno apskrities policijos viršininkas Algirdas Kaminskas teigė, kad išvažiavimus iš miesto toliau stebi gausios policijos patrulių pajėgos. Kiek tęsis ši operacija, pareigūnai nekonkretizuoja.

Gaunama nauja informacija apie kitus automobilius, kuriais gali naudotis įtariamasis D.Kedys, bandydamas išvykti iš miesto. Visa tai itin svarbu miesto pakraščiuose išsidėsčiusiems ekipažams.

Teisme tvyro įtampa

Papildyta: Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Algimantas Smolskas:

„Atmosfera teisme labai prasta, žmonės suirzę. Ne dėl to, kad mes jaučiamės nesaugūs. Nužudytas mūsų kolega. Šiuo atveju nesvarbu netgi, dėl ko jis nužudytas. Buvo jis tuo, kuo jį bandoma sutepti, ar ne, bet kad ir kas bebūtų, nevalia atimti žmogui gyvybę, net jei ir paaiškėtų, jog kažkas buvo ne taip jo buityje ar gyvenime.

Nevalia niekam imtis spręsti, kas ko nepadarė ar nepakankamai gerai darė. Kalbu emocingai, bet tokia ta situacija - prasta. Nepaisant to, mes dirbome, dirbsime ir kitaip nebus. Neslėpsiu, kad jau kolektyve jaučiama savotiška priešprieša. Mes tai akylai stebime.“

Kovotojas be taisyklių

Esama neoficialių duomenų, kad ieškomas kaunietis anksčiau dalyvavęs kovose be taisyklių. Be to, surinkti pirminiai duomenys byloja, kad pastaruoju metu jo psichinė būsena buvusi ne pati geriausia.

Pareigūnai neatmeta tikimybės, kad net ir užkluptas jis geruoju nepasiduos ir gali bandyti priešintis, todėl jie pasiryžę imtis ir papildomų priemonių, kad jis būtų sulaikytas.

Įvykį tiriantys teisėsaugininkai kol kas nuo vienareikšmių teiginių susilaiko, tačiau vis labiau linkę tikėti, kad D.Kedys veikė su bendrininku. Juolab, kad pirmadienį ryte V.Sladkevičiaus gatvėje nušovus Kauno apygardos teismo teisėją Joną Furmanavičių, viena liudytoja pasakojo gana aiškiai mačiusi, jog nusikaltėliai buvę dviese. Kas galėjo būti antras įtariamasis - pareigūnai prisipažįsta dar nenustatę.

Policija ieško nužudymais įtariamo Drąsiaus Kedžio

Ieškomasis yra apie 180-182 cm ūgio, atletiško kūno sudėjimo, žilstelėjusiais trumpai kirptais plaukais. Įtariamasis gali būti ginkluotas, todėl įspėjame patiems nesiimti aktyvių veiksmų, sulaikant įtariamąjį asmenį, o informuoti teisėsaugos institucijas.

Jei matėte šį asmenį ar turite duomenų, kur jis gali būti, prašome nedelsiant pranešti policijai tel. 112 arba kreiptis į artimiausią policijos įstaigą. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų