Eigulių kapinių pakraštyje – šiukšlynas

Į kauno.diena.lt redakciją kreipėsi kaunietis Marius, neapsikentęs šiukšlyno Eigulių kapinėse. Pasak vyro, vienose seniausių veikiančių miesto kapinių jau keliolika metų yra netvarkomas šiukšlynas.


 

 

 

 

 

 

Vyrą papiktino Eigulių kapinėse neseniai matytas vaizdas: visai šalia artimųjų kapų – krūmuose ir senose žolėse besimėtančios šiukšlės. „Prieš Motinos dieną atvažiavome sutvarkyti kapų ir mums jau trūko kantrybė, kai visai šalia kapų stūksto šiukšlynas, kurio niekas neprisiverčia sutvarkyti jau apie 15 metų. Niekas nesirūpina, tik paburnoja, ir metai po metų situacija tik blogėja. Gėda“, – piktinosi vyras, atsiuntęs ir šiukšlių nuotraukų.

Vyras pasakojo, kad užfiksuoti vaizdai yra apie 10 metrų į dešinę nuo 20E kapinių kvartalą žyminčios lentelės. Nuvykus į Eigulių kapines, paaiškėjo, kad realybėje vaizdas baisesnis nei skaitytojo atsiųstose nuotraukose. Mariaus minėtas šiukšlynas yra pietiniame kapinių pakraštyje – griovyje, skiriančiame kapines nuo čia išlikusių Kleboniškio pamiškės medžių, ir aplink jį. Visai šalia kraštinių pamiškėje esančių kapų – tikras šabakštynas. Senose žolėse ir krūmuose – buteliai ir kitokios plastikinės šiukšlės, taip pat senų sudžiūvusių gėlių vazonai. Nors tvoros, skiriančios kapinių teritoriją nuo pamiškės, nėra, panašu, kad šiomis šiukšlėmis ar bent jau jų dalimi atsikratė artimųjų kapus lankantys asmenys.

Pasiekti šiame kapinių pakraštyje esančius kapus – sudėtinga: link jų veda į įkalnę kylantis, visas išmaltas, akmenuotas, kai kur negrabiai pabetonuotas takas. Eidami šiuo taku, abu su kolega fotografu keletą kartų suklupome. Belieka stebėtis, kaip tokiu apleistu taku į paskutinio poilsio vietą nešami karstai su mirusiųjų palaikais ir kokiu išbandymu šis takas tampa senoliams.

Eigulių kapinių vedėjas Povilas Saveljevas tikino, esą šis kapinių pakraštys periodiškai tvarkomas. „Mes ten kasmet tvarkom, ir ten kasmet kartojasi tas pats: kas toj pusėj tvarko kapus, viską meta į tą griovį. Ir šiemet tvarkėm, bet vėl primėtyta. Ir lenteles pastatom su užrašais „Nešiukšlinti“, bet po kiek laiko ir tos lentelės dingsta, o žmonės kaip šiukšlino, taip šiukšlina.

“Pastebėjus, kad, jei būtų iškirsti menkaverčiai krūmai ir kapinės aptvertos tvora, žmonės kapinių teritorijoje greičiausiai nešiukšlintų, P.Saveljevas aiškino, kad pagal planą ši kapinių pusė turėjo būti aptverta. „Ten turėjo būti tvora. Čia „Kapinių priežiūra“ aplink visas kapines tvorą tvėrė, o ten kažkodėl ir liko neužtverta“, – atsakomybę savivaldybės įmonei „Kapinių priežiūra“ vertė kapinių vedėjas.

Pasiteiravus, kodėl nesutvarkomas į šią kapinių pusę vedantis takas, P.Saveljevas aiškino, kad takas labai nepatogus tvarkyti. „Mes planavom jį asfaltuot, bet jis toks nepatogus, siauras, kreivas ir kylantis į kalną, kad asfaltavimo technika čia nepravažiuoja. Rankiniu būdu dabar jau niekas neasfaltuoja. Nežinau, kuo čia baigsis. Dėl to tako ir savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus žmonės buvo atvažiavę, žiūrėjo – nežinau, kaip išspręsti šitą problemą“, – skėsčiojo rankom ir prisipažino nežinantis, ką daryti, Eigulių kapinių vedėjas.

 

 

 

 

 


Šiame straipsnyje: Eigulių kapinėsskaitytojo naujienaPovilas Saveljevasnetvarkomas šiukšlynas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gytis

Gytis portretas
Tegul žurnalistai dar aplanko kita pusę kapų nuo švaros įmonės ir pamatys koks ten miškelyje šiukšlynas net prie pat palaidotų kapaviečių

KAUNIETĖ

KAUNIETĖ portretas
tegul kapinių administratorius nuvažiuoja į Raudondvario kapines ir pasižiūri kaip labai stačiame kalne sutvarkytas takas per kapines, jeigu pats neturi supratimo.

Ontė

Ontė portretas
Eidami šiuo taku, abu su kolega fotografu keletą kartų suklupome. Netirškinkite spalvų, meluojate. Aš 80 kartų ėjau tuo taku, nesuklupau. Nors per 70 metų. Ir tuos griovius, šabakštynus pravaikščiojau. Buvo įdomu. Antkapiai - tai istorija. Tai senos rusų kapinės. Pasakysiu atvirai: kiekvienas, nunešęs ant kapo žvakidę, jau šiukšlina kapines. Žvakidžių nukrauti kapai - Lietuvos kapinių tragedija.
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių