Globėjui – elektroninis antausis: vaiko registracija į mokyklą atvėrė spragą

Socialinė reklama, kaip kilnu tapti likimo nuskriaustų vaikų globėjais, slepia akibrokštus. Jis neturi galimybės registruoti vaiko į mokyklą tokiu pat būdu, kaip standartinės šeimos.

Susidūrė su sunkumais

Pirmokas šeimoje. Visa puokštė jausmų, minčių apie artėjančius pokyčius ir iš to kylančius rūpesčius užgriūva kiekvieną šeimą. Gerokai niūresniu smūgiu džiaugsmingi rūpesčiai užgriuvo nuolatinį mažamečio globėją kaunietį Andrių (pavardė redakcijai žinoma). Pavasarį prasidėjusi vaikų registracija internetu į švietimo ir ugdymo įstaigas atvėrė spragą – Andrius negali berniuko užregistruoti į mokyklą. Jam šį reikalą reikia tvarkyti, kaip pats juokavo, rankiniu būdu.

"Tokių nestandartinių, kaip aš, globojančių vaikus, yra nemažai. Komplikuota vaiko reikalus tvarkyti elektroninėje erdvėje. Registrų centras neturi galimybės nuolatinėje globoje esantį vaiką užregistruoti į mokyklą. Įvaikintą mažylį – galima, o globojamo – ne", – skirtumus mini Andrius.

Andriaus šeimoje berniukas auga nuo 2013 m. Po metų, teismo sprendimu, buvo patvirtinta nuolatinė mažylio globa. Kitaip nei sūnumi nuo kūdikystės auginamo berniuko Andrius nevadina. Institucijos tėškė antausį – esą tu kitoks, gal nevisavertis tėvas.

Kaunietis, prasidėjus registracijai į mokyklas, kaip ir dera, prisijungė prie sistemos per elektroninius valdžios vartus. Tačiau atsidariusiame lange Andrius perskaitė: "Jūs negalite tęsti prašymo pildymo, nes nesate vaiko vienas iš tėvų arba globėjų."

"Ėmiau ieškoti, kur problema, nes išeina, kad vaikas niekur nepriskirtas ir tarsi kabo ore. Jis gyvena su manimi, bet jo nėra sistemose. Vienintelis vaiko ryšys su manim – teismo nutartis", – pasakojo kaunietis.

Pasak Andriaus, šiaip gyvenime tvarkant įvairius reikalus teismo nustatyto nuolatinio globėjo statuso pakanka, tačiau elektroninėje sistemoje nėra funkcijos, kad su šiuo statusu galėtų užregistruoti berniuką į mokyklą.

Registrų centras neturi galimybės nuolatinėje globoje esantį vaiką užregistruoti į mokyklą.

"Viskas susieta su Registrų centru. Kai savo reikalus tvarkai elektroninėje erdvėje, nekyla jokių problemų, o šiuo atveju turėsiu lakstyti, skenuoti, siųsti, fotografuoti dokumentus, kad galėčiau sūnų, nesvarbu, kad jis ne mano biologinis, užregistruoti į mokyklą", – skausminga institucijų diferenciacija į tikrą ir nelabai tėvą dalijosi Andrius.

Problema žinoma

Skambutis į Registrų centrą patvirtino, kad ši problema jiems yra žinoma.

"Skambinau į Registrų centrą informacijos telefonu ir kalbėjau su jų specialiste. Ji patvirtino, kad, registruojant vaiką į mokyklą, man reikiamos funkcijos nėra. Esą šį klausimą ji yra kėlusi ne kartą, kaip supratau, ji yra ta fronto linija, kuri atlaiko tokių kaip aš skambučius. Paprašiau, tokią informaciją patvirtintų vadovas. Ji geranoriškai davė telefono numerį, paskambinau, pasikalbėjau ir jis patvirtino Registrų centro vardu, kad tokio galimybės nėra", – tęsė kaunietis.

 

Dėl biurokratinių kliūčių globėjas elektroniniu būdu negali vaiko užregistruoti į mokyklą.

Andrius neslėpė, kad vaikas neturi deklaruotos gyvenamosios vietos, nes iki šiol jam to nereikėjo. kad vaikas galėtų lankyti darželį, pakako nurodyti nuolatinio globėjo gyvenamąją vietą. Į mokyklą jau reikia, nes jis turi būti sistemoje, tačiau net deklaruota gyvenamoji vieta globojamo vaiko registravimo į mokyklą elektroniniu būdų problemos neišspręstų.

"Elektroniniai valdžios vartai duomenis gauna iš Registrų centro. Jis yra visų reikiamų duomenų šaltinis. Tačiau šiuo atveju yra prioritetų klausimas. Jei įvaikintą vaiką gali registruoti, reikėtų labai nedidelių pokyčių, kad tą patį lygiai tokiu pat būdu galėtų padaryti ir vaiko nuolatinę globą turintys žmonės", – įsitikinęs Andrius.

Kaltas Civilinis kodeksas

Andrius neslėpė išgirdęs ir raminančią frazę, kad šią jau žinomą problemą mėgins spręsti, tačiau gyvenimiškoji patirtis vyrui sakė ką kita. Kaip senoliai sakydavo: "Pažadėjau – patiešijau, netesėjau – negriešijau."

Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus informavo, kad Gyventojų registro įstatyme numatyta, jog Gyventojų registre kaupiami duomenys iš civilinės būklės aktų. Vadovaujantis Civiliniu kodeksu, globos tarp šių civilinės būklės aktų nėra. Taigi dėl šios priežasties Gyventojų registre nėra kaupiama informacija apie globėjus.

"Vaikų registracijas į darželius atlieka savivaldybės, kurios, mūsų įsitikinimu, norėdamos sudaryti galimybę globotojams įregistruoti vaikus į darželius, duomenų, įrodančių globos faktą, galėtų reikalauti iš pačių globotojų ar kitų institucijų, kaupiančių šiuos duomenis, pavyzdžiui, "Sodros" ar VMI", – galimybes ištaisyti susidarančius nepatogumus globėjams mini Registrų centro atstovas.

Pasak M.Samkaus, Registrų centras, esant šiai situacijai, yra tik duomenų teikėjas, o sprendimus, sudarančius daugiau galimybių gyventojams naudotis elektroninėmis paslaugomis, jo manymu, galėtų suteikti savivaldybės, kurios, kaip minėta, ir organizuoja vaikų registraciją į darželius.

Tik vienas būdas

Kauno savivaldybė itin daug pastangų dėjo skatindama žmones rinktis vienokią ar kitokią likimo nuskriaustų vaikų globą. Buvo skelbiama, kad Kaunas – bene geriausiai šioje srityje besitvarkanti savivaldybė. Vis dėto atsakymas, kad nuolatinis globėjas yra išstumtas į užribį ir negali naudotis tomis pačiomis galimybėmis kaip biologiniai tėvai, kiek nuvylė.

Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėja Ona Gucevičienė patvirtino, kad Registrų centras duomenų apie globėjus ir jų globotinius neteikia, tad ir Kauno miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyrius neturi informacijos dėl globos nustatymo.

"Dėl šios priežasties registruoti internetu globotinių nėra galimybės, nes nėra būdų patikrinti, ar konkretus suaugęs žmogus turi globojamų vaikų ir kokie tai vaikai, ar vaikas yra globojamas bei kas jo globėjai. Tokiu atveju globėjas prašymą turi teikti tiesiai į mokyklą", – "Kauno dienai" atsakė O.Gucevičienė.

Visuomenėje dar gajus negatyvus požiūris, kad globėjais tampama dėl finansinės naudos. Retas kuris susimąsto, kad pasirinkimas tapti globėju kartais yra vienintelė galimybė realizuoti gamtos užkoduotus tėvystės instinktą. Retas kuris susimąsto ir apie tai, kad globėjai, augindami, rūpindamiesi globotiniu, susiduria su sunkesniais rūpesčiais, kurių biologinės šeimos net nepatiria. Regis, taip nesunku turėtų būti pasirūpinti, kad į likimo nuskriausto vaiko gyvenimą geresnį darančius žmones nebūtų nuolat badoma – jūs kitokie.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regina

Regina portretas
Kaip gali šitiek metų būti neprideklaruotas vaikas?globėjas gal iš medžio iškrito?

...

... portretas
Kuo mažiau tų teisinYkų, tuo daugiau tvarkos: KAS per velnias su tuo Civiliniu kodeksu, kodėl jis ne Žmonėms skirtas?

...

... portretas
To OT GERAI: galėtum būt impotentas, pasijuoksim tada iš tavęs, kaip tu augini savus.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių