Globos namų gyventojai sunerimo – nesulaukia skiepų nuo COVID-19

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Katalikiškų Šv. Klaros globos namų Kaune gyventojai sunerimę: jie vis dar nepaskiepyti nuo COVID-19 ir neaišku, kada tai bus padaryta. Nežinioje gyvenantys senoliai nuogąstauja, kad jiems skirtos vakcinos gali būti panaudotos be eilės skiepijant asmenis, kuriems toks skiepas dar nepriklauso.

Labai laukia skiepų

Portalo kauno.diena.lt redakcija sulaukė Žaliakalnyje įsikūrusių Šv. Klaros globos namų gyventojo skambučio. Senjoras Pranas (vardas pakeistas) pasakojo, kad daugelis globos namų gyventojų labai laukia skiepijimo, tačiau kada sulauks, neaišku.

„Mes girdim, kad Lietuvoj jau beveik visi globos namų gyventojai nuo COVID-19 paskiepyti, o kada mes būsim skiepijami ir ar iš tikrųjų mus skiepys, nežinom. Čia peršasi išvada, kad kažkas suinteresuotas vietoje mūsų gali pasiskiepyti, tas, kam nepriklauso. Kitur jau 80-mečiai gyventojai skiepijami, kai pas mus nei globos namų gyventojai, nei darbuotojai dar nepaskiepyti“, – pasakojo Pranas.

Pasak jo, globos namų gyventojai gyvena nežinioje ir baimėje susirgti. Baimę didina tai, kad, kauniečio žodžiais, kai kurie globos namų gyventojai ir darbuotojai šiuo metu serga koronavirusu. „Yra didelis pavojus užsikrėsti, juk žinot, kaip tas virusas greitai sklinda. Daug globos namų gyventojų yra prastos sveikatos, aš pats turiu visą puokštę rimtų lėtinių ligų. Man šeimos gydytoja pasakė: jei susirgsi koronavirusu, kažin, ar išsikapstysi. Mes visi tų skiepų labai laukiam, norim greičiau pasiskiepyt. Pagal direktorės pažadus mes dar praėjusią savaitę turėjom būti skiepijami. Dabar sako, kad gal po sausio 25 d. Kai toks neaiškumas, gali būti, kad mūsų sąskaita kažkas skiepijamas anksčiau laiko, o mes paliekami už borto“, – nuogąstavo pašnekovas.

Čia peršasi išvada, kad kažkas suinteresuotas vietoje mūsų gali pasiskiepyti, tas, kam nepriklauso.

Skirtingos įstaigos nesusikalba

Šv. Klaros globos namai yra viešosios įstaigos „OFM Mažesnieji broliai“ padalinys. Jos steigėjas yra Mažesniųjų Brolių Ordino (vienuolių pranciškonų) Lietuvos Šv. Kazimiero Provincija. „OFM mažesnieji broliai“ direktorė Aida Jančiauskienė teigė, kad vakcinacija Šv. Klaros globos namuose nepradedama dėl COVID-19 protrūkio.

„Mes tikrai ne iš tų, kurie nenori vakcinuotis. Esame pareiškę norą, kad pas mus būtų atlikta vakcinacija, sąrašus parengę ir pateikę savivaldybei, tačiau mums aiškina, kad yra tokia tvarka: jei globos namuose yra COVID-19 teigiamų atvejų – neskiepijama. Tokiu atveju laukiama, kol bus suvaldytas protrūkis“, – sakė A.Jančiauskienė.

Šv. Klaros globos namai/Laimučio Brundzos nuotr.

Ji pastebėjo skirtingų institucijų nesusikalbėjimą dėl skiepijimo nuo COVID-19 globos įstaigose tais atvejais, kai jose yra koronavirusu sergančių gyventojų.

„Kaip suprantu, tokių kaip mes įstaigų duomenis dėl skiepijimo tvarko Kauno miesto savivaldybės Socialinių paslaugų skyrius, su jais susirašinėjame. Tada jie susiskambina su Sveikatos apsaugos skyriumi, tada šis skyrius kažką pasako, tada man skambina iš Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir stebisi, kodėl nevakcinuojama. Manau, kad tarp institucijų nesusikalbėjimas yra. Matyt, kad yra kažkokia nustatyta tvarka, kurios arba vieni, arba kiti nežino, nes vieni nustemba, kodėl mūsų nevakcinuoja, o kitiems savaime aišku, kad nereikia vakcinuoti“, – pastebėjo „OFM Mažesnieji broliai“ direktorė.

Viskas gandų lygyje

Šiuo metu iš Šv. Klaros globos namuose gyvena 40 gyventojų, dirba 18 darbuotojų. Direktorės teigimu, remiantis ankstesnio COVID-19 testavimo duomenimis, koronavirusu sirgo keturi asmenys. „Jie skaitysis pasveikę pirmadienį – tada bus praėję dešimt dienų nuo to laiko, kai COVID-19 jiems nustatytas“, – pasak direktorės, penktadienį globos namų gyventojai dėl COVID-19 turėjo būti testuojami iš naujo. „Pažiūrėsim, kokie bus testų rezultatai. Jei nebus naujų atvejų, gal mus jau vakcinuos, – vylėsi pašnekovė. – O kol kas skaitosi, kad čia yra protrūkis, ir dabar mes laukiame kol protrūkis bus suvaldytas.“

Vis dėlto penktadienį atlikto testo rezultatai parodė, kad COVID-19 protrūkis Šv. Klaros globos namuose ne suvaldytas, o priešingai – plečiasi. Šeštadienio vakarą A.Jančiauskienė patvirtino, kad dieną prieš buvo nustatyti aštuoni nauji koronaviruso atvejai šioje įstaigoje.

O kol kas skaitosi, kad čia yra protrūkis, ir dabar mes laukiame kol protrūkis bus suvaldytas.

Tačiau, pasak jos, nei iš ministerijos, nei iš savivaldybės ji negavusi informacijos, kokiu atveju protrūkis skaitysis suvaldytas. „Tiksliai nežinome, kodėl mūsų nevakcinuoja. Tokios informacijos niekas nežino ir man nepasako. Manau, kad SAM turi būti patvirtinta tvarka, kas vadinama protrūkiu, kiek dienų po paskutinio teigiamo COVID-19 testo galima vakcinuoti. Tačiau aš tokios tvarkos nemačiau – viskas gandų lygyje. Viena mūsų slaugytoja iš kažkur sužinojo, kad berods 20 d. po paskutinio COVID-19 atvejo nustatymo įstaigoje reikia laukti iki vakcinacijos. Bet ši informacija gali būti labai netiksli, aš nerandu niekur parašyta, kad taip iš tiesų yra“, – informacijos stygių pastebėjo pašnekovė.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Klausimus dėl slaugos ir globos įstaigų vakcinavimo tvarkos tais atvejais, kai jose yra COVID-19 sergančių gyventojų ar darbuotojų, SAM ir Kauno miesto savivaldybei išsiuntėme ketvirtadienį darbo dienos pabaigoje. Gavę šių institucijų atsakymus, straipsnį papildysime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Neįtėkitina, kad neskiepijami darbuotojai, kurie dirba su COVID ligoniais. Nesuteikiama nei apsaugos priemonės nei mokami priedai. Nekompetencija visiška ir kaip visada atsakingų nėra. Kas čia per pasiteisinimas, kad neskiepijami, nes židinys, tai tas židinys ir atsirado, nes darbuotojai nepaskiepyti. Darbuotojai šie turėjo būti skiepijami sausio pradžioje, bet kažkas 'pasiskiepijo' savus ar kaip suprasti.

kvailiausias rašytojas

kvailiausias rašytojas portretas
Rašau nesąmones net nepasidomėjęs pirmumo tvarka.. Nesuvokiu, kad vakcinų yra, bet jos taupomos antrai dozei jau paskiepytiems, nes sumažėjo tiekimas. Esu per kvaikas suprasti, kad tie senukai neskiepijami tik todėl, kad ten protrūkis, suvarys pirmą dozę, ir pasirodys kad per 3 savaites visi 40 susirgs, reiškia 40 dozių subinėn.

kvailiausias rašinys

kvailiausias rašinys portretas
žurnaliūga ant tiek kvaila.... nežino , kad nėra skiepų..... kaukia dėl senolių, kurie guli lovoj.... dar ne visi medikai paskiepyti, mokytojai, policija., kariuomenė.maisto parduotuvių darbuotojai .... jiems pirmumas .... o ji kaukia senoliai, kurie save neapsitarnauja
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių