GMP žaidynių nugalėtojai: čia ruošiamės tikriems atvejams

  • Teksto dydis:

„Mūsų darbe reikia aštraus proto, greitos reakcijos ir nesutrikti, nepulti į paniką“, – sako trijulė iš Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties. Šios savybės ir keturis mėnesius trukęs pasiruošimas jiems atnešė sėkmę Lietuvos GMP darbuotojų žaidynėse.

Įdėjo daug darbo

Tris dienas rugsėjo viduryje kauniečiai stebėjo GMP automobilių ir darbuotojų antplūdį miesto centre. Imituota masinė nelaimė, itin sudėtingomis sąlygoms teikta pagalba daugiau kaip 300 nukentėjusiųjų. Didelio GMP profesionalų ir kauniečių dėmesio sulaukusiose žaidynėse 27 komandos iš visos šalies varžėsi dešimtyje rungčių.

Žaidynių nugalėtojais didžiųjų miestų kategorijoje tapo Kauno miesto GMP stoties 12-osios komandos nariai gydytoja Greta Beinaravičiūtė, slaugos specialistai Irina Belukhina ir Evaldas Paliulionis, mažųjų miestų kategorijoje – Akmenės rajono greitosios medicinos pagalbos centro 15-oji komanda (Justinas Stašys, Gintarė Pralgauskienė ir Paulius Naumovas).

Kauniečių komanda įsitikinusi, kad laimėti padėjo ankstesnių žaidynių patirtis ir įdėtas darbas.

„Žinojome, kad viską, ką mes, GMP darbuotojai, dažnai suprantame ir darome be žodžių, žaidynėse reikia pasakyti garsiai – kad išgirstų vertintojai. Padėjo ir įdirbis – vakarais, po darbo, mes tam ruošėmės keturis mėnesius. Mokėmės – sprendėme įvairias situacijas. Padėjo ir komandos susilipdymas, mokėjimas tai, ką reikia padaryti, perskaityti iš akių“, – sakė G.Beinaravičiūtė.

Ji su kolegomis atkreipė dėmesį, kad tokiose varžybose sukuriamos užduotys, neprimenančios įprasto GMP iškvietimo. Kiekviena užduotis esą turi kabliuką, kurį reikia pamatyti ir atitinkamai teikti pagalbą.

Žinojome, kad viską, ką mes, GMP darbuotojai, dažnai suprantame ir darome be žodžių, žaidynėse reikia pasakyti garsiai – kad išgirstų vertintojai.

I.Belukhina atkreipė dėmesį, kad naudinga buvo pasitreniruoti ir teikiant pagalbą per imituotą masinę nelaimę, nors ši užduotis nebuvo vertinama: „Skirtingų Lietuvos GMP stočių pasiruošimas teikti pagalbą ištikus masinei nelaimei yra labai skirtingas. Tačiau turime būti pasiruošę ir tam. Taigi, šios žaidynės suteikė vertingos praktikos. Visi padarėme klaidų, tačiau svarbu iš jų pasimokyti ir jų nebekartoti.“

E.Paliulionis dar tik pradeda dirbti skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistu, todėl jam šios žaidynės davė itin naudingos patirties. „Labai daug sužinojau, pamačiau įvairių situacijų. Dabar jaučiuosi daug geriau pasiruošęs vykti į iškvietimus nei iki žaidynių“, – sakė jis.

Komandos nariai vienbalsiai tikina: dalyvauti tokiose žaidynėse verta. „Visų pirma – joms ruošiantis atnaujiname žinias. Iš naujo peržiūrime pagalbos teikimą žmogui esant įvairios klinikinės būklės, atnaujintus algoritmus. Darbo praktikoje nutinka ne visos įmanomos situacijos, o ruošdamasis turi prisiminti ir peržiūrėti jas pačias įvairiausias. Paskui tai padeda darbe – važiuojant į iškvietimus ir teikiant pagalbą“, – tvirtino G.Beinaravičiūtė.

Ekstremali kasdienybė

Žaidynių užduotys buvo susijusios su įvairiomis medicinos sritimis – nuo paciento gaivinimo ir traumų iki akušerijos ar psichologinės pagalbos teikimo. Visas varžybų rungtis kviesti stebėti žiūrovai, galėję iš arti pamatyti GMP darbuotojų kasdienybę.

Pasak 14-ųjų Lietuvos GMP žaidynių vyr. teisėjos gydytojos Evelinos Pukenytės, dalis užduočių turėjo būti atliekamos namų aplinkoje ar kitur uždarose patalpose. „Į varžybas įsitraukė nemažai miesto gyventojų, vietos verslininkų – kavinės, viešbutis, naktinis klubas, suteikę mums patalpas. Tai rodo, kad visuomenė geranoriškai žiūri į medicinos pagalbos darbuotojų darbą, suvokia jo svarbą“, – kalbėjo vyr. teisėja.

Vieno iš žaidynių organizatorių Kauno miesto GMP stoties direktoriaus Nerijaus Mikelionio teigimu, tokie renginiai labai svarbūs tiek GMP profesionalams, tiek visuomenei. Medikai taip mokosi ir įgyja naujų žinių, o visuomenė iš arčiau susipažįsta su šiuo darbu ir geriau supranta jo svarbą.

„GMP darbuotojai išsiskiria tuo, kad jie dirba viešose vietose ir beveik visada tai vyksta ekstremaliomis sąlygomis. Visuomenei labai naudinga pamatyti, kokiose situacijose jie atsiduria, koks svarbus šiame darbe profesionalumas ir greitas reagavimas“, – sakė N.Mikelionis.

Keičiasi: E.Pukenytė pripažino, kad vis profesionalėjantys GMP darbuotojai verčia varžybų organizatorius paplušėti, kol sukuriama įdomi, nelengva užduotis. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Jam antrino N.Pukenytė. Pasak jos, GMP srityje būtina nuolat mokytis ir treniruotis: „Viskas keičiasi labai greitai, todėl neužtenka tik teoriškai žinoti, kaip atlikti tam tikrą veiksmą. Tad savo pagrindine misija laikome GMP darbuotojų skatinimą nenustoti mokytis. Smagu, kad žemesnes vietas užėmusios komandos po varžybų dažniausiai ima ieškoti papildomų mokymų ir atsakingai ruoštis kitoms žaidynėms.“

Dirbtų visi kartu

Anot žaidynių vyr. teisėjos, GMP darbe komandiškumas, sugebėjimas vienam kitą suprasti ir labai greitai priimti sprendimus yra itin svarbūs, nes beveik visos situacijos yra ekstremalios.

„GMP medikai dirba įvairiomis gamtinėmis sąlygomis – jie teikia pagalbą lyjant, sningant, dieną ir naktį. Dažniausiai pagalbą teikti tenka viešoje vietoje ar paciento namuose. Todėl jie negali tiesiog uždaryti durų ir pasakyti, kad dabar pageidauja likti vieni“, – GMP komandos kasdienybę nusakė pašnekovė.

Dešimtmetį GMP žaidynėse teisėjaujanti gydytoja teigia, kad vis profesionalėjantys GMP darbuotojai verčia varžybų organizatorius paplušėti, kol sukuriama įdomi, nelengva užduotis. Ji atkreipė dėmesį, kad Lietuvos medikai vis dažniau įrodo savo profesionalumą užsienyje vykstančiose panašiose žaidynėse. „Išsiskiria Kauno miesto GMP stoties komanda, šiais metais Europos greitosios medicinos pagalbos čempionate užėmusi trečią vietą. Šios įstaigos darbuotojai nuolat mokosi, organizuojamos net į varžybas važiuosiančių medikų atrankos. Tad ši įstaiga tampa didžiuliu pavyzdžiu ir paskata kolegoms“, – teigė E.Pukenytė.

Pašnekovė pastebi, kad keičiasi ir visuomenės požiūris į GMP darbą – žmonės tampa geranoriškesni, supratingesni. Pozityvų požiūrį rodo ir faktas, kad varžybas leista surengti pačiame Kauno centre.

N.Mikelionis džiaugėsi, kad šiais metais žaidynėse prie GMP darbuotojų prisijungė Lietuvos šaulių sąjunga, Krašto apsaugos ministerijos Karo tarnyba, Kauno klinikų medikai. „Skirtingų institucijų atstovams, medikams svarbu kartu dalyvauti panašiose treniruotėse, kartu ruoštis masinėms nelaimėms. Juk jų metu mums tektų dirbti visiems drauge“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių