Greta Dariaus ir Girėno stadiono atstatytas popiežiaus vizitą įamžinęs koplytstulpis

Prieš Dariaus ir Girėno stadiono rekonstrukciją nukeltas ir saugotas koplytstulpis, žymintis popiežiaus Jono Pauliaus II vizitą Lietuvoje 1993 metais, vėl matomas kauniečiams bei miesto svečiams. Restauruotas tautodailininkų kūrinys penktadienį oficialiai atstatytas ties S. Dariaus ir S. Girėno paminklu, greta Ąžuolyno ir Sporto gatvės aikštės. Simboliška, jog šiemet rugsėjo 6-ąją sukaks lygiai 30 metų nuo Šventojo Tėvo apsilankymo Kaune.

„Būkite vilties žmonės – žvelgdami į šį kūrinį, semkitės įkvėpimo, – perfrazuodamas šventojo popiežiaus Jono Pauliaus II žodžius kalbėjo koplytstulpį pašventinęs Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas. – To mes linkime jau metus karą išgyvenančiai ukrainiečių tautai ir visiems, kurie ją remiame savo pagalba. To linkėkime ir kuriantiems mūsų gražų miestą.“

Grįždamas prisiminimais tris dešimtmečius atgal, dvasininkas prisiminė tądien buvęs Dariaus ir Girėno stadione, visai šalia Šventojo Tėvo. Tąkart jis daugiatūkstantinei tikinčiųjų miniai skaitė ištrauką iš Šventojo Rašto.

Prieš rangovams pradedant darbus Dariaus ir Girėno stadione, relikvija buvo saugiai perkelta į „Kauno švaros“ patalpas. Drauge su architektais ieškota naujos, plačiau matomos bei patogiai prieinamos viešos erdvės, kad koplytstulpis būtų nuolat matomas visiems kauniečiams.

„Dėl šio koplytstulpio būta įvairių gandų, esą jis nuverstas ir sunaikintas. Šiandien matome, jog visa tai tebuvo tuščios kalbos. Jis tiesiog švyti iš tolo ir vėl primena Kaunui apie istorinį miesto bei visos Lietuvos įvykį. Dar smagiau, jog tai taps puošmena naujai atgijusiam Ąžuolynui.

Jis tiesiog švyti iš tolo ir vėl primena Kaunui apie istorinį miesto bei visos Lietuvos įvykį.

Čia reikia padėkoti „Kauno švaros“ vyrams, kurie ėmėsi iniciatyvos ir gerokai sunykusį tautodailininkų darbą atnaujino taip, jog šiandien jis atrodo kaip tik ką sukurtas“, – atrišdamas simbolinę atidengimo juostelę kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Popiežius Jonas Paulius II Dariaus ir Girėno stadione su Lietuvos jaunimu susitiko 1993 metų rugsėjo 6 dieną. Po metų šį svarbų įvykį įamžino Kauno gyventojai, pastatydami didžiulį medinį koplytstulpį. Jo autoriai – Valdas Berūkštis ir Petras Vilkevičius, viršūnė kurta Ričardo Grekavičiaus.

Rudenį sukaks lygiai 30 metų nuo popiežiaus vizito Lietuvoje. Dėl to dar pernai nutarta pradėti šį iškilų istorinį momentą įamžinančio kūrinio restauraciją.

„Išlaikėme visas pagrindines koplytstulpio dalis – apie 5 metrus siekiantį stulpą, rūpintojėlį ir viršūnę su saulės formos ornamentais. Pagrindinė statinio dalis turėjo ryškių defektų – medienos įskilimų. Juos pašalinome, atramą naujai perdažėme, kad impregnuotas medis išliktų dar ilgaamžiškesnis“, – pasakojo bendrovės „Kauno švara“ generalinis direktorius Saulius Lazauskas.

Atrestauruotas koplytstulpis išsaugojo savo autentiką. Remiantis pirmykščio kūrinio pavyzdžiais perdarytos visos sutrūnijusios dalys – lentelė su tekstu, įvairūs iškaldinti lietuvių tautodailės ornamentai ir kiti dekoro elementai. Uždėti nauji stogeliai iš identiškos vario skardos. Bendras koplytstulpio aukštis siekia apie 8 metrus.

Iki rekonstrukcijos koplytstulpis stadione stovėjo nedideliame žaliame plote netoli senosios švieslentės su didžiuliu laikrodžiu. Šiuo metu čia iškilusios naujos tribūnos žiūrovams.

Relikvija penktadienį oficialiai pristatyta ir pašventinta naujoje erdvėje netoli paminklo S. Dariui ir S. Girėnui, ties įėjimu į Ąžuolyną iš Sporto gatvės aikštės. Koplytstulpis bus iš tolo matomas tiek besivaikštant atnaujinto Ąžuolyno takais, tiek ir keliaujant į renginius stadione.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KRASNODARO JAUTIS

KRASNODARO JAUTIS portretas
krabo jautis identiškas ruzkių iš Krasnodaro projektui ????? GAL RUZKIAI DALYVAUJA MATIJOŠAIČIO PERRINKIME ???? Gal iš čia tie "sutapimai: Vieningas Kaunas- Jedinaja rosija ????? Gal VSD paaiškins ??????

Viskas su tikslu

Viskas su tikslu portretas
Pasirenkamas toks laikas ir koplytstulpi atstatyt ir Kauno simboli taura irvisa kita tai reklaminiai priesrinkiminiai protingi triukai liaudziai mazai mastanciai ,o tokie akcentai isimintini ir taip po truputi renkami teigiami bonusai kurie gali nusverti ir sklypu supirkimo shemas ir stiklainiu su pinigais istorija ir nesustabdytu verslu rusijoje reikalus ir t.t.

>>>>>>Siaubas>>>>>>....<<<Bobutė<<<<

&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;Siaubas&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;....&lt;&lt;&lt;Bobutė&lt;&lt;&lt;&lt; portretas
Kiek tamstai metų arba kiek galvelėje košės turi ,jei komentaro turinio prasmės nesupratai? Asilas ir tas smegenų daugiau turi...Meras nieko neprichvatizavo ,bet nuo privatininko Jo sūnus pirko ....Na galiausiai galiu būti ir atvykėlė , bet Kauno meru džiaugiasi iš JURBARKO , iš JONAVOS , iš VILNIAUS , iš PANEVĖŽIO .Tau klausimas: kaip čia yra -laikai save proto bokštu ir paprasto dalyko nežinai --kas iš tikrųjų kruvinas ? Pasakysiu . Kruvini tie ,kurie prisideda prie ukrainiečių apginklavimo ,karo kurstymo ir narkotikų platintojai ,banditai ....NUO KRABŲ RANKOS NESIKRUVINA TIKRAI rankos .
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių