Grožio industrijai – koronaviruso smūgis: situacija iš specialisčių lūpų

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kas tas COVID-19 prieš nulūžusį nagą ar ataugusias plaukų šaknis? Kai kurioms veidrodžių įkaitėms nusispjauti į karantiną, kaip ir natašoms, dirbančioms su nuleistomis žaliuzėmis.

Nebūk Nataška

"Gyveno kartą senelis ir senelė, nieko jie daugiau neturėjo, tik trobelę ir vištelę su gaidžiuku... – neseniai kartu su koronavirusu perrašęs vieną lietuvių liaudies pasakų, atlikėjas Marijus Mikutavičius ją dedikavo visoms moterims, karantino metu teikiančioms ir besinaudojančioms grožio paslaugomis. – Sutemo. Nataška tamsoje sandariai užtraukė naktines užuolaidas, pro plyšį nužvelgė šešėlius skersgatvyje ir lėtai nusėlinusi per kambarį tolimame kampe uždegė stalinę lempą. Po to išsidėliojo įrankius, įgudusiai įsipylė rislingo ir su ištremtos aristokratės gracija apžergė taburetę. Į duris kažkas nervingai pabeldė. Tą naktį Nataška padarė tris nagų priauginimus, vieną paprastą pedikiūrą ir du manikiūrus su blizgučiais. Kitą dieną Natašą suėmė, o po savaitės ir sušaudė. Pilieti, nebūk Nataška. Laikykis karantino!"

Ačiū Dievui, pažeidėjoms M.Mikutavičiaus aprašytas likimas negresia. Blogiausiu atveju jų laukia teigiamas COVID-19 testas, geriausiu – bauda. Numatyta, kad draudžiamą veiklą karantino metu vykdančiam asmeniui gali būti skirta 60–140 eurų bauda, juridiniam – 140–600 eurų. Už pakartotinius nusižengimus sumos atitinkamai išauga iki 140–600 ir 550–1,2 tūkst. eurų. Tiesa, šiuo metu piniginės sankcijos yra praktiškai neįmanomos. Bauda skiriama tik tuo atveju, jei draudimų nepaisęs asmuo du kartus neatvyksta į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą. Karantino metu kviesti į įstaigą specialistai negali, priešingu atveju patys pažeistų taisykles. Belieka tikėti žmonių sąmoningumu?

Dvi stovyklos

Pastarosiomis dienomis instagrame ir feisbuke mirga garsių moterų pasakojimai, kaip karantinas pakeitė jų kasdienybę ir suteikė naujų galių. Indrė Kavaliauskaitė pati, namų sąlygomis nusidažė plaukus. Tą patį padarė ir žvaigždžių stilistė Reveka Devolskytė.

Verslininko Antano Boso žmona Daina jau kelias dienas prieš telefono kamerą demonstruoja apsilaupiusį manikiūrą. Tokiu būdu ji siunčia žinutę visoms moterims, iki karantino grožio salonus lankiusioms tarsi sekmadienines pamaldas.

"Pati pasidariau rytinę procedūrą, nors galėčiau į namus išsikviesti bet kokį meistrą. Norinčių sutvarkyti nagus, ragus ir bet ką kitą yra. Tik dabar mes kalbame ne apie galimybes kažką apeiti ar leisti sau daugiau nei kiti. Kalbame apie sąmoningumą. Meistras, kuris ateis pas jus arba atvers savo salono duris tik jums, tą patį padarys dar dvidešimčiai klientų", – būti atsakingus ir nesureikšminti atšokinėjusio nagų lako ar ataugusių plaukų šaknų kvietė žinoma moteris.

Kai bus aiški žinia, kad galime eiti į darbus, atsiversiu savo knygą ir skambinsiu pagal laukimo trukmę.

Jai antrino ir radijo laidų vedėja Skaiva Jasevičiūtė. Savo įžvalgomis ji pasidalijo asmeninėje feisbuko paskyroje.

"Draugė vakar rašė, kad jos kirpėja kviečia ateit "pasitvarkyt". Klausiu, ar ji bent pasiteiravo, ar tu sveika? Aišku, kad ne. Aš renkuosi būti ataugusiomis šaknimis ir pobaisiu manikiūru", – nuotraukoje su savo mylimais taksų veislės augintiniais šypsojosi moteris.

Tai, kas vienoms atrodo savaime suprantama, kitoms – svetima. Vos prieš kelias dienas atlikėja Katažina Zvonkuvienė pričiupta išeinanti iš grožio salono, kuriame, anot liudininkų, praleido daugiau nei dvi valandas. Dainuojanti dviejų vaikų mama tikino, kad tokiam žingsniui ją paskatino veidą žaizdomis nusėjusi alergija, vis dėlto visuomenės tai neįtikino. Pro akis neprasprūdo ir vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės šukuosena. Akylesni internautai pastebėjo, kad nebeliko tamsių plaukų šaknų, kurios švietė prieš karantiną. Keliais centimetrais esą patrumpėjo ir ministrės plaukai. Bet, kaip sakoma, nepagautas – ne vagis.

Naudojasi situacija

Daugumai specialisčių atšaukus kovo, o dabar jau ir pusės balandžio vizitus, likusioji dalis nė neplanavo to daryti. Negana to, skubią pagalbą pasišovė suteikti ir ne savoms klientėms, jų arba savo namuose. Kitos grožio paslaugų teikėjos dislokacijos nepakeitė, tik nuleido žaliuzes ir įsuko ryškesnes lemputes.

"Užsidarius salonams rasti meistrę sunku. Todėl kviečiu manikiūrą pasidaryti pas save. Būkime sveikos ir gražios", – gerai pasikapsčius, panašių skelbimų virtualiojoje erdvėje galima rasti ne vieną.

Susidūrusios su kolegių rūstybe, aktyvistės ėmė kurti uždaras grupes ir kviesti visas tas, kurioms sutvarkyti nagai, plaukai ir blakstienos reiškia išlikimą.

"Jei jau mirsiu nuo viruso, tai mirsiu graži", – išgirdusi, kad taip kalba mano bičiulė, supratau vieną – kol bus paklausa, bus pasiūla. Ir atvirkščiai.

Tarptautinės klasės nagų modeliavimo meistrė ir dėstytoja Karolina Ačaitė džiaugėsi, kad ją supa supratingi žmonės. Sužinojusios apie karantiną, savo veiklą akimirksniu stabdė visos pažįstamos kolegės. Žinią apie atšauktus vizitus ramiai priėmė ir nuolatinės klientės.

"Daugiau pasitaikė ne mano klienčių, kurios klausė, gal sutvarkyčiau nagus, kad ir už didesnę kainą ar pravesčiau mokymus", – meistrei darsyk priminus šiuo metu galiojančius draudimus, prašytojos suprato bergždžiai besiderančios.

Panašiomis nagų nuotraukomis savo albumą Karolina papildys dar negreitai.

Patarimai internetu

Pasikeitus įprastiniam gyvenimo tempui, pastarąją savaitę darboholikės Karolinos dienotvarkėje atsirado daugiau laiko knygoms, mokymams, naujoms strategijoms planuoti ir sau.

"Pagaliau galiu atsikėlusi ramiai išgerti kavos!" – retsykiais, anot meistrės, rytinį ritualą nutraukia žinutės telefone.

Vienos klientės klausia, kaip pašalinti gelinio lako sluoksnį, kitos teiraujasi, kaip karantino metu prižiūrėti priaugintus nagus.

"Visoms savo klientėms siunčiau žinutes su paaiškinimais, kaip elgtis. Į socialinius tinklus įkėliau ne vieną įrašą su detaliu paaiškinimu", – K.Ačaitės vaizdo įrašas, jos nuostabai, sulaukė itin didelio susidomėjimo.

K.Ačaitė džiaugėsi, kad jos klientės sąmoningos ir atsakingos.

Filmukas, kuriame meistrė moko, kaip namų sąlygomis susitvarkyti nagus, sulaukė beveik 6,5 tūkst. peržiūrų.

"Labai stengiausi viską smulkiai ir tiksliai sudėlioti. Žinoma, visada raginu rašyti ar skambinti man, jei kas neaišku. Tokiu metu tikrai malonu palaikyti ryšį ir pabendrauti su klientėmis", – K.Ačaitė ragino apsišarvuoti kantrybe ir neskubėti siųstis UV lempų ar kitų namudiniam manikiūrui reikalingų priemonių.

Neturint žinių, anot meistrės, galima lengvai susigadinti nagus. Todėl prieš bet kokią procedūrą geriau pasikonsultuoti su profesionalais ir neeksperimentuoti namuose.

Melavo apie kelionę

Pratęsus karantiną, į saloną neįžengs ir manikiūro-pedikiūro meistrė Edita. Stebėdama, kas vyksta Lietuvoje ir pasaulyje, grožio paslaugas teikianti specialistė neabejojo, kad po šv.Velykų jos ir kitų likimo seserų veiklai nebus uždegta žalia šviesa.

"Jei atvirai, dabar jau netikiu, kad grįšiu į darbą ir gegužę. Išgyvenu dėl visos šios situacijos, nes dirbu su verslo liudijimu. Dvi savaitės be uždarbio yra labai daug, juolab kad komunalinius ir nuomos mokesčius reikės mokėti", – moteris neslėpė, jei į karantiną būtų žiūrėjusi kaip į galimybę pralobti, šiuo metu sukti galvos nereikėtų.

Pranešusi apie atšauktus vizitus ir stabdomą tolesnę registraciją, moteris esą sulaukė ne vieno skambučio ir elektroninio laiško su kvietimu atvykti į klienčių namus. Edita siūlymų kategoriškai atsisakė, nes drauge su ja po vienu stogu gyvena garbaus amžiaus tėvai, kuriems tikimybė užsikrėsti koronavirusu yra žymiai didesnė.

"Jei atvirai, mane nustebino kai kurių klienčių neatsakingumas. Ypač jaunesnių. Joms – jūra iki kelių. Ne tik nusijuokė dėl mano baimių, bet dar ir pagrasino, kad jei aš nepriimsiu, tai tikrai atsiras, kas priims", – anot Editos, karantinas suveikė kaip geras filtras.

Visos išsišokėlės buvo išbrauktos iš klienčių sąrašo. Kaip ir tos, kurios dar prieš karantiną įžūliai melavo apie savo keliones užsienyje.

"Sėdi viena klientė ir trauko nosį. Klausiu, ar niekur nekeliavo. Ji papurtė galvą. Vakare vartau instagramą ir ką matau? Ta, kuri šnirpštė ir dievagojosi kojos iš Lietuvos nekėlusi, prieš gerą savaitę slidinėjo Italijos kalnuose!" – meistrė stebėjosi žmonių supuvimu.

Supratingos klientės

Stebėdama situaciją Kinijoje, vyrų ir moterų kirpėja Giedrė Gaižutienė ilgą laiką save ramino, kad atstumas nuo ten iki čia virusui pernelyg tolimas. Tik sekmadienį, kai mobiliuosiuose telefonuose ėmė kaukti žinutės, skelbiančios apie kitądien numatytą karantino pradžią, moteris suprato, kad visa tai, kas vyksta šalyje, nėra scena iš fantastinio filmo ir įžnybus sau į šoną niekas nepasikeis.

"Ramiai žiūrėčiau į situaciją, jei žinočiau, kad po mėnesio grįšime į ankstesnį ritmą, bet panašu, kad tiek nepakaks", – nesvarbu, kiek besitęs suvaržymai, moteris žadėjo sėdėti namuose. Tą patį ji patarė daryti ir savo klientėms.

Giedrė Gaižutienė

"Visoms merginoms ir moterims parašiau oficialų kreipimąsi apie susiklosčiusią situaciją. Vienos nieko neatrašė, kitos linkėjo sveikatos. Pajuokavome apie ataugusias šaknis ir atsisveikinome, – G.Gaižutienė džiaugėsi tiek moterų, tiek salono slenkstį kas dvi savaites minančių vyrų supratingumu. – Tiesa, pirmadienio rytą sulaukiau vieno vyriškio skambučio. Klausė, ar dirbu. Išgirdęs neigiamą atsakymą, su lengvu sarkazmu paklausė, ką jam dabar daryti. Atsakiau, kad tikrai negaliu padėti. Bet, neabejoju, bus kas padės. Esu tikra, kad ir šią minutę mums bekalbant kažkas kerpasi, dažosi plaukus ar tvarkosi savo nagus."

Moteris įsitikinusi, kad kelti puotą maro metu yra ir neprofesionalu, ir nežmoniška. Lygiai taip pat, kaip ir naudotis grožio paslaugomis. Viena jos kolegė esą sulaukė ne vieno prašymo procedūras perkelti į namus, o atsisakius – užgauliojimų.

"Karantinas parodė žmonių vertybes. Kažkas iki šiol puotauja su draugais, buriasi parkuose. Kažkam lūžęs nagas – pasaulio pabaiga", – meistrė įsitikinusi, kad tik atsidūrę akistatoje su virusu, žmonės supras jo mastą.

Pirmenybė medikėms

Į karantiną G.Gaižutienė stengiasi žiūrėti pozityviai. Ji sako, kad jei negali pakeisti situacijos, keisk požiūrį.

"Atsirado daugiau laiko skaitymui, namų tvarkymui. Štai visai neseniai šaldytuvas turėjo SPA procedūrą, o aš supratau, kokia gera namų šeimininkė esu. Su sese ir draugėmis kalbėdamos telefonu juokaujame, kodėl viename pakelyje 2 870, kitame – 3 021 grikis! – pašnekovė įsitikinusi, kad karantino sąlygomis privalu išlaikyti gerą nuotaiką. – Ateis laikas, nuotaiką kelsime grožio salonuose."

O kol laukiame geresnių dienų, meistrė ragino plaukus palepinti kaukėmis ir vengti eksperimentų. Nelygiai nudažytos brunečių ar šatenių plaukų šaknys, anot jos, mažiausia bėda. Labiausiai sau namuose gali pakenkti blondinės.

"Viskas priklauso nuo požiūrio. Vienos susitaikys ir nereaguos į ataugusias šaknis, kitoms tai bus gyvybės ir mirties klausimas, – priklausančias pastarajai grupei, meistrė jau kelis kartus konsultavo telefonu. – Tikrai nereklamuoju pigių "Maximos" dažų. Yra profesionalios linijos, kuriomis naudojamės ir kurių formules žinome. Aišku, čia yra kirpėjų pasirinkimas, sakyti ar ne."

G.Gaižutienė ragina neeksperimentuoti su dažais – geriau jau plaukus palepinti kaukėmis.

Ir nors karantinas pratęstas, grožio specialistė galvoja apie tą dieną, kai grįš į darbus. Būsimų vizitų medžioklę pradėjo ir kelios klientės. Antai, viena paprašė užrašyti balandžio pabaigoje, kita – gegužės pradžioje.

"Mano atsakymas buvo "ne". Kai bus aiški žinia, kad galime eiti į darbus, atsiversiu savo knygą ir skambinsiu pagal laukimo trukmę, – prioritetą meistrė žadėjo skirti tik medikėms ir pareigūnėms. – Bent taip parodysiu pagarbą ir padėką už jų sunkų darbą."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
koks smūgis ? kad gauna po 276 eurus už tai kad sėdėtu namie

sovietmeciu kirpyklose

sovietmeciu kirpyklose portretas
stovedavo stiklinis indas su dezinfekantu ir jame laikydavo sukas ir zirkles,o dabar stebiuosi kad zmoniu utelem neapkrecia su tokia " higiena" purvinos palerinos,ir t.t. keista kad sveikatos tarnybos netikrina,grozio salonu,kirpyklu,o gal tikrina bet uzmerkia akis ,nes ....

Nuomone

Nuomone portretas
Va ten tai galima pasigauti ne tik covida, bet velniai zino ka. Jokios dezinfekcijos, jokios tvarkos. Stengiuos ten nueit tik labai retai, kuo reciau, tuo geriau.
VISI KOMENTARAI 40

Galerijos

Daugiau straipsnių