Gyva istorija: prie Kauno muzikinio teatro sodelio vėl rinkosi gėlių vaikai

  • Teksto dydis:

Penktadienio vakare Kauno muzikinio teatro sodelio prieigose plazdėjo praėjusio amžiaus septinto dešimtmečio pabaigos – aštunto dešimtmečio pradžios, kai, anot šio renginio organizatorių, į pasaulį buvo žiūrima kitomis akimis, dvasia. Jame parodyta programa, skirta Romo Kalantos pasiaukojimo 50-mečiui, – „Made in Kaunas“.

 

„Ateikite ir nors trumpam visi tapsime nerūpestingais, maištaujančiais bei poetiškais „gėlių vaikais!“ – kvietė šiandien vakare rinktis į šią premjerą renginio organizatorė – koncertinė įstaiga „Kauno santaka“. Ir žadėjo nukelti į tuos laikus, kai į pasaulį buvo žiūrima kitomis akimis, o turtai matuojami ne pinigais, bet laisve veikti.

„Hipių judėjimas, laisvalaikiai repetuojant rūsiuose ar garažuose, Jimio Hendrixo, „The Doors“, „Deep Purple“, „Led Zeppelin“ atradimai, „The Beatles“ šlovė, staliaus Franco iš Kauno bosinės gitaros, vadintos “Made in Kaunas”, ilgi plaukai, Dž. Selindžerio „Rugiuose prie bedugnės“ bei Dž. Keruako „Kelyje“ skaitiniai…“ - vardijo organizatoriai, kas labiausiai atspindi to meto ir jo menininkų dvasią.


Šis sąrašas, anot jų, neįmanomas ir be Liuksemburgo muzikinių radijo stočių tykotojams Kaune nutikusių pašėlusių istorijų. O visa tai ir įskėlė kaitrią lietuviško roko ugnį – grupes „Gėlių vaikai“,„Aitvarai“, „Gintarėliai“, „Eglutės“ ir t.t. bei tyrą tokių to meto bigbito dainų, kaip „Pievų oras“, „Gėlių vaikai“ ir, žinoma, apie gimtąjį Kauną, turinį.

Su šiuo muzikiniu judėjimu siejamas ir R.Kalanta bei po jo surengto protesto prasidėjusios Kalantinės, po kurių visos tos grupės buvo sunaikintos ir prasidėjo net keliolika metų trukęs sovietinis ledynmetis, kurį pralaužė tik roko grupė „Antis“ .

Programai „Made in Kaunas”, kurią vedė aktorius Andrius Žiurauskas, buvo parengtas populiariausių septinto dešimtmečio bigbito dainų aranžuotės. Ir šias jų versijas atliko Kauno bigbendas ir valstybinis choras „Vilnius“.

Programos idėjos autoriai teigia, kad norėta originaliai bei kūrybiškai paminėti Lietuvos laisvės šauklio Romo Kalantos dramatiškos žūties 50–metį ir tai norėta padaryti pasitelkus tuometinio laikotarpio dainas, kurias būtų galima pavadinti lietuviško roko daigais, kurie buvo pasėti prieš 50 metų. Ir ši idėja buvo brandinama bei prie jos dirbama tris–keturis metus. Pirmiausia reikėjo iš klausos sutverti dainų natas. Galiausiai joms sukurtos specialios vaizdo instaliacijos.

Be jokios abejonės, savo tikslą, kad šios atgimusios dainos tiek publikai, tiek muzikantams  leido trumpam pajusti „gėlių vaikų“ aromato dvelksmą, kuris mus pasiekia iš praeities, tačiau kūrybiškai ir naujai jungiasi su šia diena, programos sumanytojai pasiekė.

„Smagu sugrįžti į jaunystę!“ – paklaustas apie besiklausant šių kūrinių užplūdusias emocijas, prisipažino vienas iš  renginio žiūrovų – bendraamžę apsikabinęs žilaplaukis Donatas. Jo moteris nerado žodžių savo būsenai apibūdinti – tik svajingai šypsojosi.

„Ačiū organizatoriams už suteiktą progą prisiliesti prie tokios gandais apaugusios istorijos!“ – teigė šiame renginyje sutiktas vienos Kauno aukštosios mokyklos studentas Andrius, prisipažinęs, kad užklydo čia, išėjęs su draugais pasivaikščioti po Laisvės alėją ir išgirdęs melodijų, girdėtų vaikystėje dėdės namuose, garsus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Ačiū Romui už Laisvės pavasarį

TAIKOS !!

TAIKOS  !! portretas
Garbe okupacines sistemos priespaudoje atgimusiems Lietuvos Laisves shaukliams ,Garbe lietuvaiciams ,kurie komunistiniu represiju sistemoje apie Nepriklausomybe maste ir ejo i ---mirtina kova su okupacijos zverimis tai buvo jaunimas --ankstyvoji ATGIMIMO banga.Garbe musu ishkiliems TAUTIECIAMS.

Bambekliams

Bambekliams portretas
Romas susidegino ne tam, kad liūdėtumėm, o tam, kad būtume laisvi ir nevaržomi saviraiškoje. Tokie ir esame, o Kalanta prisidėjo. Buvau vakar koncerte - labai ačiū tiems, kas sukūrė šią šventę ir nukėlė į jaunystė, nors tada tokie koncertai arba buvo uždrausti arba griežtai cenzūruojami. Džiaukimės laisve, o ne liūdėkime! Daugiau pozityvumo, mielieji!
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių