Gyvas apsilankymas, garsas ir pojūtis – nepakeičiami (Metų kaunietės rinkimai)

  • Teksto dydis:

Kūrybingumas pritraukti lankytojus į muziejų, kur jie gali atrasti neišpasakytų įkvėpimo klodų, – taip būtų galima apibūdinti vieną pretendenčių į Metų kaunietės titulą. Kita kaunietė, kurią šiandien irgi pristatome, drąsa įgyvendinti savo sumanymus mažiau galvojant, kas ką pasakys, stengiasi užkrėsti ir visus aplinkinius.

01. DAINA KAMARAUSKIENĖ – Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus direktorė, talentinga menotyrininkė, meno istorikė ir teoretikė, energinga inovatyvi parodų, renginių ir performansų organizatorė, Tarptautinės muziejų tarybos (ICOM) narė. Jos dėka vedamos virtualiosios ekskursijos visuose muziejaus filialuose, rengiamos naujos nuolatinės ekspozicijos.

Kas šiais laikais yra veiksmingiausia norint pritraukiant lankytoją, didinant kultūros sklaidą? "Neužtenka vieno dalyko. Tai ir leidiniai, reklama, renginiai, papildantys parodą, ekspoziciją, dabar – ir virtualieji pasakojimai, edukaciniai užsiėmimai (ir ne tik vaikams), žaidimai, suvenyrai, atributika. Šią įvairovę gali riboti tik lėšų trūkumas. Iš tiesų pagrindinė taisyklė yra viena – turi būti sukurtas itin kokybiškas, įdomus produktas. Įdomi paroda, patraukli, intriguojanti ekspozicija. Kad ir kokio išsilavinimo būtų lankytojas, jis kažkokiais nenusakomais pojūčiais jaučia, kas yra gera, kas prasta. Žinoma, sukurti tokią parodą, kad ji būtų įdomi absoliučiai visiems, neįmanoma, bet dauguma puikiai įvertina ir pajunta kokybę", – kalbėjo kaunietė.

Šiais laikais daug informacijos galima rasti internete. Vis dėlto gyvas apsilankymas muziejuje yra daugybę kartų pranašesnis. "Joks vaizdas ekrane nepakeis erdvės pojūčio, dažų kvapo, apšvietimo kuriamos nuotaikos ir pan. Tai daugybė pojūčių, kurie kuria nepakartojamą atmosferą", – dėstė D.Kamarauskienė, kuriai suteiktas ir šalies Metų muziejininko vardas.

Jos ryškių darbų sąrašas – ilgas: įvairūs didžiulio susidomėjimo sulaukę renginių ciklai, projektai, leidinių "Kolekcijų istorijos" ir "Istorijos štrichai" sudarymas, specialios knygos vaikams, kasmetinių mokslinių konferencijų, įvairių parodų kuravimas, koordinavimas.

Joks vaizdas ekrane nepakeis erdvės pojūčio, dažų kvapo, apšvietimo kuriamos nuotaikos ir pan. Tai daugybė pojūčių, kurie kuria nepakartojamą atmosferą.

"Dabar atradau didžiulį malonumą nuo renginių pereiti daugiau prie parodų ir ekspozicijų kuratorystės. Didžiuojuosi ir džiaugiuosi paroda-socialiniu projektu "Labdariai.LT", kuris padėjo prabilti apie mecenavimo idėją tarpukariu. Smagu buvo dirbti prie paskutinių trijų ekspozicijų, kurios tik dabar pradeda atrasti savo žiūrovą: tai liaudies meno paroda "Archaika", ekspozicija dengtame muziejaus kieme "Kryžių Lietuva", "Lietuvos dailė 1900–1940", skirta mūsų lietuviškos dailės formavimuisi, aukso fondo kūriniams ir begalei įdomių istorijų", – vardijo muziejaus vadovė, šiuo metu su komanda susitelkusi į skulptoriaus J.Zikaro ekspozicijos įrengimą ir kitus projektus bei kviečianti atrasti memorialinius muziejus, vaikiškas virtualiąsias "Vilkyšiaus dirbtuves", o Istorinė Prezidentūra netrukus pateiks virtualiųjų programų, animuotų audiogidų, pritaikytų žmonėms su negalia.

13. MONIKA MAŠANAUSKAITĖ – pianistė, Kauną įrašiusi į šiuolaikinių fortepijono muzikos festivalių žemėlapį. Ji – tarptautinio festivalio "Kaunas Piano Fest", kurio dalis yra meistriškumo pamokos, savivadyba, karjeros planavimo strategija ir kt., viena įkūrėjų.

Šiais laikais pianistams iššūkių netrūksta. Didžiausi jų, anot M.Mašanauskaitės, – ribotas akiratis ir per didelis kitų žmonių nuomonių sureikšminimas. "Kilus idėjai, visada stengiuosi ją įgyvendinti. Žinoma, kad visada baisu, ką kiti apie tave pagalvos ir kaip vertins, bet  neįgyvendinti idėjos, kuri man atrodo svarbi ir reikšminga, atrodo dar baisiau", – aiškino muzikė.

Brangiausi pasiekimai, apdovanojimai, įvertinimai yra nugalėtos kovos su pačia savimi rezultatas. "Vienas iš tokių – pasiruošimas ir dalyvavimas Tarptautiniame M.K.Čiurlionio pianistų konkurse 2019 m., taip pat ryžtingumas pasirenkant iš pirmo žvilgsnio nesugrojamus kūrinius. Bet pats svarbiausias mano, kaip menininkės, pasiekimas – tinklalaidės "openARTed" sukūrimas. Būtent ši tinklalaidė man suteikia galimybę pasireikšti kaip kūrėjai, galiu perteikti savo vertybes ir dalytis mintimis, kurios meno pasaulyje man atrodo labai svarbios. Šioje tiklalaidėje turiu visišką laisvę kurti, leidžiu savo pačios įrašytą muziką, pati tvarkau, kalbu su įvairiausiais pašnekovais", – pasakojo M.Mašanauskaitė, Vienos menų universiteto kamerinės muzikos studentė, be visų kitų veiklų, ėmusis vokiečių kalbos pamokų.

Kilus idėjai, visada stengiuosi ją įgyvendinti. Žinoma, kad visada baisu, ką kiti apie tave pagalvos ir kaip vertins, bet  neįgyvendinti idėjos, kuri man atrodo svarbi ir reikšminga, atrodo dar baisiau.

Motyvacijos siekti aukštumų jai daugiausia suteikia smalsumas ir sportinis azartas. "Tai ypač ryšku renkantis kūrinius. Yra tiek daug fantastiškos muzikos, kurią trūks plyš noriu išmokti atlikti. Vis dėlto susimąsčiau: kaip apibrėžiamos aukštumos? Mano dievaitis – rašytojas Sethas Godinas sako: "Pažinti savo baimę yra protingo žmogaus savybė, bet sugebėjimas ją įveikti – sėkmės lydimo žmogaus ženklas." Tuomet, tikriausiai, aukštumos yra sugebėjimas įveikti vidines baimes", – citavo kaunietė.

Noras mokytis ir dalytis sukaupta patirtim – svarbi Monikos gyvenimo dalis. "Kai kažkas paklausia, kodėl pradėjau savo tinklaidę, visada juokauju, kad man labai patinka pasakoti istorijas ir dalytis. Kai tik kažką perskaitau, puolu dalytis mintimis. Tikiuosi, kad taip įkvepiu kitus imtis įgyvendinti savo idėjas", – vylėsi pianistė.


Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų. Esant galimybei, dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: portale kauno.diena.lt, rubrikoje "Metų kaunietė" (kaunodiena.lt/mk). Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo kovo 16 d. iki balandžio 8 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių.

Balandžio 10 d. paskelbsime dešimtuką ir tęsime balsavimą iki balandžio 22 d. 12 val.

Balandžio 24 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo balandžio 24 d. iki gegužės 10 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją.

Gegužės 11–13 d. susumuosime rezultatus.

Gegužės 14 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto mecenatui „Mano būstas“, pagrindiniams rėmėjams „Vikonda grupė“, „Bosca“, rėmėjams „Baltic Transline“, „Volfas Engelman nealkoholinis, partneriams „Clinic DPC“, „SDG“, renginio draugui „LNK“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

GERAS

GERAS portretas
VIsos man patinka Net nezinau kuria rinktis

as tai balsuosiu

as tai balsuosiu portretas
uz savo jadvyga-nors ir barskinasi su kaimynais bet as jai istikimas

Provincijos seksistai nerimsta

Provincijos seksistai nerimsta portretas
Seksistinis žeminantis moteris projektas reikalauja lygių teisių kontrolirės dėmesio,manau ir prokuratūra turėtų ginti viešajį interesą.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių