Pereiti į pagrindinį turinį

Gyventojai skambina pavojaus varpais: gelbėkite Jiesios upę

2012-06-16 20:48
Gyventojai skambina pavojaus varpais: gelbėkite Jiesios upę Gyventojai skambina pavojaus varpais: gelbėkite Jiesios upę Gyventojai skambina pavojaus varpais: gelbėkite Jiesios upę Gyventojai skambina pavojaus varpais: gelbėkite Jiesios upę Gyventojai skambina pavojaus varpais: gelbėkite Jiesios upę

Prie Jiesios upės gyvenantys kauniečiai šaukiasi pagalbos. Tuo pačiu metu kelis kartus per metus į upę išpilami teršalai, tačiau, pasak gyventojų, aplinkosaugininkai nesiima veiksmų, kad būtų nustatyti kaltininkai.

Smarvė riečia nosį

„Kasmet prieš Jonines upė užteršiama kažkokiais teršalais. Negana to, kad vanduo tampa visas dumblinas, neįmanoma net į jį įbristi, bet blogiausia yra kvapas – gyvename smarvėje“, – skundėsi šalia upės gyvenanti Rita Vaitkevičienė.

Moteris pasakojo, kad ne kartą dėl upės taršos kreipėsi į gamtos apsaugos specialistus, buvo atvažiavę ir inspektoriai, tačiau situacija nesikeičia.

„Negi niekam nerūpi, kad teršiamas landšaftinis draustinis? Kažkada Jiesioje buvo galima žvejoti, išsimaudyti, netgi veisėsi vėžiai, o dabar – nykuma“, – širdo R.Vaitkevičienė.

Pakrantėje namą turintis Jonas Mildažys jau seniai vengia bet kokio kontakto su upės vandeniu.

„Anksčiau mėgdavome čia išsimaudyti, bet kai mano žmoną po maudynių išbėrė, nebelendame į upę“, – pasakojo vyras.

J.Mildažio teigimu, vietiniai gyventojai jau ne pirmus metus ieško teisybės savivaldybėje, tačiau vis atsimuša į sieną. Gyventojas įsitikinęs, kad jeigu valdininkai norėtų, surastų teršalų šaltinį.

„Juk ir taip aišku, kad teršalai atiteka nuo Seniavos pusės, kur yra kalkinimo įmonė. Sukaupia bjaurastį ir vėliau ją išleidžia į upę. Net sunku apibūdinti, kokios tada spalvos būna vanduo. Kai nuleidžiama užtvanka Nemune ir Jiesios upėje vanduo stovi, situacija baisiausia – kvapas pasklinda po visą apylinkę“, – tvirtino J.Mildažys.

„Tai ekologinė nelaimė, o niekam nerūpi. Padėkite mums išgelbėti Jiesios upelį“, – pagalbos prašė kaunietis.

Tikina, kad skundų negavo

Savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė nustebo, kai jos pasiteiravome apie teršalus Jiesios upėje ir kodėl nieko nedaroma.

„Pirmą kartą girdžiu, kad Jiesia yra teršiama. Jokių skundų nesame gavę iš gyventojų. Galbūt jie kreipėsi į Aplinkos apsaugos departamentą. Tikrai reikės išsiaiškinti šią situaciją“, – stebėjosi vedėja.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kauno miesto agentūros vadovas Eugenijus Vainalavičius patvirtino, kad ir departamentas jokių skundų nėra gavęs.

„Per pastaruosius 3-4 metus nė vienas mūsų inspektorius netikrino Jiesios, nes nebuvo jokių skundų. Galbūt žmonės dramatizuoja situaciją. Nenustebčiau, kad taršos šaltinis galėtų būti pačių gyventojų pilamos buitinės atliekos. Žinoma, vis tiek reikia patikrinti, kokia ten bėda“, – žadėjo E.Vainalavičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų