Gyventojai sujudo: Kauną gaubia degėsių smarvė

  • Teksto dydis:

Gyventojai praneša, kad mieste jaučiasi degėsių kvapas. Apie smarvę, o kai kur ir smogą, pranešama iš įvairių Kauno ir Kauno rajono vietų. Ji pradėjo jaustis nuo vakar vakaro.

Keistas rūkas

„Visą rytą didžiąją Kauno dalį apgaubė smarvė“, – pasakojo į portalą kauno.diena.lt kreipęsis Aurelijus.

„Gal žinote, kodėl Kaune toks lyg rūkas, dūmai, migla?“ – teiravosi portalo Simona. Ji pasakojo, kad tikriausiai smogą pastebėjo šiandien. Nuo Kauno ji gyvena į Jonavos pusę. Vakar vakare nematė jokių dūmų, nejautė jokio kvapo.

„Šiandien važiavome į Šilainių polikliniką. Vykome nuo Drąseikių pusės. Miglą pastebėjome tik mieste, o grįždami ją pamatėme ir esančią link Jonavos pusės. Kvapo nesijaučia. Vyras juokavo, gal tai dėl mokymų Rukloje, gal per treniruotes ką nors uždegė. Žiūrint nuo Šilainių poliklinikos, rūko daugiau buvo į „Megos“ pusę, link Klaipėdos. Tirštesnis jis ten“, – kalbėjo moteris.

Vargina smarvė

Situacija pro akis ir nosis neprasprūdo ir kitiems gyventojams, tik ne dėl dūmų, o dėl kvapo.

Gal žinote, kodėl Kaune toks lyg rūkas, dūmai, migla?

„Dvokia nuo Islandijos plento iki Chemijos g.“, „Prie Kalniečių dabar irgi smirda“, „Senamiestis, Vilijampolė baisiai dvokia“, „Dabar jaučiasi prie Kauno pilies“ – tokie ir panašūs komentarai pasipylė feisbuko grupėje „Ramučių gyventojai“.

„Ryte 6.30 val. baisus degėsių kvapas Beržų g. Iš pradžių galvojau, kad žmonės jau pečius užkūrę. Nebuvo galima lauke stovėt...“ – įspūdžiais dalijosi vienas gyventojų. Kitas teigė, kad nuo ankstaus ryto smirda ir Dainavoje, netoli „Dvarčionių keramikos“. 

„Vakar prie vadinamosios Muravos sankryžos „CircleK“ apie 20.30 val. irgi jautėsi degėsių kvapas“, – nurodė kitas internautas. 

„Kaune ties „Telekomu“ – baisus kvapas!!! Galvojau, kad jau man paranoja, nes gyvenu Ramučiuose ir pradedu „parvežti dovanų“ savo rūbais ar dar kažkaip, bet ne – kvapas tragiškas tiesiog todėl, kad jis yra“, – tvirtino dar vienas feisbuko grupės narys.

Gyventojų teigimu, dvokia ne tik Kaune, bet ir Neveronyse, Ramučiuose. Ir tai kitoks kvapas, nei būdavo juntamas, kai ateidavo iš Kauno mechaninio-biologinio atliekų apdorojimo gamyklos (MBA), prieš kurią dėl įtariamos aplinkos taršos ne kartą rengti piketai ir akcijos.

Jėgainė: ne iš mūsų

Šįkart kritikos strėlės dėl kvapo nukrypo į Kauno koogeneracinę jėgainę (KKJ).

„Mes patys tą kvapą jaučiame, ir jis tikrai ne iš mūsų. Galime susitikti ir įsitikinsite. KKJ dirba be sutrikimų ir jokio kvapo neskleidžia“, – tvirtino „Fortum“, valdančios KKJ, atstovas Andrius Kasparavičius, pridūręs, kad nemalonus kvapas gan stiprus, jį jaučia nuo vakar vakaro. 

Anot jo, jeigu kvapas būtų iš jėgainės, jį jaustų tik pavėjui esančios gyvenvietės,  nes jėgas kelias dienas buvo tos pačios krypties, o dabar smarvė juntama ir kitose vietovėse. 

Spėliojama, kad dūmai į miestą galėjo ateiti iš didžiulio gaisro Jonavos rajone. Ugniagesių paros įvykių suvestinėje nurodoma, kad pranešimą apie degančius nenaudojamus tvartus gavo 21.45 val. Gaisras jau buvo spėjęs įsisiautėti. Buvusios fermos pastatas degė atvira, stogas buvo įgriuvęs. Pastatas – mūrinis, stogas dengtas šiferiu. Nudegė pastato stogas, pradegė perdanga, išdegė vidus. Sudegė ir vandeniu sulieta viduje buvusio 200 tonos šieno ir šiaudų, taip pat šieno rulonai.

Reidas nieko nedavė

Aplinkos apsaugos departamentas teigė bandąs aiškintis, dėl tokių priežasčių taip yra. „Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai apvažiavo Kauno miestą ir nenustatė jokio galimo ar įtartino taršos šaltinio. Šiuo metu pareigūnai vis dar atlieka reidą dėl galimo svilėsių kvapo Kauno mieste ir rajone. Taip pat susisiekta su Kauno kogeneracine jėgaine. Jos atstovai patikino, kad jokių pakitimų veikloje nėra, veikla vyksta įprastiniu režimu, teršalų normos išmetamos neviršija ribinių verčių. Taip pat pareigūnai paprašė KKJ pateikti duomenis apie išmetimus į aplinką iš jų taršos šaltinio – kamino“, – komentavo atstovė Jurgita Jasiūnienė.

Ji pridūrė, kad susisiekta su Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnais, jie taip pat yra gavę skundų dėl svilėsių kvapo, atliko reidą Kauno mieste ir rajone, jokio gaisro ar galimo dūminimo nefiksavo.

„Rūką virš miesto gali lemti žemas oro slėgis. Tačiau tokią galimybę gali komentuoti Aplinkos apsaugos agentūra. Taip pat AAA svetainėje teikiami ir nuolat atnaujinami oro kokybės duomenys: http://gamta.lt/cms/index“, – pateikė J. Jasiūnienė.

Ji nurodė, kad dėl kvapų gyvenamojoje ar visuomeninės paskirties pastatų aplinkos ar patalpų ore ir kai kvapą skleidžia ūkinės komercinės veiklos objekto stacionarūs taršos kvapais šaltiniai reikia kreiptis į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą.

Atnešė anticiklonas?

Mokslo svetainė feisbuke „Orai ir klimatas Lietuvoje“ rašo, kad balzgano ir gelsvo dangaus priežastis – „į Lietuvą atkeliavusios dulkės/dūmai nuo Pakaspijo žemumos ir Artimųjų Rytų“. „Anticiklonas esantis virš Rusijos šias aerozolio daleles atnešė mums į Baltijos jūros regioną“, – teigiama svetainėje.

NASA earthdata / L.Jonaičio nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vasia

Vasia portretas
Čia ir taip aišku! Rusai bezda pavėjui, keršija LT už Baltarusiją, kad persistengė su palaikymu. Dabar laikykimės, nes ateina savaitgalis, kopūstų, svogūnų ir vodkės metas - va tada tai galutinai uždujins... ;)

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
o čia retkarčiais ne nuo šiukšlių deginimo kogeneracinės jėgainės ? Toliau Petrašiūnų šiluminė elektrinė , vilijampolė , kaunakiemio , taikos . O šiaip nenuostabu pečiukus pakuria, gal net baldais . Beje baldų fabrikėliai gerai padumina ir ne tik mediena . 50 eurų tiek kainuotu 1000 kw į mėn , už švarią elektrą , 1 kw 5 cnt . Bet gyvenam vagių pasaulyje , kuriame mus pačius nuodija išrinkti tarnai valdyti valstybių

Anonimas

Anonimas portretas
o šikinyko kvapo nejaučia ? marvelė , senamiestis , jonavos g , rytų g ,
VISI KOMENTARAI 61

Galerijos

Daugiau straipsnių