Gyventojams pagailo pjaunamų liepų: esame pasibaisėję

Narsiečių gyventojai pranešė, kad kertama liepų alėja. Vietiniai tikino, kad apie pokyčius pamėgtoje pėsčiųjų oazėje jie nieko negirdėjo. Specialistai ramina, esą šalinami tik pažeisti medžiai.

Gyventojų skundas

Kauniečiai stebisi, kad sugrįžus paukščiams pradėta pjauti medžius. Pasak vietos gyventojų, Narsiečiuose ne vieną dešimtmetį džiugino liepų alėja, o dabar ją pradėta pjauti.

„Pas mus tarp Vyčio Kryžiaus gatvės ir Veiverių plento yra maždaug 800 m besidriekianti liepų alėja. Medžiams jau gal 30 metų, seniai jie čia auga. Bet dabar liepas pjauna. Mes buvome gal kokius 20 inkiliukų įkėlę, laukėme, kada pradės paukščiukai perėti, o dabar nežinia, kas liks, keistu laiku nusprendė pjauti. Lakštingalas išvijome, apuokus irgi, tai, matyt, viską teks išvyti iš miesto, kad jokios gyvybės neliktų. Labai gaila“, – apmaudo neslėpė vietos gyventojas Ričardas.

Vyras pasakojo, kad liepų laja jau buvo gerai išvešėjusi, kamienai taip pat ne liaunučiai, tad alėja buvo lankoma tiek vietinių gyventojų, tiek svečių iš kitų rajonų.

„Nei aš, nei kaimynai nežino, kas čia vyks. Niekas neįspėjo, kad medžius naikins. Iš pradžių pradėjo pjauti nuo Vyčio Kryžiaus gatvės pusės, dabar jau darbai vyksta nuo čia esančio tvenkinėlio link Veiverių plento. Esame pasibaisėję“, – toliau kalbėjo pašnekovas.

Lankoma: pasak vietinių, Narsiečių liepų alėją pamėgę lankytojai, todėl nesinorėtų, kad jos neliktų. (Laimučio Brundzos nuotr.)

Aplinkosaugininkų vizitas

Narsiečių gyventojai apie kertamas liepas pranešė aplinkosaugininkams. Šie su „Kauno diena“ pasidalijo savo įžvalgomis.

Dienraščiui atsiųstame komentare aiškinama, kad Kauno aplinkos apsaugos inspekcijoje buvo gauti du pranešimai dėl genimų ir kertamų liepų Narsiečių rajone, šalia Vyčio Kryžiaus gatvės.

„Buvo atlikti patikrinimai vietoje. Patikrinimo metu pjovimo ar genėjimo darbai nebuvo vykdomi. Susisiekus su Kauno miesto savivaldybės administracijos atsakingais darbuotojais, jie informavo, kad savivaldybė Narsiečių liepų alėjoje išdavusi leidimą iškirsti 26 avarinius medžius ir numatyta išgenėti 943 medžius neintensyviu būdu, kai želdinių priežiūros metu pašalinama ne daugiau kaip 30 proc. medžių lajos tūrio“, – nurodė aplinkosaugininkai.

Pasak specialistų, vadovaujantis LR želdynų įstatymu, viešųjų želdynų ir želdinių priežiūros ir tvarkymo metu turi būti išsaugoti augantys sveiki, gyvybingi, estetiniu ir ekologiniu požiūriu vertingi, perspektyvūs augalai – dar nepasiekę gamtinės brandos ar ją pasiekę, tačiau nekeliantys nei fizinio, nei ligų ar kenkėjų židinių susidarymo pavojaus aplinkai.

Įstatyme taip pat nurodoma, kad draudžiama kirsti, kitaip iš augimo vietos pašalinti ar intensyviai genėti saugotinus medžius nuo kovo 15-osios iki rugpjūčio 1 d., išskyrus atvejus, kai jie kelia pavojų gyventojams, jų turtui, statiniams, eismo ar skrydžių saugumui, taip pat, kai tai būtina remontuojant, rekonstruojant ar tiesiant naują valstybinės reikšmės kelią, įgyvendinant ypatingos valstybinės svarbos projektus.

Planuojama nukirsti 26 saugotinus ir 14 nesaugotinų želdinių.

Aplinkosaugininkai įstatymo pažeidimų nerado.

Miesto pozicija

Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė „Kauno dienai“ aiškino, kad medžiai genimi ir šalinami pagal gyventojų prašymus.

„Pagal aktyvios Narsiečių bendruomenės prašymus ir pageidavimus savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius yra užsakęs saugotinų ir nesaugotinų blogos ir avarinės būklės želdinių kirtimo darbus, kadangi kertami želdiniai kelia pavojų gyventojų saugumui.

Būklė: kai kurie medžiai jau buvo pavojingi. (Laimučio Brundzos nuotr.)

Buvo prašoma kuo greičiau atlikti želdinių tvarkymo darbus, tad Kauno želdinius prižiūrinti įmonė pradėjo neintensyvų genėjimą. Blogos būklės kertamuose želdiniuose inkilų nebuvo, o sveikuose želdiniuose esantys inkilai bus paliekami. Planuojama nukirsti 26 saugotinus ir 14 nesaugotinų želdinių“, – pažymėjo specialistė.

R.Savickienė aiškino, kad liepų alėja yra skvero statusą turinti teritorija, todėl šiuo metu, esą, atliekami teritorijos sutvarkymo projektavimo darbai. „Projektuotojų parengti projektiniai pasiūlymai bus viešinami, todėl kviesime visus suinteresuotus asmenis dalyvauti projektinių sprendinių pristatyme ir teikti siūlymus. Želdinių atsodinti neplanuojama, kadangi alėjoje auga per didelis kiekis augalų. Atlikus kosmetinius, neintensyvius genėjimo darbus, čia žaliuos 934 medeliai“, – pridūrė Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Amputacija

Amputacija portretas
Taip galima butų pavadinti medžiu gebėjimą.Tuos medžius,kuriuos specialistai ivertine,kad jie išpuvę ar išdžiūvę na ką padarysi juos jau reikia nukirsti.Bet apie medžiu genejima jau čia kita kalbaMedziu genėjimas yra mokslasNe kiekvienas paėmęs kirvį yra genetojas.Medziai apkapojami,lieka žaizdos paskui medis kažkaip gydosi pasidaro gumbai.Graudu žiūrėti į tokius amputuotus medžius.Ir dar.O kam išvis genėti liepas?????

Kitais metais rinkime kitus atstovus į Kauno savivaldybę

Kitais metais rinkime kitus atstovus į Kauno savivaldybę portretas
Rinkim naujus žmones į Kauno savivaldybę, kurie rūpinsis gamta.Prašau šiuos faktus (apie gerus iškirstus medžius) praneškite Aurelijui Verygai bei Gintautui Labanauskui. Taip pat ir apie aplinkosaugininkų darbą praneškime, kuriems viskas pasirodė gerai.

ll

ll portretas
Ką reiškia pagailo, jei skundžiasi nepateikę visų faktų, kad ir tai juk išpuvę viduje ir tik laiko klausimas ,kada bus ne laimė,Su tais skundais irgi neaišku. LNK keli neaiškūs kauniečiai skundėsi kad prie kiekvieno namo nesutvarkytos duobės ir tai kad tai vos ne vienintelis miestas visoje Lietuvoje ar čia normalu..
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių