Halė jau greitai atvers duris: kiek kainavo rekonstrukcija ir kas joje galės vykti?

Apie Kauno sporto halės naują infrastruktūrą, statomą stadioną ir kitus miesto planus – pokalbis „Kauno dienos“ studijoje su Kauno mero pavaduotoju Andriumi Palioniu.

– Kokia Kauno sporto halės situacija? Jau vasarą turėjo būti baigti darbai. Kokios priežastys ir kada galima tikėtis, kad bus baigta rekonstrukcija?

– Priežastys turbūt labai panašios kaip ir daugelio statybos objektų šiais laikais, kai dėl pandemijos sukeltų padarinių sutriko tiekimo grandinės, rangovai susiduria su daug kitų nenumatytų įvairių iššūkių. Tačiau reikia pasidžiaugti, kad darbai beveik baigti. Gal net iki šių metų pabaigos pavyks pradėti objekto atidavimo naudoti procedūras, kad užbaigtume visas statybas ir galutinai atsiskaitytume su rangovu.

Miesto įstaigos jau dėlioja galimus užimtumo tvarkaraščius, kokios veiklos galėtų būti vykdomos Kauno miesto vaikams.

– Kiek kainavo Sporto halės rekonstrukcija?

– Apie 9 mln. eurų su visais papildomai atrastais darbais, pvz., perstatytas garažas, nes paaiškėjo, kad buvo pastatytas be pamatų. Tokių niuansų buvo ne vienas. Tačiau pagrindinis mūsų visų tikslas – kad, kai atsivers Kauno sporto halė, ji kuo labiau atlieptų mūsų poreikius ir nepertraukiamai funkcionuotų.

– Pusė lėšų skirta iš ES fondų, todėl pagal ES reikalavimus penkerius metus negalės vykti profesionalios sporto varžybos. Kas vyks?

– Pataisysiu: didžioji dalis lėšų yra ES – virš 8 mln. Keitėsi ir projekto apimtis, todėl kito ir finansavimo intensyvumas, sugebėjome iš kitų sutaupytų objektų perkelti pinigus šiam projektui. Iš esmės, tai yra ES lėšomis finansuojamas objektas, todėl visą laiką yra tam tikrų taisyklių pinigams panaudoti. Reikalavimuose nustatytas penkerių metų po šio objekto atidarymo terminas, kad negali vykti į federacijų tvarkaraščius įtrauktos sporto rungtynės, pvz., krepšinio, jei tai yra Lietuvos krepšinio lygos rungtynės. Tačiau yra įvairių niuansų, pvz., salės futbolo, kurio čempionatas visai neseniai surengtas Lietuvoje, varžybos galėtų vykti, nes tai nėra pripažinta oficiali federacija. Yra išlygų. Galės vykti komerciniai renginiai – koncertai, parodos, konferencijos. Didžioji dalis bus skirta vaikų neformaliajam užimtumui organizuoti. Miesto įstaigos jau dėlioja galimus užimtumo tvarkaraščius, kokios veiklos galėtų būti vykdomos Kauno miesto vaikams.

A.Palionio teigimu, Sporto halės rekonstrukcija užtruko, nes dėl pandemijos sutriko medžiagų tiekimo grandinė. (Vilmanto Raupelio nuotr.)

– Paprastai tariant, treniruotės?

– Taip. Po pamokų sporto ar kitokio laisvalaikio, šokių būrelių treniruotės.

– Halės erdvė, vidus visiškai kitokie.

– Greičiausiai iš to, ką atsimenate, liko konstrukcija, metalinės sijos. Visa kita tikrai pasikeitė. Erdvę dabar galima skaidyti į keturias mažesnes erdves, kuriose vienu metu gali vykti keli skirtingi užsiėmimai vaikams ar mini renginiai. Sėdimų vietų skaičius dėl galimybės erdvę skaidyti į mažesnes, nuo 5 tūkst. sumažėjo perpus – liko apie 2,5 tūkst. sėdimų vietų žiūrovams. Dalis vietų stacionarios, kitos – ištraukiamos teleskopiniu principu. Atsirado antras aukštas, kuriame įkurtos mini erdvės, kurias bus galima panaudoti kaip užsakytų ložių, edukacijų ar mini seminarų vietas.

– Ar senos tribūnų konstrukcijos išardytos ir jų neliko?

– Viskas pakeista kardinaliai – tribūnos, kėdės. Dabar sumontuotos minkštos, patogios, panašios į „Žalgirio“ arenos.

– Stengtasi sugrąžinti tikrąjį halės vaizdą, koks buvo originalus, iki 1960 m. sovietų rekonstrukcijos.

– Grąžinamas originalus, tikrasis tarpukario Kauno sporto halės vaizdas.

– Ar po penkerių metų galės vykti profesionalios varžybos?

– Taip

– Halė daugeliui asocijuojasi su krepšiniu.

– Istoriškai tikrai taip. Nepaisant to, kad tarpukariu ji priminė angarą su dviem drabužinėmis, jokių inžinerinių tinklų, vis vien buvo viena moderniausių arenų Europoje. Daugeliui atrodo, kad ji skirta tik krepšiniui, tačiau po rekonstrukcijos ji bus pritaikyta įvairaus tipo renginiams, ne tik sporto. Kai vyks kasdienė veikla, po kelerių metų pamiršime, kad ji buvo skirta tik krepšiniui.

– Kokia šalia esančio stadionas situacija?

– Kiekvieną dieną ryškėja vaizdas, kaip atrodys užbaigtas stadionas. Darbai vyksta įtemptai, rangovas dirba šešias dienas per savaitę. Pagal planą, ir jei rangovas neatsilieka, gegužės pabaigoje–birželio pradžioje būtų galima atidaryti. Žiema parodys, ar tai įmanoma. Šiandien darbai vyksta visu tempu. Kliūčių kol kas nėra.

– Kas valdys visą šį kompleksą? Girdėjau, kad koncesininkai.

– Objektai vienas kitą papildo. Jei būtų vieno operatoriaus rankose, miestiečiai galėtų gauti geresnių paslaugų ir pačiam valdytojui būtų patogiau, kai yra tiek atvira, tiek uždara erdvės. Koncesijos pas mus – gana ilgas procesas, pasikeitė ir įstatymai. Tai užtruko ilgiau, nei planuota, bet procesas vyksta: kiekvieną dieną vyksta viešai nematomas dokumentų rengimas, tvirtinimas, įvairių ekonomių, teisinių niuansų sprendimas.

9 mln. eurų – tiek kainavo tarpukariu statytos Kauno sporto halės rekonstrukcija.

– Ar yra minčių, kada galėtų būti skelbiamas konkursas?

– Tikimės, kad kitų metų pradžioje galėtų būti paskelbtas koncesininkui parinkti skirtas konkursas, bet procedūra netrumpa ir tai tikrai užtruks. Negaliu tvirtai atsakyti, kada bus koncesininkas. Objektas bus naudojamas ir be jo.

– Ar stadione galės vykti ir koncertai?

– Skaičiuojama, kad galės vykti koncertai, kuriuose bus iki 30 tūkst. žiūrovų. Su tokiais skaičiais jau patenkame į A klasės žvaigždžių sąrašą.

– Kaip manote, ar bus susidomėjimas? Kokios finansinės grąžos gali tikėtis koncesininkas, ėmęsis šių objektų?

– Kiekvienas privatus operatorius tikisi, kad veiklos organizavimas bus pelningas. Mes irgi tikimės. Tai išskirtinis kompleksas visos šalies mastu, tačiau reikės tam tikros pusiausvyros, kad tai netaptų tik koncertų vieta, o būtų skirta ir sportui.

– Buvo kalbų apie lengvosios atletikos naują maniežą, ar vis dar yra planų?

– Pavasarį, manau, gyventojai pamatys, kad kalbos virsta realybe. Po savaitės bus aišku, ar yra rangovas.

– Kurioje vietoje bus statomas?

– Tarp Kauno sporto halės, stadiono ir Lietuvos sporto universiteto (LSU), vadinamojoje sportininkų apšilimo aikštėje.

– Kas valdys?

– Dar nėra konkretaus atsakymo. Ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje trūksta maniežų, ypač šaltuoju metų periodu. Mokyklų, universitetų, privačių klubų sportininkai neišsitenka viename manieže, kurį valdo LSU. Naujo maniežo funkcija – suteikti erdvę, kad būtų patenkintas sportininkų poreikis. Kaip ir Ledo arena – suprantame, kad ją išlaikyti nepelninga, bet yra poreikis. Žiūrėsime, ar priklausys vienai mūsų įstaigų, ar skelbsime koncesijos konkursą.

– Ar yra planų dėl Dainų slėnio?

– Tikrai planuojame. Vienu ypu negalime visko sutvarkyti. Teritorijos didžiulės, vyksta ir Ąžuolyno parko rekonstrukcija, halės, stadiono, visos Sporto gatvės rekonstrukcija, tuoj prasidės maniežo darbai. Kitas žingsnis – leisti nuo kalno link Dainų slėnio. Šiomis dienomis turėtų būtų skelbiamas projekto rangos konkursas. Turėtų atsirasti šiuolaikinis amfiteatras, scena, kur vyktų koncertai po atviru dangumi šiltuoju metų laiku. Taip pat dviračių takai Tunelio gatvėje, plečiamos automobilių stovėjimo vietos.

– Kokia Ąžuolyno automobilių aikštelės situacija?

– Vyksta teisinės procedūros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
Pas mus ar pandemija ar ne vistiek veluos,tas pats bus su stadijonu ir kitais abjektais

kaunietis

kaunietis portretas
Kažin ar ne per ilgai rekonstravo kai tarpukariu, neesant tokiai gausybei statybinės technikos, Halė buvo pastatyta greičiau nei dabar, techninės pažangos metais, rekonstruota?

2500

2500 portretas
Tu su liežuviu nemalęs tik užpildyk tas 2500 vietas, nes renginiai gali vykti kiekvieną dieną.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių