Holokausto tragediją prisiminęs V. Landsbergis: pasistenkime, kad tai nepasikartotų

  • Teksto dydis:

Liepos 14-oji – diena, kuri Kaune nuo ankstyvo ryto iki vakaro buvo skirta Kauno gete kentėjusiems ir žuvusiems prisiminti ir pagerbti, pažymint Kauno geto sunaikinimo 75-ąsias metines.

Turbūt daugelis tų, kurie dalyvavo turiningoje renginių programoje, atėjo į juos vedini vidinio priesako nepamiršti ir perduoti žinią apie Holokausto tragediją, sveiku protu nesuvokiamus žiaurumus ateities kartoms ir tiems, kuriems to žinojimo dar trūksta.

Deja, kaip savo kalboje pastebėjo profesorius Vytautas Landsbergis, nežmoniškumo apraiškos pasaulyje linkę kartotis, todėl kiekvieno mąstančio ir žinančio apie jas pareiga – dėti visas pastangas, kad toks košmaras, kaip Holokaustas, daugiau neįvyktų. 

Visų kalbėtojų, pasisakiusių IX forte, prie buvusių Kauno geto vartų, A. Sutkaus fotografijų parodos „Pro Memoria“ atidaryme, Kauno valstybinėje filharmonijoje, mintis sieja bendra gija, kurią galima būtų apibūdinti Nobelio literatūros premijos laureato Elie Wieselio žodžiais:

„Meilės priešybė nėra neapykanta, tai – abejingumas. Tikėjimo priešybė nėra erezija, tai – abejingumas. Gyvenimo priešybė nėra mirtis, tai – abejingumas.“

„Užmiršti nužudytuosius – tai tas pats, kas nužudyti juos antrą kartą.“

Tarptautinės organizatorių komandos triūsas nenuėjo veltui – Kauno geto sunaikinimo 75-osioms metinėms skirti renginiai sulaukė didelio ne tik žydų bendruomenių, bet ir kauniečių bei miesto svečių, valstybės institucijų, užsienio šalių ambasadų susidomėjimo ir aktyvaus dalyvavimo.

Ypatingai svarbu, kad renginiuose kartu su visais buvo ir žodį juose tarė buvusios Kauno geto ir koncentracijos stovyklų kalinės: Dita Kacaitė Zupavičienė Šperling, Roza Bloch, Fruma Kučinskienė, bei Holokaustą išgyvenusiųjų vaikai: Yaarit Glezer, Mickey Cantor, Faina Kukliansky, Grisha Deitch, Arie Ben-Ari Grodzensky, Israel Gal, Markas Zingeris, Gercas Žakas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lkauniete

lkauniete portretas
Tai ,ka vykde vokiskieji fasistai ---sunku mums aprepti ta kosmara;;suplanuoti tokius baisingus zudymus,,,na ,tai turejo buti labai nuzmogeje vokieciu tautos atstovai,. tai buvo antzmogiai--ishsigimeliai,,skaudu vien pagalvojus ,ka jaute tie zmones ir kudikiai varomi mirti..,,kaip ir rusu komunistu vezami I ledjurius pabaltijo zmones su kudikiais ant ranku,, Vienus --fasistai I duju kameras ,kitus komuniagos I shiaures asigali prie ledjurio… visos partijos --tai meshlas ...taciau ir uzkratas taip pat ,,,kiek zmogzudziu buvo …,,,bet ,,,kai regiu kuklianskyi ,, su jos shunybemis vaizdas --antipodinis brrr

Patys

Patys portretas
Patys patyre holokausta sendien ta pati holokausta su savo sesekampe svastika vygdo pris palestinos gyventojus statistika perpernai zuvo septyni zydai ir nuzydyti 200 su virs palestinieciu ar cia ne genocidas o kiek dar nezinom zydai galvoja pasaulis kvailas ir niekas nieko nemato mato ir smerkia ju nieksingus darbelius

...

... portretas
Ach: "V. Landsbergis: pasistenkime, kad tai nepasikartotų" - teisybę sakai, oželi, NENORIM kad ir vėl Rainiai pasikartotų! O dėl žydų... padėkim jiems emigruot į jų šalį; kai jų čia nebus, saugiau bus ir mums, o ir patiems žydams nereiks mūsų dėl kažko kaltint... - kažkaip keistai jie sugeba susipykt su visais šalia esančiais, jie juk ir dabar NET pačiam dievui pasiruošę išdaužyt langus, ką kalbėt apie mus, 'gojus'.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių