Pereiti į pagrindinį turinį

Į gimtinę sugrįžusi odontologė: svečioje šalyje jaučiausi prastai

2014-01-22 16:00

Odontologė Ašara Bačauskaitė negali pasigirti didele emigrantės patirtimi. Jaunai moteriai pakako trijų Nyderlanduose praleistų mėnesių, kad suprastų, jog odontologų požiūris į darbą mūsų šalyje jai artimesnis.

A. Bačauskaitė
A. Bačauskaitė / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Odontologė Ašara Bačauskaitė negali pasigirti didele emigrantės patirtimi. Jaunai moteriai pakako trijų Nyderlanduose praleistų mėnesių, kad suprastų, jog odontologų požiūris į darbą mūsų šalyje jai artimesnis.

Išsiruošė be rūpesčių

A.Bačauskaitė nesiskundė gyvenimu Kaune. Baigė studijas, dirbo, turėjo nusistovėjusius savo gyvenimo įpročius ir emigracija ar geresnio uždarbio paieškos nebuvo jos siekiamybė. "Pasiūlymas dirbti Nyderlanduose atskriejo labai netikėtai", – šyptelėjusi pasakojimą pradėjo A.Bačauskaitė.

Tuo metu odontologė kasdien važinėjo dirbti į Marijampolę. Atstumas nuo Kauno iki jos darbo vietos kitame mieste lėmė, kad A.Bačauskaitė padavė skelbimą apie naujo darbo paiešką. Netrukus sulaukė pasiūlymo dalyvauti atrankoje. Jauna odontologė pateko į atrinktųjų grupę. Atranką vykdžiusi įmonė pasirūpino viskuo: kelione, darbo Nyderlanduose paieška, derybomis dėl atlyginimo. "Man teliko susikrauti daiktus", – A.Bačauskaitė kelionėn išsiruošė be ypatingų rūpesčių.

Gydytoja neslėpė, kad su artimaisiais jai buvo nelengva skirtis, tačiau guodė save mintimi, kad išvažiuoja viso labo pusmečiui arba metams, galų gale juk niekas nesies, per Atlantą nereikės pėsčiomis pareiti. Taip prasidėjo A.Bačauskaitės emigrantės kelias.

Skirtumai nuvylė

Odontologė negali pasakyti nė vieno blogo žodžio apie ją darbui Nyderlanduose atrinkusią Lietuvos įmonę. "Jie įvykdė viską, ką buvo pažadėję pagal sutartį", – dėstė A.Bačauskaitė. Nyderlanduose buvo suorganizuoti intensyvūs kalbos kursai, kurie truko savaitę. Galiausiai prasidėjo darbas vienoje odontologijos klinikoje.

"Tas darbas ir palaidojo viltį kažko pasimokyti, pasiekti, patirti profesinių naujovių", – dabar jau nesijaudindama apie tai pasakojo A.Bačauskaitė. Pradėjusi dirbti odontologė suprato esant didžiulį skirtumą tarp mūsų ir Nyderlandų sveikatos sistemų. Jai tai buvo labai netikėta, odontologė buvo nepasiruošusi tokiam kontrastui.

"Maniau, kad važiuoju dirbti į privatų sektorių. Lygiai taip juk ir mūsų šalyje – yra privačios ir valstybinės gydymo įstaigos. Tačiau Nyderlanduose privatūs odontologų kabinetai dirba su tomis pačiomis ligonių kasomis ir valstybiniu draudimu", – specifiką aiškino odontologė.

Pacientų konvejeris

Kilusius nesusipratimus ir sumaištį savo pačios vertybėse A.Bačauskaitė vertina kaip informacijos stoką. Kaip paaiškėjo, visi olandai reguliariai lankosi pas odontologą, todėl didelių bėdų dėl dantų neturi. Nyderlanduose stengiamasi nepraleisti būtino vizito pas odontologą, nes jei nepasirodysi reikiamu laiku, o artimiausią pusmetį prireiks odontologo paslaugų, jos nebus kompensuojamos.

Būtent šis sveikatos draudimo reikalavimas lemia, kad odontologas per dieną privalo priimti kelias dešimtis pacientų. A.Bačauskaitei neteko stovėti prie draudiminių pacientų konvejerio. Bet ir be šios užduoties jos darbo tempas buvo didžiulis, o laikas, kurį galėjo skirti pacientui, labai ribotas. Gydytoja nervinosi, kad negali dirbti kokybiškai.

"Jeigu Lietuvoje pacientui gali skirti valandą laiko, tai ten tegali sugaišti maždaug 20 minučių",  – aiškino A.Bačauskaitė. Gydytoja pabrėžė, kad jos darbo patirtis – tik iš vienos privačios Nyderlandų odontologijos klinikos, bet jai susidarė įspūdis, kad Lietuvoje pacientams apskritai suteikiamos gerokai aukštesnės kokybės paslaugos.

Olandų dantys – sveikesni

A.Bačauskaitė įvertino, kad olandų dantų būklė daug geresnė nei lietuvių. To pasiekta dėl privalomų vizitų pas odontologą.

A.Bačauskaitė savo darbą privačioje olandų klinikoje, dirbusioje su ligonių kasomis, palygino su Lietuvos poliklinikų darbu ir konstatavo, kad mūsų poliklinikose gydytojai dirba gerokai atsakingiau.

Net ir argumentas, kad poliklinikose – ilgos eilės, nepakeitė A.Bačauskaitės nuomonės apie lietuvių ir olandų odontologų darbo kokybės skirtumus.

"Ten taip pat eilės. Aišku, jeigu ekstra atvejis, pacientas priimamas, tačiau jam suteikiama tik minimali skubi pagalba ir užrašomas į bendrą eilę su visais kitais laukiančiaisiais", – elementarią užsienio sveikatos politiką aiškino buvusi emigrantė.

A.Bačauskaitė negalėjo tiksliai nupasakoti visų olandiškosios odontologijos finansavimo niuansų, nes lietuvei apie tai nebuvo išsamiai aiškinama. Galų gale tuos kelis mėnesius, kai mintis apie grįžimą namo ėmė vis labiau kirbėti lietuvės galvoje, jai nelabai ir rūpėjo gilintis į olandų sveikatos apsaugos sistemos subtilybes.

Tikėjosi tobulėti

"Aš norėjau tobulėti, tikėjausi, kad gydymo sistema bus panaši kaip Lietuvoje, kai pacientui gali skirti tiek dėmesio, kiek reikia. Juk negali įsisprausti į 20 minučių ir pasiekti tą patį rezultatą, kuris galimas tik per valandą", – nepasitenkinimo darbu svečioje šalyje motyvus kartojo A.Bačauskaitė.

Pasirodo, lygiai tokios pačios mintys tuo metu dėliojosi ir kitos emigrantės galvoje. A.Bačauskaitė į Nyderlandus išvyko su kita odontologe. Ši atskirai irgi mintijo apie jos vertybių neatitinkantį darbą. "Tik ta draugė labai jau norėjo užsienio, todėl grįžusi iš Nyderlandų išvyko į Norvegiją. Iš to, kad negrįžta, sprendžiu, kad jai ten gerai", – vylėsi A.Bačauskaitė.

Per trumpą darbo Nyderlanduose laiką kaunietei gydytojai įsiminė vienas malonus dalykas. A.Bačauskaitė nustebo iš olandų pacientų nepajutusi jokios neigiamos reakcijos, kad ji svetimšalė. Atvirkščiai, gydytoja jautė geranoriškumą ir šilumą ir, atrodė, kad jiems neturi jokios reikšmės, kad žmogus atvažiavo pas juos dirbti iš kitos šalies. Vis dėlto šių mielų smulkmenų A.Bačauskaitei nepakako.

Daugiau išvažiuoti nežada

"Aš prastai jaučiausi svečioje šalyje. Mano gyvenimas ten buvo darbas, parduotuvė ir namai, kuriuose per skaipą bendraudavau su artimaisiais ir draugais", – pečiais gūžtelėjo A.Bačauskaitė. Žinoma, savaitgaliai suteikdavo šiokios tokios gyvenimo pilnatvės.

Jau anksčiau Nyderlanduose buvo įsikūrusi dar viena jaunosios odontologės draugė. Ji įtraukė A.Bačauskaitę į savaitgalinius kasdienybės paįvairinimus – parodų ar įdomių vietų lankymą. Nepasitenkinimas savo darbu buvo toks didelis, kad odontologė net nesvarstė galimybės pakeisti vieną odontologijos kliniką į kitą. Bilietas namo, lagaminas ir sudie, Nyderlandai!
Šeimininkaudama vienos Kauno šeimos klinikų odontologijos kabinete A.Bačauskaitė tiksliai žino, kad medicinos priemonės, įranga ir visi kiti reikalingi dalykai čia ne prastesni nei Nyderlanduose. Dabar ji dirba pagal jos vertybių ir pagarbos pacientui principus ir juokiasi: "Jau aš tai niekada niekur neemigruosiu."


Komentaras

Jekaterina Žukovienė

Dainavos poliklinikos odontologijos skyriaus vadovė

Jei anksčiau vyravo požiūris, kad privačiuose kabinetuose yra geriau, tai dabar šito taip kategoriškai teigti jau nebegalima. Gyvename konkurencijos laikais ir pacientas turi teisę rinktis. Dainavos poliklinika labai modernėja. Odontologijos skyriuje senos kėdės keičiamos naujomis, perkama nauja aparatūra. Burnos higienai poliklinikoje yra sodasrovės aparatas. Atėjęs dirbti naujas gydytojas gauna visas reikiamas medžiagas, lygiai tokias pačias kaip ir privačiuose kabinetuose. Įranga atnaujinama ir modernizuojama. Pas mus yra rentgenas ir panoraminis rentgenas. Ne kiekviena privati odontologijos klinika gali pasigirti turinti mikroskopą, o Dainavos poliklinikoje jį turime. Mikroskopas naudojamas gydant šaknų kanalus.

Šiuo metu viskas labai keičiasi. Poliklinikos pranašumas dar yra tas, kad pas mus pacientas gauna visų sričių specialistų konsultaciją, išskyrus implantacijos paslaugą. Vaikų gydytojai, ortodontai, piradontologai, endodontologai, burnos chirurgai – viskas vienoje vietoje. Poliklinikoje dirbančiam odontologui suteikiamos visos socialinės garantijos, jam priklausančios kasmetės atostogos. Sudaromos galimybės tobulėti. Siunčiame gydytojus į tobulinimosi kursus. Jų pasirinkimas priklauso nuo gydytojo, tik poliklinikos administracija sprendžia, ar juose lankytis gydytojas galės už poliklinikos lėšas, ar teks pačiam susimokėti.

Pastebėjau štai tokį dalyką: kai kurie gydytojai, išvažiavę į užsienį dirbti, grįžta, nes ten uždirbamas didesnis atlyginimas nenusveria namų ilgesio. Neužtenka to didesnio atlyginimo. Būtina sava socialinė aplinka. Gal jis išvažiavęs ir ten ją susikurs, tačiau labai negreitai. Žmogus turi jaustis patogiai ir užtikrintai. Tuo mūsų šalyje geriau, nes čia esi savas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų