Pereiti į pagrindinį turinį

Į neviltį varo šlaitu bėganti kanalizacija: tyrą orą pakeitė fekalijų dvokas

2019-07-27 02:00

Žaliakalnio gyventojai turėtų mėgautis gaiviu oru, tačiau jų ramybę drumsčia kanalizacijos dvokas ir aplink skraidančios musės. Prie lietaus surinkimo šulinio kažkas prijungė buitines nuotekas.

Rūpesčiai: pro įrengtą vamzdį tekėjo vanduo, aplink kaupėsi pelkė. Rūpesčiai: pro įrengtą vamzdį tekėjo vanduo, aplink kaupėsi pelkė. Rūpesčiai: pro įrengtą vamzdį tekėjo vanduo, aplink kaupėsi pelkė. Rūpesčiai: pro įrengtą vamzdį tekėjo vanduo, aplink kaupėsi pelkė. Rūpesčiai: pro įrengtą vamzdį tekėjo vanduo, aplink kaupėsi pelkė. Rūpesčiai: pro įrengtą vamzdį tekėjo vanduo, aplink kaupėsi pelkė. Rūpesčiai: pro įrengtą vamzdį tekėjo vanduo, aplink kaupėsi pelkė.

Nemalonūs kvapai

Žaliakalnyje įsikūrę kauniečiai apie pusmetį nebegali ramiai gyventi. Tyrą orą pakeitė fekalijų dvokas. Per tvyrančią smarvę nebegalima nei langų atsidaryti, nei į kiemą išeiti.

"Kauno dienos" žurnalistus kauniečiai pasitiko Biržų gatvėje. Pro galinį kiemą gyventojai mus nuvedė iki šlaito, kuriame įrengtas lietaus surinkimo šulinys. Problemos nebūtų, jei čia bėgtų tik lietaus vanduo. Tačiau kažkas nelegaliai prijungė kanalizaciją, todėl šlaitu bėga fekalijos.

"Viskas nuo pavasario tęsiasi. Prieš kelerius metus buvo įrengta lietaus surinkimo sistema, kurį vandenį surenka iš aukštesnių Biržų gatvės vietų. Tada visus namus, kurie buvo nelegaliai prijungę kanalizaciją, atjungė ir buvo ramu. Tačiau dabar vėl kažkas prijungė kanalizaciją, tai visos srutos čia bėga. Čia visa pelkė su visais kvapais buvo. Dabar šiek tiek išdžiūvo, bet vis tiek kvapai liko", – problemą dėstė Biržų gatvės gyventojas.

"Negaliu nei lango atsidaryti, nei į kiemą išeiti, nes čia išmatomis dvokia. Ypač karštomis dienomis tiesiog laikosi ta smarvė. Kartu nemalonūs kvapai pritraukia visokius uodus, bakterijas ir muses. Tai yra ekologinė katastrofa. Nesuprantama, kaip vos ne viduryje miesto gali būti tokie dalykai. Juk iš šio vamzdžio ištekanti kanalizacija bėga link Jonavos gatvės, sunkiasi į gruntinius vandenis, bet "Kauno vandenys" nesiima tvarkyti ir aiškintis, kas prijungė kanalizaciją. Neįmanoma būti lauke", – antrino kitas Žaliakalnyje gyvenantis kaunietis.

Jis tikino, kad dauguma Biržų gatvės namų yra prijungti prie bendros miesto nuotekų sistemos. Vietos gyventojai spėja, kad nelegaliai galėjo prisijungti keli Zanavykų gatvės namai, esantys kitapus daubos, tačiau kurie kaimynai taip teršia aplinką – nežinia.

Neaiškus vamzdis

Nuo lietaus surinkimo šulinio dabar įrengtas ir ilgas, juodas vamzdis. Gyventojai įsitikinę, kad jis atsirado tik dėl to, kad nuo vieno kaimyno šlaito pašalintų dalį tekančios kanalizacijos, tačiau kvapai niekur nedingo, tik pasislinko per maždaug 20 m tolyn.

Neoficialiai buvo minima, kad tai padaryta vieno įtakingo Kauno politiko prašymu, tačiau kalbinti gyventojai to negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti. Tai turėtų išsiaiškinti "Kauno vandenų" atstovai. Įdomus sutapimas, neoficialiai minimas politikas yra dirbęs "Kauno vandenų" valdyboje.

"Padarė šulinį, bet kai prijungė kanalizaciją, tai pradėjo vanduo kauptis. Čia mums praėjo šlaitus plauti. Tai "Kauno vandenų" kaimynas paprašė, kad tvarkytų, Jie ir prijungė šį vamzdį. Bet čia yra pasityčiojimas. Jokio projekto neturėdami įrengė tą vamzdį. Iš pradžių jis praleido vandenį, tai jį lopė kelis kartus. Iš viso neaišku, kodėl jį padarė. Galėjo ir toliau pratęsti, iki pat Jonavos gatvės. Dabar tas vamzdis jokios problemos nesprendžia, nes kanalizacija vis dar lieka prijungta, šlaitai toliau plaunami", – aiškino Biržų gatvės gyventojas.

Negaliu nei lango atsidaryti, nei į kiemą išeiti, nes čia išmatomis dvokia.

"Tą vamzdį labai nekokybiškai įrengė. Viskas bėgo kiaurai, čia pelkė susidarė. Iš viso keista, kad tokį vamzdį čia pritaisė. Čia padarė kažkokį nesusipratimą, kurio net po žeme nepaslėpė", – antrino kaimynas.

Vyrai "Kauno dienai" teigė, kad apie problemą ne kartą pranešė "Kauno vandenims", tačiau niekas nesiima tvarkyti. Gyventojai gavo atsakymus, kad dabar bendrovė neturi pinigų. Jei miestas skirs papildomų lėšų, bėgančios nuotekos bus sutvarkytos, o kol kas jokių darbų imtis neketinama.

Biržų gatvės senbuviai tikino, kad problemų dėl kanalizacijos šioje Žaliakalnio vietoje yra ir daugiau. Po gausaus lietaus prisipildo gatvėje esantys nuotekų šuliniai ir visas fekalijas iškelia į viršų. Tad žmonės pastaruoju metu gali būti iš visų namo pusių apsupti kanalizacijos kvapų.

Tikrins sistemą

Bendrovės "Kauno vandenys" atstovai aiškino, kuriose Kauno vietose numatyta tvarkyti lietaus nuotekų sistemas. Taip pat pažymėjo, kad Biržų gatvėje esantis šulinys bus patikrintas specialia technika, taip siekiant nustatyti, ar gyventojai iš tiesų nelegaliai prijungė kanalizacijos nuotekas.

"Jūsų minimoje vietoje yra kontrolinis paviršinio vandens nuotekų šulinys. Jis įrengtas prieš dešimtmetį. Minėtoje vietoje laikinas paviršinio vandens vamzdis buvo nutiestas, kad vanduo neplautų šlaito grunto, kadangi bendrovė jau planavo paviršinio lietaus nuotekų tinklo plėtrą", – apie prie lietaus surinkimo šulinio pritaisytą vamzdį kalbėjo bendrovės "Kauno vandenys" Techninio projektų skyriaus vadovas Giedrius Kazakevičius.

"Ruošiant Kauno miesto paviršinių nuotekų tinklų projektus ir sulaukus ES finansavimo, buvo nuspręsta lietaus nuotekų tinklą įrengti Aleksote ir Žaliakalnyje. Šiuo metu dėl minėtos vietos atliekamos teritorijos paskirties pakeitimo procedūros (šis šlaitas yra priskiriamas miško teritorijai). Paviršinių nuotekų tinklų plėtros darbus minėtoje Žaliakalnio dalyje planuojama baigti šių metų lapkritį", – pridūrė specialistas.

Jis pažadėjo, kad bus imtasi priemonių nustatyti, ar minėtame Biržų gatvės lietaus šulinyje bėga tik lietaus, ar ir kanalizacijos nuotekos.

"Ar gyventojai yra prijungę buitines nuotekas, pasitelkę sauso garo generatorių aiškinsis bendrovės gamybos skyriaus specialistai", – pažymėjo G.Kazakevičius ir suteikė Žaliakalnio rajono gyventojams vilties, kad nelegalios nuotekos bus atjungtos, šlaitu nebetekės fekalijos ir vėl bus tyras oras.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų