Ieško kraujo donorų: mažiausiems Kauno klinikų pacientams pagalbos reikia nuolat

  • Teksto dydis:

Kauno klinikose donorų kraujo reikia nuolat ir nedelsiant pacientams po sunkių traumų, nudegimų, chirurginių operacijų metu. Kraujo donorų pagalbos taip pat reikia gimdyvėms ir patiems mažiausiems Kauno klinikų pacientams – neišnešiotiems naujagimiams.

Kauno klinikų Neonatologijos klinikoje Naujagimių intensyvios terapijos skyriuje gydomam Gabijos mažyliui donorinio kraujo reikėjo net kelis kartus.

„Mūsų sūnus gimė 25 nėštumo savaitę, svėrė vos 788 gramus. Jam prireikė operacijos ir net penkis kartus pylė kraują: keturis kartus reikėjo eritrocitų ir vieną kartą – trombocitų masės. Kadangi jis yra mažesnis, po operacijų kraujo nespėja taip greitai prisikaupti ir organizmas nusilpsta. Perpylus kraują, vaikelis iš karto pasidaro guvesnis, o jo imuninė sistema – stipresnė“, – pasakoja berniuko mama.

Pasak Kauno klinikų Neonatologijos klinikos Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus vadovės dr. Ilonos Aldakauskienės, kuo mažesnis naujagimio gestacinis amžius, gimimo svoris ir kuo sunkesnė ligos eiga, tuo didesnė tikimybė, kad naujagimiui bus reikalingas kraujo perpylimas.

Neišnešiotiems naujagimiams dažniausiai kraujo reikia dėl trumpesnio eritrocitų gyvavimo laiko ir blogesnės jų gamybos. „Kuo naujagimis mažesnis ir didesnis jo neišnešiotumas, tuo daugiau įvairių tyrimų jam reikia atlikti, kurių metu reikia paimti kūdikio kraują. Nuolat kartojant tyrimus, naujagimis netenka kraujo ir kai pasiekiama riba, jam būtina perpilti kraują. Jei naujagimiui prireikia operacijos, jis kraujo praranda dar daugiau“, – sako dr. I. Aldakauskienė.

Gydytoja pažymi, kad naujagimiams kraują gali reikėti perpilti ir dėl hemolizinės naujagimių ligos, kuri vystosi dėl mamos ir kūdikio kraujo rezus faktoriaus ir kraujo grupės nesuderinamumo.

Jei naujagimiui prireikia operacijos, jis kraujo praranda dar daugiau.

„Jau kelis dešimtmečius taikomos profilaktinės priemonės iki minimumo sumažino šios ligos dažnį. Deja, praėjusiais metais gydėme neišnešiotą naujagimį, kuriam reikėjo atlikti pakeičiamąjį kraujo perpylimą“, – pasakoja gydytoja.

Dr. I. Aldakauskienė teigia, kad naujagimių kraujo perpylimui naudojami įvairūs kraujo produktai: eritrocitų, trombocitų masė, šviežiai šaldyta kraujo plazma arba krioprecipitatas.

2020 m. Kauno klinikose tiek neišnešiotiems, tiek išnešiotiems naujagimiams buvo sunaudota 135 vienetai eritrocitų ir 16 vienetų trombocitų masės, 18 vienetų šviežiai šaldytos plazmos ir 11 vienetų kriprecipitato. Tam reikėjo 180 donorų kraujo.

„Maždaug 17 proc. neišnešiotų naujagimių atlikta vieno ar kito kraujo komponento perpylimas. Vienam naujagimiui gydymo metu reikėjo 8 eritrocitų masės perpylimų“, – kalbėjo gydytoja.

2020 m. Kauno klinikų Neonatologijos klinikos Naujagimių intensyvios terapijos skyriuje gydyti 427 pacientai, iš kurių buvo 276 neišnešioti naujagimiai, t.y. naujagimiai, gimę 22-36 nėštumo savaitę.

Kauno klinikų Kraujo centro darbuotojai daro viską, kad apsaugotų kraujo donorus ir personalą:

Kauno klinikų nuotr.

• Reguliuojami srautai, todėl prašome dėl vizito iš anksto skambinti tel. +37037326856 ir suderinti individualų laiką;

• Kiekvieno donoro pasiteiraujama, ar jis nebuvo išvykęs į bet kurią kitą šalį, ar neturėjo kontakto su sergančiu asmeniu;

• Įėjimas į Kraujo centrą yra atskiras nuo visų klinikų. Taip pat suteikiamas leidimas automobiliu privažiuoti prie pat Kraujo centro;

• Atvykus į Kraujo centrą, matuojama kraujo donorų kūno temperatūra bekontakčiu termometru;

• Prašoma dezinfekuoti rankas dezinfekciniais skysčiais, esančiais Kraujo centre;

• Išduodamos vienkartinės kaukės ir prašoma ją dėvėti vizito metu;

• Nuolat dezinfekuojamos patalpos ir įranga.

Laukiame Jūsų Eivenių g. 2, Kaunas

Kraujo donorams parkavimas prie Kauno klinikų Kraujo centro yra nemokamas. Pageidaujantiems atvykti iki Kraujo centro automobiliu, prašome apie tai pranešti tel. nr.: +37037326856, +37037787372.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių