Ieškota atsakymų, kaip motyvuoti žmones gyventi sveikai

  • Teksto dydis:

"Kaip pakelti žmones nuo sofos, atitraukti nuo televizoriaus ir įkvėpti juos gyventi sveikai – tai svarbiausias klausimas ir mūsų visų uždavinys", – taip septintąją Sveikatą stiprinančio Kauno regiono (SSKR) konferenciją pradėjo profesorius habilituotas daktaras Juozas Pundzius.

Šių metų SSKR konferencijos tema – lyderystė sveikatos sektoriuje. "Pastaraisiais metais sveikatos priežiūros srityje vyksta daugybė pokyčių, į kuriuos turime reaguoti ir prie jų prisitaikyti. Siekiant rezultatų, svarbūs ne tik įprasti techniniai-akademiniai įgūdžiai, bet ir efektyvi lyderystė", – sakė Birštono merė ir Kauno regiono plėtros tarybos pirmininkė Nijolė Dirginčienė.

Jai antrino mokslų daktaras, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto klinikų neurochirurgas Kęstutis Skauminas. Anot jo, kokybiškas sveikatos paslaugų teikimas tampa vis sudėtingesnis. "Kokybės reikalavimai ir paslaugų apimtys didėja, o resursai – kaip niekada riboti", – sakė jis savo pranešime. A.Skauminas pabrėžė, kad lyderiams, norintiems pasiekti realių rezultatų, svarbu suvokti, kaip mūsų smegenys priima pokyčius. Kalbėdamas apie neuromokslą, jis pristatė "pasirinkimų architektūros" koncepciją, pabrėždamas, kad labai svarbu leisti žmonėms rinktis ir patiems nuspręsti gyventi sveikai.

Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas akcentavo, kad, be kokybiškų gydymo įstaigų paslaugų, labai svarbu ir tinkamos sąlygos sveikam gyvenimo būdui: "Tai vienas svarbiausių savivaldos uždavinių. Poliklinikos, ligoninės yra padariniai. Siekiame, kad žmonėms į jas eiti reikėtų kuo mažiau. Nuo mažens mokyklose diegiame sveikos mitybos įpročius, skatiname leisti laisvalaikį judriai, investuojame į stadionus, sporto aikštynus, dviračių takus. Ir akivaizdu – gyventojams to tikrai reikia, nes juose nuolat pilna žmonių."

J.Pundzius pastebėjo, kad regiono politikų pastangomis per gana trumpą laikotarpį fizinio aktyvumo infrastruktūra regione gerokai pasikeitė. "Vis dėlto vien infrastruktūros visapusiškai žmonių sveikatai ugdyti nepakanka. Reikia nuolatos skatinti žmones gyventi sveikai, juos motyvuoti kasdien. O tai nėra taip paprasta", – kalbėjo profesorius. Moderuodamas konferencijos dalyvių diskusiją jis pastebėjo, kad į sveikatinimo politiką įsitraukti privalo visi – politikai, verslininkai, įstaigų darbuotojai, bendruomenės.

"Sveikatą stiprinantis Kauno regionas" įsteigtas 2012 m. Nuo 2013-ųjų SSKR yra Pasaulio sveikatos organizacijos Europos sveikų regionų tinklo narys. Šiuo judėjimu siekiama sutelkti visas regiono mokslo ir mokymo įstaigas, įvairių ūkio sektorių vadovus ir specialistus, bendruomenę ir lyderius visuomenės sveikatos stiprinimo priemonėms įgyvendinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kliediasiai

kliediasiai portretas
kaip zmogus gali gyventi sveikai ,jei parduotuvese maistas sudas,prikimstas EEEEEEEEEE,hidrinti riebalai,palmiu aliejus dazikliai,kvapikliai,dumo kvapas,kiauliu odeles,lasinukai,spirgiukai,ir+ visoki sudukai.

Išmanusis straipsnis

Išmanusis straipsnis portretas
Koks išmanusis žurnalistas surašė šią rašliavą? Tik pamanykite - "MOTYVUOTI ŽMONES". O gal vertėjo vis tik rašyti lietuviškai? "Kaip žmones įtikinti gyventi sveikai?

Xoxolai

Xoxolai portretas
Kokią graži blondinė.super.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių