Įkvepiančios neišnešiotukų istorijos: mažiausioji svėrė vos 462 gramus

  • Teksto dydis:

Balandžio 10-oji Neonatologijos klinikos Naujagimių intensyviosios terapijos skyriuje neeilinė diena – švenčiamas 30 metų jubiliejus.

Skyriaus sėkmė skaičiuojama ne metais, ne brangia ir modernia aparatūra, kurios skyriuje apstu, o išgelbėtomis gyvybėmis, šypsenomis, kurias  savo artimiesiems pasveikę dovanoja ypatingai sunkios būklės buvę naujagimiai.

Savo šypsenomis mamą Rositą džiugina ir devynerių metų Juozapas bei aštuonerių Karimas. Abu broliai gimė neišnešioti. „Pirmasis gimdymas buvo visiškai netikėtas, sąrėmiai prasidėjo staiga. Vyresnis sūnus gimė 23 savaičių gestacinio amžiaus ir svėrė tik 710 gramų. Turėdama tokią patirtį, antrojo nėštumo metu save saugojau dar labiau, tačiau įvyko tai, kas turėjo įvykti. Antrasis sūnus gimė 25 savaičių ir svėrė 1100 gramų“, – pasakoja Rosita.

Dviejų sūnų mama abu priešlaikinius gimdymus prisimena tarsi tai būtų įvykę visai neseniai: „Laikas bėga labai greitai. Mūsų istorijos pradžia dabar galbūt jau neatrodo taip baisiai, kaip buvo tada. Berniukai guvūs, linksmi, ūgiu ir svoriu lenkia savo bendraamžius. Tikriausiai tik dvi dienos metuose – berniukų gimtadieniai – yra tas laikas, kai atsiminimai sugrįžta visu ryškumu. Tuomet dar kartą suprantu, kokia dėkinga esu gydytojams ir slaugytojoms. Jų atsidavimas, rūpestis ir profesionalumas lėmė tai, kad savo gyvenime turiu du stebuklus.“

Kaip teigia Neonatologijos klinikos vadovė prof. Rasa Tamelienė, Lietuva neonatologijos srityje yra pasiekusi aukštus rezultatus bei rodiklius – vis daugiau mažiausių pacientų galima išgelbėti ir suteikti visą reikalingą pagalbą. „Pačioje neonatologijos gyvavimo pradžioje gydytojams neonatologams buvo svarbu išgelbėti gyvybes. Mes daug mokėmės, o mūsų kolegų šveicarų dėka, vykdant bendrus projektus, įgijome daug naujos ir modernios aparatūros, – kalbėjo profesorė. – Dabar mūsų rūpestis yra, kad naujagimis būtų išgelbėtas ir augtų sveikas, visavertis visuomenės narys.“

Naujagimiams sveikti padeda ne tik profesionalūs gydytojai, slaugytojai ir moderni medicininė įranga, bet ir šeimos dalyvavimas naujagimio sveikimo procese. „Į Naujagimių intensyviosios terapijos skyrių ateina tėvai, jie gali paimti mažylius ant rankų, prisiglausti prie savęs ir perduoti meilę bei šilumą. Tai lemia greitesnį naujagimių sveikimą, geresnę visos šeimos psichologinę būklę“, – pasakoja klinikos vadovė.

Prisimindamas Naujagimių intensyviosios terapijos skyriaus per 30 metų nueitą kelią, ilgametis skyriaus vadovas Antanas Pužas teigia, kad pradžia nebuvo lengva. „Prieš 30 metų dirbome du gydytojai neonatologai ir 6 slaugytojos. Iki šios dienos mūsų skyriuje gydyta apie 13 tūkstančių naujagimių. 3,5 tūkstančio iš jų gimė labai mažo svorio – iki 1,5 kilogramo. Mūsų skyriaus operacinėje išoperuota apie 2 tūkstančius naujagimių“, – teigia A. Pužas. Mažiausia pacientė, gimusi ir gydyta Kauno klinikose, svėrė vos 462 gramus. Dabar ji – sveika ir guvi septynmetė, žygiuojanti į priešmokyklinę klasę.

Džiugina ir neišnešiotų naujagimių išgyvenamumo rodikliai. „Mirštamumas per 30 metų sumažėjo 10 kartų. Kalbant apie labai mažo svorio naujagimius, sveriančius apie pusantro kilogramo, jų mirštamumas siekia 20 proc., kai prieš kelis dešimtmečius jis buvo 95 procentai. Tai svarbus laimėjimas neonatologijos srityje“, – kalbėjo gydytojas neonatologas A. Pužas.

Neonatologijos komandoje dirba ne tik gydytojai neonatologai ir specializuotos slaugytojos. Tam, kad būtų pasiekti geriausi rezultatai ir suteikta visa reikalinga pagalba mažiesiems pacientams, dirba daugiadalykė komanda, kurią sudaro vaikų ligų gydytojai, gydytojai akušeriai ginekologai, chirurgai, neurochirurgai, akių ligų gydytojai ir kiti specialistai. „Labai didžiuojamės visu personalu, kolegomis, kurie savo rankomis daro stebuklus“, – džiaugėsi prof. R. Tamelienė.

Kauno klinikų Neonatologijos klinika yra Kauno Perinatologijos centro sudėtinė dalis. Klinikoje teikiamos į šeimą orientuotos tretinio lygio neonatologijos paslaugos sergantiems bei neišnešiotiems naujagimiams iš trijų penktadalių Lietuvos teritorijos. 2016 metais klinikoje buvo atidarytas pirmasis Lietuvoje Donorinio motinos pieno bankas, kurio tikslas – kad kuo daugiau pacientų būtų maitinami donoriniu motinos pienu, kol jų mamos susiduria su laktacijos problemomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių