Informacinis kupolas kviečia geriau pažinti Obelynę

  • Teksto dydis:

Obelynė (Akademijos sen.) tampa vienu populiariausių Kauno rajono turizmo maršrutų. Čia atidarytas stiklinis kupolo formos informacinis centras. Jame galima apžiūrėti Tado Ivanausko knygų parodą, užsisakyti gido paslaugas, ateityje čia atsiras daugiau informacinių leidinių.

Pokyčių esama ir Tado ir Honoratos Ivanauskų memorialiniame muziejuje: atnaujintas sodybos interjeras ir eksponatai. Šiuo Kauno rajono savivaldybės muziejaus filialu besirūpinantis Simonas Stašaitis ekskursantus mielai susipažindina su vaismedžiais ir kitais augalais, kuriuos čia kadaise sodino žymusis gamtininkas.

2015 m. tarp T. Ivanausko įdukros Eleonoros Baltuškevičienės ir savivaldybės buvo pasirašyta panaudos sutartis, kuri įgalino įrengti Kauno rajono muziejaus filialą ir pradėti sodybos tvarkymo darbus. Mirus Obelynės savininkei, jos turtą paveldėjo sūnūs Raimondas ir Tadas Baltuškevičiai. Tada savivaldybė žengė dar vieną žingsnį – tarybos sprendimu išpirko sodybą, kuriai pernai suteiktas valstybės saugomo kultūros paveldo statusas.

Kauno rajono savivaldybės muziejaus direktorius Zigmas Kalesinskas tvirtino, kad į Obelynės parko ir sodybos sutvarkymą nuolat investuojama: parke atsirado informacinės lentelės, suremontuotos sodybos grindys, stogas, sanitarinis mazgas, kitos patalpos, įrengta automobilių stovėjimo aikštelė, restauruota briedžio iškamša, kiti medžioklės trofėjai.

Čia yra 115 kilnojamųjų kultūros vertybių: daugiausia baldų, paveikslų, medžioklės trofėjų, indų, asmeninių T. Ivanausko daiktų. Atsiranda ir naujų eksponatų, patalpose pakabinti autentiški art deco stiliaus šviestuvai.

Sodybą T. Ivanauskas pradėjo kurti 1920 m. remdamasis savo vaikystės prisiminimais iš Lebiodkos dvaro Baltarusijoje. Obelynėje profesorius gyveno iki 1970 m.

Dabar sodyboje vyksta ekskursijos, o per obelų žydėjimą nuskamba vaikų folkloro festivalis "Gegutės šventė". Jaukias sodybos erdves savo renginiams panaudoja ir projekto "Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022" organizatoriai, čia vyksta jaunųjų šaulių, skautų stovyklos.

Obelynės dendrologinę kolekciją sudaro daugiau kaip 400 augalų, iš kurių itin reikšmingi 54. Parko reliktai – europinis kukmedis ir jo hibridinės kūgiškos formos atmaina – iš Tolimųjų Rytų kilęs dygusis kukmedis. Čia auga vieni seniausių planetos medžių – dviskiautis ginkmedis ir metasekvoja.

Obelynės dendrologinis parkas pasitarnauja Vytauto Didžiojo universiteto studentų mokomosioms praktikoms, tiriamiesiems darbams.

Z.Kalesinskas sakė, kad Kauno rajono muziejus, bendradarbiaudamas su Kauno kolegijos Technologijų ir kraštotvarkos fakulteto, Babtų daržininkystės ir sodininkystės instituto ir VDU Botanikos sodo bendruomene ketina atnaujinti sodą, sukurti daugiau pažintinių programų, atskleidžiančių Obelynės unikalumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių