Pereiti į pagrindinį turinį

Išjudinome Kauną, išjudinsime ir Lietuvą

2016-10-03 10:00
DMN inf.

Kaunas Sigitui Šliažui – gimtasis miestas. Jis yra žinomas Kauno kultūros, visuomenės ir politikos veikėjas. Devynerius metus vadovavo Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriui, tad miesto kultūros reikalai jam tikrai gerai žinomi.

Sigitas Šliažas
Sigitas Šliažas / Evaldo Virkečio nuotr.

Šiuo metu Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo S. Šliažo darbo veikla apima daug kitų sričių: jis kuruoja švietimo, kultūros, sporto, sveikatos ir socialinius klausimus. Tai daug dėmesio ir pastangų reikalaujančios Kauno gyvenimo sritys. S. Šliažui nesvetima ir visuomeninė bei politinė veikla. Jis yra Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus valdybos narys, Lietuvos šaulių sąjungos narys, Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio narys.

Esu politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas. Gerai išmanau viešojo administravimo dalykus. Man gerai žinoma ir socialinė sritis, nes trejus metus dirbau Vaiko teisių apsaugos skyriuje. Visos mano kuruojamos sritys labai svarbios kauniečiams, jos tarpusavyje papildo viena kitą, o kartais ir susipina. Džiaugiuosi, kad per pastaruosius metus kartu su kolegomis Kaune išjudinome įsisenėjusių miesto problemų sprendimą ir ėmėmės naujų ambicingų projektų. Kaunas tampa patraukliu miestu. Prie švietimo įstaigų įrengiami nauji sporto aikštynai, Nemuno saloje įrengtos aštuonios paplūdimio tinklinio ir paplūdimio teniso aikštelės, netrukus prasidės Kalniečių parko atnaujinimas. Liberalų sąjūdžio iniciatyva įvestas 100 eurų kompensavimo mechanizmas paskatino naujų privačių darželių steigimą. Tai leido sukurti kelias dešimtis naujų darbo vietų ir sumažino vietų Kauno darželiuose stygių. Savivaldybės darželiuose, daugiafunkciuose centruose 2015 m. atidarytos 34 naujos grupės, kurias gali lankyti 616 vaikų. Šiemet įrengtos dar 24 naujos darželių grupės. Spalio mėnesį duris atvers rekonstruotas darželis S.Žukausko gatvėje. Pradėjome vaikų globos namų „Atžalynas“ pertvarką. Pertvarka skirta tam, kad vaikų, kurie negali augti savo šeimose, vaikystė prabėgtų kuo panašesnėje aplinkoje. Savivaldybė šiam tikslui skiria vienuolika butų, kuriuose gyvens tik po penkis šešis globojamus vaikus. Mano nuomone, Lietuvoje neturi likti valdiškų vaikų globos namų. Ir tai tik keletas reikšmingesnių darbų, kuriuos pavyko pradėti įgyvendinti per keletą metų. Kaune atsiranda daugiau judėjimo ir naujų iniciatyvų: įvairios Kauno miesto kultūrinės, socialinės, sporto institucijos, viešosios įstaigos, nevyriausybinės organizacijos įgyvendina įvairius tarptautinius ir vietinius projektus, gaudamos savivaldybės dalinį finansavimą per programą „Iniciatyvos Kaunui“. Palaikomi jau miesto tapatumu ir tradicija tapę renginiai: „Kaunas Photo“, Kauno bienalė, Pažaislio muzikos festivalis, „Kaunas Jazz“. Kelią skinasi ir naujos iniciatyvos – „Senamiesčio žiogas“, Dizaino dienos ir daugelis kitų. Ypač džiugina studentiški renginiai – VDU pavasaris, Kauno jaunimo dienos, „Rafes“. Džiugina ir tai, kad Kauno mieste turime daug talentingų menininkų. Tęsiamos individualių menininkų, sportininkų stipendijų, kultūros ir mokslo premijų skyrimo programos. Šiemet inicijavome Metų mokytojo premijos įsteigimą.

Kauniečiams visada buvo svarbi estetinė aplinka, kurioje jie dirba ir gyvena, susiklostė teatrų, parodų, koncertų lankymo tradicijos, Kaune vainikuojami geriausi šalies poetai, Ąžuolynas devyniasdešimt metų alsuoja dainų švenčių ritmu. Įvertindami tai, planuojame rekonstruoti unikalų Kauno dainų slėnį. Šiuo metu intensyviai vyksta projektavimo darbai.

Tikiu, kad kauniečiai nori gyventi saugioje, kultūringoje, aktyvioje visuomenėje. Todėl sau ir bendraminčių komandos nariams keliu tikslą – padaryti viską, kad būtų sukurta palanki aplinka kiekvieno kauniečio, kiekvieno Lietuvos gyventojo kultūros, sveikos gyvensenos, socialiniams, švietimo poreikiams tenkinti. Galime sukurti kultūringo žmogaus ugdymo programą bendradarbiaudami su miesto ir valstybinėmis įstaigomis bei privačių iniciatyvų autoriais. Tam pasitarnaus bendradarbiavimas su verslo atstovais – mecenavimo, rėmimo skatinimas, peržiūrint mokesčių sistemą.

Neatsiejama bendrosios kultūros dalis yra švietimas. Tad visokeriopa parama tiek privačių darželių steigimui, tiek tėvams – vienas tų prioritetų, kurie paskatintų kauniečius laisvai rinktis ugdymo įstaigas, atitinkančias jų vaikų poreikius. Mokyklos taip pat pajustų daugiau laisvės, jei pinigai judėtų paskui vaiką, o mokytojai turėtų tiesioginį ryšį su kultūros įstaigomis.

Smagu, kai kūrybingi žmonės, išvykę iš miesto pasisemti gerosios patirties, parsiveža daug naujų idėjų, kurias sėkmingai įgyvendina savo gimtajame mieste. Liūdina tai, kad tų sugrįžtančiųjų vis dar per mažai. Man labai svarbu, kad Lietuvos žmonės, ypač kauniečiai, grįžtų į savąjį miestą. Esu pasiryžęs keisti situaciją ir išlaisvinti visas iniciatyvas, kurios užtikrintų kokybišką, patogų, kultūringą, tradicijas puoselėjantį ir jas šiuolaikinantį gyvenimą.

Kaunas turi realų šansą tapti Europos kultūros sostine 2022 m. Mes to siekiame, tačiau pirmiausia reikia kiekvienam širdyje ir kasdienėje veikloje būti kultūros sostinės gyventoju. Imkimės to visi drauge!

Turime daug idėjų ir konkretų planą, kaip sukurti valstybę, kurioje žmonėms norėtųsi gyventi. Sprendimai bus paremti sveiku protu. Padėsime žmonėms, tačiau nesikišime į jų asmeninį gyvenimą. Kiekvienas bus gerbiamas, laisvas ir orus. Į tokią Lietuvą norėsis grįžti emigrantams. Sukursime tokią Lietuvą, iš kurios nesinorėtų išvažiuoti.

Kviečiu spalio 9 d. ateiti į rinkimus ir palaikyti mano kandidatūrą rinkimuose į Lietuvos Respublikos Seimą Petrašiūnų apygardoje.

https://www.facebook.com/SigitasSliazas/

Politinė reklama apmokėta iš LR liberalų sąjūdžio kandidato Petrašiūnų rinkimų apygardoje Nr. 17 Sigito Šliažo rinkimų sąskaitos. Užs. 1499099

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų