Istorinė diena: legendinė „Raketa“ – jau Nidoje

Restauruotas legendinis greitaeigis laivas „Raketa“ penktadienį atplaukė iš Kauno į Nidą. Tiesa, pirmasis plaukimas vyko be keleivių, nes tikrintos laivo techninės galimybės.

Pirmas plaukimas

Ketvirtadienį įvyko laivo „Raketa“ bandomasis plaukimas Nemune, gan trumpoje distancijoje, o penktadienį laivas pilnu tempu paleistas iki Nidos. Nemune išbandyta, kaip veikia visos sistemos, duotos apkrovos bei bandyta plaukti ne visai standartinėmis sąlygomis. Viskas tam, kad būtų galima saugiai vykdyti reguliarius maršrutus Kaunas-Nida-Kaunas.

Buvome pamiršę, kokia graži ta mūsų tėvynė.

„Įspūdžių ir emocijų labai daug, dar sudėtinga susikoncentruoti ir jas įvardyti žodžiu. Pasitaikė labai gražus oras, pasigrožėjome nuostabiais vaizdais. Buvome pamiršę, kokia graži ta mūsų tėvynė. Mums atrodė, kad plaukimas toks, koks ir turi būti, bet daugiau techninių pastebėjimų kol kas nesulaukėme iš kapitono. Bet aišku, laivas ir iki plaukimo buvo šimtą kartų patikrintas, tai ir neturėtų būti kažkokių negerų pastebėjimų. Šios kelionės metu buvo įvairių pagreitinimų ir palėtinimų bei kitokių užduočių laivui, todėl ir plaukimo laikas buvo kiek ilgesnis nei įprastai“, – kelios minutės po atplaukimo į Nidą portalui kauno.diena.lt pasakojo VŠĮ „Vandens kelias“ vadovas Nerijus Šilagalis.

Jis informavo, kad jau kitą savaitę „Raketa“ pradės reguliariai plaukti į Nidą. Jau ketvirtadienį organizuojamas oficialus pristatymas ir plaukimas su keleiviais.

Bilietų kainos

Skelbta, kad į vieną pusę kelionė asmeniui kainuos 49 eurus, norintys sėdėti prie lango, už bilietą mokės 59 eurus.

„Ieškome įvairių finansavimo būdų, kaip pigiau tokia pramoga galėtų pasinaudoti socialiai jautrios visuomenės dalies atstovai. Ketiname bendradarbiauti ir su savivaldybėmis, ir su verslu, kad kuo daugiau žmonių galėtų išbandyti „Raketos“ maršrutą. Ketiname rengti ir šeimos, ir senjorų dienas“, – pažymėjo N.Šilagalis.

 

 

Keli kartai per savaitę

Maršrutų planas buvo sudėliotas dar praėjusiais metais. Jis nebus keičiamas ir šią vasarą.

Numatyta, kad „Raketa“ iš Kauno uosto išplauks kiekvieną ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį 9 val. ryto. Iš Nidos uosto laivas išplauks kiekvieną ketvirtadienį, penktadienį ir sekmadienį 15.30 val.

„Reikia pažymėti, kad būtent šeštadienį laivas, išplaukęs iš Kauno, nakvos Nidoje ir atgal plauks tik sekmadienį“, – dėmesį į maršrutą atkreipė N.Šilagalis.

Numatoma, kad kelionė į Nidą truks apie 3,5 val., atgal į Kauną laivas plauks šiek tiek ilgiau, nes reikės plaukti prieš Nemuno srovę. „Raketa“ turėtų plaukti 60 km/val. greičiu. Laivui toks greitis yra gan įspūdingas.

Atgaivinta legenda

Portalas kauno.diena.lt primena, kad žinia apie atgaivintą „Raketą“ buvo pranešta praėjusiais metais. Verslininkai atnaujino laivą už maždaug 100 tūkst. eurų. „Raketa“ buvo nuleista į vandenį, tačiau praėjusį sezoną taip ir neišplaukė į Nidą, nes nepavyko gauti reikalingų dokumentų, užtikrinančių laivo saugą, mat tokių laivų jau niekas negamina.

Buvo skelbta, kad Vidaus vandens kelių direkcija verslininkų užsakymu „Raketą“ remontavo, taip pat reikėjo paruošti upės vagą – šalinti seklumas. Visa tai buvo atliekama nuo praėjusių metų pradžios. Vaga buvo valoma ne tik dėl raketos, bet apskritai, kad būtų užtikrintos laivybai tinkamos sąlygos.

Reguliari greitaeigių katerių navigacija nutrūko 1995 m. Kai kurie laivai buvo parduoti ir išplukdyti į kitas šalis, kiti nukeliavo į metalo laužą. Kurį laiką laivybą Nemunu vis dar buvo bandoma atgaivinti, tačiau nuo 2010 m. „Raketos“ tipo laivų Nemune nebeliko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
karas

Gediminas

Gediminas portretas
Krantų krūmų apžiūrėjimui neapsimoka mokėti tokią kainą.Teko plaukti tuoaršrutu ir nusivylusi.Gal įdomu tik tiems,kurie nematę vandens.

nu jooooo

nu jooooo portretas
sitos valties stoga tik ir galejo paveiksluoti nes viduje tai nekas sedeti vienas priesais kita visa kelione.
VISI KOMENTARAI 39

Galerijos

Daugiau straipsnių