Janina apie alijošiaus metamorfozę: su augalu reikti elgtis kaip su gyvu padaru

Ne kiekvienam juk tenka laimė pražydinti namuose alaviją, kurį esame įpratę vadinti alijošiumi. Bet kauniečius Janiną ir Anatolijų, gyvenančius Panemunėje, toks džiaugsmas aplanko gana dažnai.

"Kai mama buvo gyva, augino alijošių, o jo ataugas dalijo kaimynėms, draugams. Tas alijošius, prisimenu, ne kartą žydėjo mūsų namuose. Šis, dabar žydintis pas mane, yra penkerių metų amžiaus senojo vaikelis. Malonu, kad nudžiugino žiedu tamsiausiu metų laiku – gruodį", – kalbėjo Janina, švelniai glostydama dygliuotą augalą.

Moteris įsitikinusi, kad su augalu reikia elgtis kaip su gyvu padaru – glostyti, kalbėtis su juo ir, žinoma, neužmiršti palaistyti, retsykiais – patręšti. Tuomet net ir toks užsispyręs žalias augintinis kaip alijošius atsidėkoja žiedu. Beje, Janina, nepatiki savo vyrui šio augalo laistyti, nes Anatolijus ima kartais ir, kaip sakoma, padaugina. Tad žalias mamos palikimas – vien Janinos rankose.

Pašnekovė teigė laistanti alijošių ne dažniau kaip kas dešimt dienų. "Nors tai dykumų augalas – žinoma apie pustrečio šimto jo rūšių – bet jam patinka augti vonios kambaryje, kur ne tik šilta, bet ir drėgna. Šiemet aš net aštuonis mėnesius jį ten laikiau, o pastaruosius kelis – kambaryje. Gal, sakau, už tai jis ir atsidėkojo žiedu?" – spėliojo Janina.

Savo tėvynėje Afrikoje alavijai užauga iki keturių metrų aukščio, žydi raudonais ar violetiniais, oranžiniais žiedais. Tikruoju alavijumi laikomas aloe vera, bet ir šis, ir tas, kurį įprasta matyti ant palangių ne tik Lietuvoje, naudojami vaistų ir kosmetikos preparatų gamyboje. Štai ir Janina teigė, kad nudegintą karštu aliejumi ar garais vietą gydanti priglausdama nupjauto alavijo lapo minkštąją dalį prie pažeistos vietos. Beje, sakoma, kad ir Aleksandras Makedonietis gydė alavijų sultimis mūšiuose sužeistų karių žaizdas.

Šią, kaip ir praėjusias žiemas, Janina su vyru vartoja iš anksto pasiruoštą mišinį imunitetui stiprinti: lygomis dalimis sumaišo alijošiaus sulčių, medaus, brendžio. Šis mišinys iki šiol stovėjo rūsyje, o dabar, atvėsus orams, vartojamas kasdien, įmaišant po šaukštelį į arbatą ar net kavą.

Džiaugiasi Janina su vyru ir aukštu, labai lieknu gražuoliu kaktusu, kurį jau ne kartą teko trumpinti dėl jo ūgio – pusketvirto metro. Netikite? Patikėkite. Mat Janina su Anatolijumi gyvena bute aukštomis lubomis – jų aukštis buvo būdingas caro kareivinėms. Jei atsirastų Kaune kokia įmonė, įstaiga, organizacija, kuriai būtų reikalingas toks aukštas gražuolis kaktusas (greičiausiai jis vadinasi Euphorbia Trigona Rubra, karpažolė), jį atiduotų veltui, nors jo kaina gali siekti kelis šimtus eurų.

Janina prasitarė, kad per adventą žiedu pradžiuginęs alijošius didžiųjų metų išvakarėse jųdvieju su Anatolijumi namuose taps Kalėdų eglute.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stasys Algirdas.

Stasys Algirdas. portretas
Sveiki.Man gydytoja paskyrė alijošiaus sultis su medumi ir kakavos milteliais.Bėda tame, kad niekur nėra Reikia 7 lapų,bet alijošius turi būti 3 metų ir vyresnis.Paskambinkite 868268186.Ačiú

...

... portretas
Veganai, nepamirškit kad pjaustomas pamidoras RĖKIA!

oho

oho portretas
pas mus kaktusui ų metai, bet nei karto nežydėjo.Manau todėl,kad laistom nereguliariai..
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių