Pereiti į pagrindinį turinį

Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais

2009-08-10 19:44
Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais Jauniesiems kariams sunkiausia buvo keltis rytais

Pirmadienį praeiviai Laisvės alėjoje galėjo matyti būrį jaunų, kareiviškomis uniformomis apsitaisiusių ir vėliavomis nešinų karių. Tai Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokyklos „Lūšiukai“ stovyklautojai, drauge su svečiais iš Prancūzijos bei Lenkijos susibūrę paragauti tikro kario duonos.

Aplankys Lietuvos sostines

12 - 18 metų jaunuoliai stovyklauja nuo rugpjūčio trečios dienos: per savaitę išbandė savo jėgas Kazlų Rūdoje,  pirmadienį svečiavosi Kaune, iš kurio vyko į Karmėlavą atlikti paskutinę stovyklos užduotį - praktinį šaudymą tikrais šoviniais.

Antradienį jaunieji kariai pajudės Vilniaus link. Pakeliui pabuvos Rumšiškėse, Kernavėje, Trakuose ir galiausiai -  Vilniuje. Stovyklautojų maršrutas pasirinktas neatsitiktinai: jaunųjų karių tikslas  -  aplankyti buvusias, laikinąją ir esamą Lietuvos sostines. Vilniuje, Vidaus reikalų ministerijoje, jaunuoliams bus įteikti diplomai,  įrodantys, kad šie baigė jaunojo kario mokyklos apmokymus.

Ne tik kliūtis įveikinėjo, bet ir madas demonstravo

Jaunojo kario mokyklos direktorius pulkininkas leitenantas Viktoras Daunys pasakojo, kad tokios stovyklos padeda ne tik fiziškai sustiprėti, išsiugdyti drausmę bei savitvardą, tačiau ir suteikia galimybę pabendrauti su bendraminčiais iš svetur.

Stovyklautojams buvo sudaryta turininga programa: kliūčių ruožai, topografijos užsiėmimai, sportinės bei orientavimosi varžybos ir daugybė kitų užsiėmimų.

„Jaunuoliai buvo mokomi, kaip pasidaryti palapinę iš nieko -  sugebėti išlikti sunkiomis sąlygomis irgi labai svarbu“, - įsitikinęs V.Daunys. Paklaustas, kas buvo jauniesiems kariams sunkiausia, pulkininkas leitenantas juokdamasis atsakė, kad išsiropšti iš patalo rytais.

„Keldavomės pusę šešių ryto su vėliavos pakėlimu, o eidavome gulti 22 val. - kai vėliavą nuleisdavo“, -  karių rutiną atskleidė jis.

Vakarais, išvargę po dienos užsiėmimų, jaunuoliai neskubėdavo miegoti - kiekvienos šalies atstovai buvo paruošę ir savo kultūrinę programėlę. „Šokome vieni kitų tautinius šokius. O štai vakar prancūzai, kaip ir jiems priklauso, net madas demonstravo“, - gyrė jaunuolių aktyvumą V.Daunys.

Nemanė, kad stovykla bus „tokia karinė“

Prancūzų grupės vadovas Morgan Bertaud „Kauno dienai“ pasakojo, kad buvo nustebęs dėl karinės stovyklos programos.

„Tiesą sakant, mes nebuvome gerai informuoti, kokie užsiėmimai mūsų čia lauks, žinojome, kad tai bus karinio tipo stovykla, tačiau, kad atlikinėsime tokias užduotis ir gyvensime kaip tikri kariai, nenutuokėme, - pasakojo svečias iš Prancūzijos. - Tačiau mus labai maloniai priėmė, instruktoriai puikiai išmanė savo darbą ir viskas praėjo sklandžiai. Dabar su nekantrumu laukiame, kol galėsime pašaudyti“, -  prieš paskutinę stovyklos užduotį įspūdžiais dalijosi M.Bertaud.

„Nesigaliu, kad čia važiavau, - tikino Michael iš Lenkijos, - mes, lenkai, apskritai mėgstame karines stovyklas ir noriai išmėginame savo jėgas“, - užtikrintai dėstė jaunuolis.

Lietuvis Justinas pasakojo, kad į šią stovyklą jį atginė noras patirti tai, kuo gyvena karys. Paklaustas, ar pats norėtų tapti tikru kariu ateityje, Justinas sudvejojo. „Bet  kitąmet į tokią stovyklą vėl mielai važiuočiau“, - patikino vaikinas.

Į kitą etapą - tik ištvermingiausieji

Jaunojo kario stovyklos organizuojamos talkinant Viešojo saugumo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos. Pirmoji šią vasarą vyko karinio parengimo stovykla, antroji  - buriavimo ir irklavimo, trečioji - tarptautinė, o  paskutinė ketvirtoji - šuolių su parašiutu. Į ją jaunieji bebaimiai vyks jau kitą savaitę.

Kiekviena stovykla - skirtingas karinio parengimo etapas. V.Daunys pabrėžė, kad tik geriausiai pasirodę pirmoje stovykloje gali keliauti į kitą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų