Pereiti į pagrindinį turinį

Jaunimo lyderis: reikia išnaudoti kiekvieną galimybę

2016-05-03 15:19
DMN inf.

"Reikia išnaudoti kiekvieną galimybę, nes laukiant palankios akimirkos gali praeiti ir visas gyvenimas", – įsitikinęs Vytenis Natanas. Jis vadovauja Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) studentų atstovybei, koordinuoja Kauno rajono jaunimo veiklą, organizuoja renginius, konsultuoja.

Lyderis nuo vaikystės

Žmonės dažnai teiraujasi, kaip dirbantis studentas visur suspėja. "Dar vaikystėje išmokau planuoti laiką", – atsako 23 metų vaikinas.

Vis dėlto, jei Lietuvai kiltų pavojus, Vytenis nedvejodamas paliktų darbą, mokslą, pomėgius, mylimą merginą ir eitų ginti Tėvynės. "Žinau, kad taip pasielgtų dauguma bendraamžių. Kas daugiau, jei ne mes?" – retoriškai klausia dešimt metų skautų veiklai atidavęs vaikinas.

V.Natanas buvo pasišovęs tapti Lietuvos kariuomenės savanoriu, tačiau suprato, kad kol kas tai nebūtina. "Drausmės, atsakomybės ir pareigingumo esu išmokęs įvairiose stovyklose, valdyti ginklą taip pat sugebėčiau", – teigia įvykių centre mėgstantis būti Vytenis.

Nerandantiems gyvenimo kelio jaunuoliams jis siūlo iš pradžių užsigrūdinti užsiimant savanoriška veikla arba tarnaujant kariuomenėje ir tik po to rinktis profesiją.

Vytenis visada turėjo tikslų. Dar vaikystėje svajojo tapti gimtosios Vilkijos seniūnu ir kažką nuveikti gimtajam kraštui.

Mokydamasis gimnazijoje dalyvavo mokinių tarybos veikloje, organizuodavo renginius, vesdavo diskotekas. Yra baigęs muzikos mokyklos akordeono klasę, geba pabrazdinti ir gitara.

Nuo pirmųjų dienų ASU vaikinas įsitraukė į studentų atstovybės veiklą. Dabar jis atstovauja visai universiteto studentijai – yra ASU Studentų atstovybės prezidentas.

Sieja panašūs pomėgiai

Tėvų namai – ne per toliausiai, tačiau Vytenis nusprendė gyventi bendrabutyje. "Mano ūgis 193 cm, o kitų dviejų kambario draugų – 194 ir 195 cm. Taigi žaisti krepšinį – mums ne problema", – šypsosi apie laisvalaikį paklaustas aukštas vaikinas.

Linksmų vyrukų kompaniją dažnai aplanko tame pačiame fakultete besimokanti Vytenio draugė Aistė. Ant keptuvės sučirška žemaičių blynai ar koks nors kitas patiekalas – visi draugiškai vakarieniauja. Į veiklią juodaplaukę Vytenis atkreipė dėmesį universiteto renginiuose. "Aistė yra daug dirbusi su vaikais. Abu mėgstame organizuoti, ką nors daryti kitiems ir užsiimdami ta veikla gerai jaučiamės", – pasakojo V.Natanas.

 

Gyvenant bendrabutyje netenka nuobodžiauti, nes ir čia Vytenis turi pareigų – yra bendrabučio seniūnas. Jo idėja – įgyvendinti projektą "Saugi studentija". "Gal tai atrodo ir nepatraukliai, bet nuolat rengiame reidus su policija ir tarnybiniais šunimis", – užsiminė pašnekovas. Jo nuomone, nesusitupėjusį jaunimą kartais reikia sudrausminti, įspėti. Juo labiau kad šalia – vaikų darželis, kurio auklėtiniams, pasak Vytenio, svarbu rodyti deramą pavyzdį. Jis nepamiršta, kad ASU yra sveikatą stiprinantis universitetas: čia siekiama, kad studentų miestelio teritorijoje būtų mažiau rūkoma, mažinamas alkoholio prieinamumas. Labiau toleruojami silpnieji gėrimai – alus ir vynas.

Nori būti matomi

Patirtis dirbant su žmonėmis, anot Vytenio, neįkainojama, verčianti tobulėti, išeiti iš komforto zonos. Vaikinas teigė, kad vienas neįgyvendintų visų savo idėjų: "Stengiamės kartu eiti viena kryptimi, padėti vieni kitiems."

Universitete yra krepšinio komanda, gatvės, tautinių šokių kolektyvai, senas tradicijas turintis choras, kapela, daug įvairių organizacijų. V.Natanas džiaugiasi įvairiais jaunimo judėjimais, neformaliomis grupėmis. "Jauniems žmonėms labai svarbu save atrasti kokioje nors veikloje ar socialinėje grupėje, nesvarbu, kas tai – hipsteriai, rokeriai, skautai ar mašiotukai – visi nori būti matomi", – tvirtina V.Natanas.

Kartu jis pastebi, kad nemaža dalis jaunimo nesugeba susikaupti ties viena sritimi ir plaukia pasroviui. "Reikia išnaudoti kiekvieną galimybę, nes laukiant palankios akimirkos gali praeiti ir visas gyvenimas", – teigia Studentų atstovybės prezidentas.

Tiria jaunimo problemas

Naujų galimybių tobulėti A.Natanas randa ir Kauno rajono savivaldybėje – čia jis koordinuoja jaunimo organizacijų veiklą, tiria jaunimo įpročius, identifikuoja problemas ir mėgina jas spręsti. "Rimta jaunimo problema yra persisotinimas informacija, todėl nelengva rasti tai, kas juos sudomintų", – pastebi pašnekovas. Jo žodžiais, būtinos sąlygos dirbant su jaunimu: kalbėti šiuolaikine kalba, nuolat investuoti į bendravimą ir įgyti asmeninį pasitikėjimą.

Jaunimo koordinatorius užmezgė ryšius su Darbo birža, Jaunimo reikalų taryba, Jaunųjų lyderių asociacija ir ketina imtis priemonių, kurios skatintų jaunimo verslumą, pilietiškumą, užimtumą, stiprintų sveikatą.

Vytenis kaupia ir praktines verslo žinias. Jis yra įsteigęs mažąją bendriją "Sumaniosios technologijos", kuri vysto IT projektus ir teikia pagalbą besikuriančiam verslui.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų