Pereiti į pagrindinį turinį

J. Brėdikiui suteiktas Kauno garbės piliečio vardas

2015-01-22 09:14
Jurgis Brėdikis
Jurgis Brėdikis / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

26-uoju Kauno miesto garbės piliečiu tapo akademikas Jurgis Brėdikis. Kauno miesto taryba ketvirtadienį šiam siūlymui pritarė vienbalsiai.

„Gerbiamo J. Brėdiko pasiekimai kardiochirurgijos srityje žinomi visame pasaulyje, o jo nuopelnai akademiniame pasaulyje garsina Kauno miestą visoje Lietuvoje. Nekyla jokių abejonių, jog suteiktas Kauno miesto garbės piliečio vardas yra pelnytas atlygis už indėlį į mokslo pasaulį“, – teigė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas.

Su akademiku dar bus derinama data, kada jam bus įteiktos Kauno miesto garbės piliečio reagalijos. "Tarp svarstomų datų yra ir Vasario 16-oji", – užsiminė meras.

J. Brėdikio kandidatūrą pateikė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių chirurgijos klinikos vadovas prof. Rimantas Benetis, prof. habil. med. dr. Alvydas Laiškonis, kompozitorius akademikas Giedrius Kuprevičius, Valstybės ir savivaldybių tarnautojų mokymo centro „Dainava“ direktorius Zenonas Streikus, dalis Seimo narių ir Kauno miesto bendruomenės atstovų.

Kardiochirurgijos patriarchas – taip akademiką J.Brėdikį vadina jo kolegos ir mokiniai.

Pasaulyje žinomas kardiochirurgas yra širdies elektrostimuliacijos ir tachikardijos chirurginio gydymo pradininkas Lietuvoje ir Širdies chirurgijos centro Kaune įkūrėjas.
Habilituotas biomedicinos mokslų daktaras parengė ne vieną savo pasekėją. Jis pagarsėjo ir kaip mokslininkas, tyręs ir taikęs kardiochirurgijoje elektronikos metodus, lazerį, suradęs, kaip tobuliau gydyti širdį nuo ląstelės tyrimų ir eksperimentų iki operacinės ir ligonio.

Dar 1964 m. lapkričio 28 d. pirmą kartą Kaune akademikas J.Brėdikis, padedant kardiochirurgams iš Maskvos, atliko širdies pertvaros įgimtų defektų korekciją, naudodamas dirbtinės kraujo apytakos aparatą. Tai ypatingas pasiekimas kardiochirurgijoje.

1994 m. J.Brėdikis tapo Lietuvos mokslų akademijos tikruoju nariu, Lietuvos mokslų akademijos labdaros ir paramos fondo "Mokslas ir visuomenė" valdybos pirmininku.

Europos kardiotorakalinės chirurgijos, Tarptautinės širdies elektrostimuliavimo ir elektrofiziologijos bei Tarptautinės chirurgijos draugijų narys, VDU Atkuriamojo Senato narys, asociacijos "Šviesuva" įkūrimo 2009 m. vienas iniciatorių ir valdybos pirmininkas – tai visuomeninės akademiko J.Brėdikio pareigos.

J.Brėdikis dirbo ambasadoriumi Čekijoje, Vengrijoje, Turkijoje, buvo Lietuvos sveikatos apsaugos ministru.

Ir tai dar ne visi šio žymaus kauniečio nuopelnai, kuriam praėjusių metų pavasarį sukako 85-eri. 2014-uosius vainikavo jau šeštoji jo grožinės literatūros knyga. Be jų, per gyvenimą parašyta daugybė mokslinių straipsnių, išspausdintų solidžiausiuose pasaulio medicinos žurnaluose, o tai taip pat aukščiausias medikų veiklos pripažinimas.

Kauno miesto garbės piliečio vardas per metus gali būti suteiktas ne daugiau kaip vienam asmeniui. Kauno garbės piliečiais yra paskelbti Juozas Urbšys, Viktoras Kuprevičius, Vytautas Landsbergis-Žemkalnis, Mykolas Žilinskas, Vincentas Sladkevičius, Vytautas Landsbergis, Stasys Lozoraitis, Sigitas Tamkevičius, Bernardas Brazdžionis, Algirdas Šocikas, Arvydas Sabonis, Eduardas Viskanta, Liudas Dambrauskas, Ričardas Mikutavičius, Juozas Grušas, Vladas Garastas, Rimantas Ruzas, Rūta Staliliūnaitė, Juozas Blužas, Aleksandras Kvasnevskis, Valdas Adamkus, Petras Bingelis, Eugenijus Miliūnas, Regina Varnaitė ir Zigmuntas Kiaupa.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų