Įtaria machinaciją: įrašas e.sveikatoje atsirado vos parašius žinutę privačios klinikos vadovui

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Sostinės gyventojas „Kauno dienai“ pasakojo gavęs neigiamą PGR testo rezultatą dėl COVID-19 ligos, nors į Kaune veikiančią kliniką net nebuvo atvykęs ir tyrimo neatliko.

Susirašė su vadovu

Arnui (pavardė redakcijai žinoma – aut. past.) sausio pabaigoje prireikė pasidaryti testą. Pasak vyro, su bendrovės „Medicinos namai šeimai“ vadovu jiedu susirašė per „Messenger“ programėlę.

„Buvau paragintas atsiųsti savo asmens kodą. Maniau, kad to reikia norint užsiregistruoti. Tiesiog tikėjausi, kad bus greičiau, ir nusiunčiau“, – teigė vilnietis. Arnas negalėjo patikėti savo akimis, kai, praėjus vos kelioms minutėms, e.sveikatos sistemoje jau skaitė įrašą apie paimtą tepinėlį iš nosiaryklės, o vakare jau turėjo atsakymą apie neigiamą PGR testo rezultatą.

Bendrovės „Medicinos namų šeimai“ atstovai nuo komentarų susilaiko. (Justinos Lasauskaitės nuotr.)

Kita istorija

Gal viskas taip tyliai ir būtų praėję, tačiau Arnas spaudoje perskaitė apie Gruzdžių klebono neįgalų tėvą. Lrytas.lt rašė, kad kriminalistai aiškinasi, kokiomis aplinkybėmis e.sveikatos sistemoje atsirado įrašai apie bendrovės „Medicinos namai šeimai“ darbuotojos vizitus į Kelmės rajone gyvenančio neįgalaus klebono tėvo Jono Klimašausko namus. Prieš 23 metus ant vyro miške užvirto medis ir itin sunkiai sužalojo. Prie lovos prikaustytą ir neveiksniu pripažintą ligonį prižiūri žmona. Neįgalus vyras nekalba, o su aplinkiniais bendrauti įstengia tik linktelėdamas ar papurtydamas galvą. E.sveikatos sistemoje atsirado įrašų, kad vien sausį vyrą net septynis kartus aplankė Kuršėnuose veikiančių „Medicinos namų šeimai“ slaugytoja. Aprašytos ir suteiktos paslaugos, ir kaip pacientas bendravo su slaugytoja. Tik bėda, kad tokių vizitų pacientas ir jo artimieji neprisiminė.

Įstaiga „Medicinos namai šeimai“ filialus turi daugelyje Lietuvos miestų ir rajonų centrų. Tąsyk bendrovės vadovas apgailestavo, kad įvyko klaida. Tačiau neįgalaus paciento artimieji išsaugojo įrašus ir kreipėsi į teisėsaugą.

Arnas negalėjo patikėti savo akimis, kai, praėjus vos kelioms minutėms, e.sveikatos sistemoje jau skaitė įrašą apie paimtą tepinėlį iš nosiaryklės.

Kreipėsi į policiją

Šią istoriją paskaitęs Arnas atpažino tą patį braižą, kai, nė nepajudėjus iš namų, gali sužinoti apsilankęs klinikoje Kaune ir atlikęs tyrimą.

„Pagalvojau, kad pareigūnai, pradėję aiškintis tą situaciją, gali pastebėti ir mano vizitų netikrumą, todėl nutariau ir aš kreiptis į teisėsaugą. Juolab kad turiu išsaugojęs susirašinėjimą su klinikos vadovu. Neprašiau kažkaip nelegaliai padaryti tyrimą. Iš susirašinėjimo tai visiškai akivaizdu“, – „Kauno dienai“ dėstė Arnas.

Kauno vyriausiojo policijos komisariato (VPK) atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė patvirtino, kad medžiaga yra gauta, o pareigūnai tikslina įvykio aplinkybes: „Tada bus nuspręsta, ar pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo dokumentų klastojimo.“

Arnas neabejoja, kad klinikos padaryti veiksmai yra lengvas pasipelnymo šaltinis – duomenis apie suteiktas paslaugas klinika pateikia teritorinėms ligonių kasoms ir gauna už tai atlygį. „Klinika pati tyrimo neatlieka, joje tik paimamas tepinėlis. Jis buvo tiriamas „Antėjos“ diagnostikos laboratorijoje. Įdomu kieno tepinėlį jie tyrė ar iš vis nieko netyrė, o tik tyrimo rezultatą parašė?“ – kilusiomis abejonėmis dalijosi Arnas.

Skundo negavo

Bendrovės „Medicinos namai šeimai“ atstovas Vytautas Jakubauskas, komentuodamas Arno situaciją, nesiplėtė.

„Dėl jūsų laiške nurodyto atvejo klinikoje suinteresuotų asmenų skundų negauta, apie esą pradėtus ikiteisminius tyrimus informacijos taip pat neturime. Dėl šios priežasties klinika susilaiko nuo komentarų“, – raštu „Kauno dienai“ atsakė V.Jakubauskas.

Jis taip pat rekomendavo pasidomėti minimo asmens sąžiningumu. Tačiau pagal nurodytą nuorodą tėra vienas 2020 m. paskelbtas įrašas, perspėjantis žmones būti atsargius dėl prekybos kiniškomis klastotėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
vagiu saika nieko negydo visai neidomu zmogus jie geria uzsidare

Mafija

Mafija portretas
Lietuviskos mafijos ir dosniai maitinamu "teismu" aukso amzius

Kaunietė

Kaunietė portretas
Respublikinės Panevėžio lig gyd radiologė šmirinėjo po mano giminaičių e sveikatos puslapį.Padavė skundą duomenų apsaugai ir teismui
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių