K. Petrausko gatvė slepia ir istorines paslaptis

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Aukso amžių tarpukariu išgyvenusi K.Petrausko g. vis dar lieka beveik nepasikeitusi – išlaikiusi jau iškrypusius medinukus ir išsaugojusi tarp senųjų gyventojų dar sklandančias istorijas.

Aukso amžių tarpukariu išgyvenusi K.Petrausko g. vis dar lieka beveik nepasikeitusi – išlaikiusi jau iškrypusius medinukus ir išsaugojusi tarp senųjų gyventojų dar sklandančias istorijas apie čia gyvenusius karininkus, medikus, menininkus ir įvairius keistuolius.

Prisimena karą ir taiką

"Kauno dienos" gide po K.Petrausko g. šįkart sutiko pabūti architektė Eugenija Balaišienė. Meilės emigrante save juokais vadinanti moteris į K.Petrausko g. nutekėjo iš kaimyninės P.Vaičaičio g., kur gyveno nuo vaikystės. Su vyru ji apsigyveno vienoje iš nedaugelio K.Petrausko g. paveldo sąrašuose įrašytų namų – medinėje viloje.

Apie gyvenimą tarpukariu tuometėje J.Janonio g. (K.Petrausko ji pavadinta tik nuo 1933 m.) ir vėlesnius metus E.Balaišienė daug sužinojo iš savo anytos Aldonos Balaišienės, kuri pro to paties medinuko langus, žvelgiančius tiesiai į K.Petrausko g., matė ir karą, ir taiką.

A.Balaišienės išsaugotos nuotraukos mena įspūdingą 1932 m. rugsėjo 8 d. vykusią procesiją, kai minėdami Švč. Mergelės Marijos gimimo dieną tūkstančiai žmonių nuo Katedros ėjo iki Įgulos bažnyčios, o nuo ten kilo Parodos kalnu iki P.Vileišio a., kur vyko pamaldos. 1924 m. čia suskambo ir pirmoji Dainų šventė.

Moteris ryškiai atsimena ir kaip buvo bombarduojamos A.Smetonos laikų kariuomenės pulko arklidės. Netoli Savanorių pr. jau sovietmečiu toje pačioje vietoje pastatytas didelis gyvenamasis namas ir dabar dar vietinių senųjų gyventojų vadinamas arklidėmis.

Dėl draugystės – po kavinę

Vis dėlto, ryškiausios atmintyje lieka kasdienybės akimirkos. Atitrūkusi nuo anytos prisiminimų E.Balaišienė ilgiau užtrunka K.Petrausko kvartale, kur dabar stovi parduotuvė "Šilas". Sovietmečiu ši vieta buvo tarsi gatvės centras.

Priešais buvo parduotuvė "Parama", šalia, Aukštaičių g. kampe, buvo mėsinė, stovėdavo gazuoto vandens aparatai ir giros statinė.

"Prisimenu, prie tos statinės visąlaik stovėdavo toks vietinis alkoholikas Pėtka Proletaras. Nedidukas, rusų tautybės, prisistatydavo: aš esu Pėtka Proletaras, tai ir vadindavo jį visi taip", – šypsojosi E.Balaišienė.

Kitoje gatvės pusėje, kur dabar yra mėsos parduotuvė, būdavo prekiaujama daržovėmis. "Atvažiuodavo sunkvežimis su kopūstais ir bulvėmis, sulipdavome į jį ir rinkdavomės. Atveždavo ir arbūzų. Mūsų vaikai nebetiki, kad taip būdavo, – moteris prisiminė, kad prieš tai čia veikė alaus baras, kur įmetęs žetoną į aparatą pats įsipildavai alaus. – Baisesnio baro nesu mačiusi. Čia rinkdavosi visi rajono girtuokliai."

Kvartalo pažiba buvo "Tartu" kavinė, savo prestižu prilygstanti "Metropoliui". Kadangi Estijos miestas Tartu ir Kaunas draugavo, tai sumanyta kavinę "Kaunas" atidaryti ir Tartu mieste.

"Ji buvo labai lankoma, turėjo didelę salę, kurioje pasirodydavo žymūs dainininkai", – pasakojo E.Balaišienė.

Bijojo potvynio

"Tartu" kavinė yra viena iš daugelio K.Petrausko g. neišlikusių vietų, bet ją dar primena išsaugotas pastatas ir žmonių atsiminimai. Kitoks likimas ištiko pastatus, buvusius ant Parodos kalno, vadinamajame mažajame ąžuolyne, kur dabar stovi raudonas Viešosios bibliotekos pastatas.

Ten stovėjo bent du namai, vienas iš jų – daugiabutis. Sovietmečiu čia įkuriant biblioteką buvo nuspręsta teritoriją išvalyti. Ir nors buvo norima parką palikti be pastatų, dėl Kauno hidroelektrinės grėsmės bibliotekos nebuvo galima statyti papėdėje. Išsiliejus vandeniui pražūtų daug saugomų vertybių.

Prieš įsikuriant bibliotekai ant kalno netrūkdavo vaikų – čia stovėjo cirko palapinė, kurioje vykdavo įvairūs pasirodymai. "Tai buvo fantastiška", – prisiminė E.Balaišienė.
Kitoje gatvės pusėje, kur dabar stovi paminklas S.Dariui ir S.Girėnui, nuolat vykdavo žemės ūkio ir pramoninės parodos. Nuo jų ir kilo Parodos kalno pavadinimas.

Gyveno pirmoji taksistė

Kartu su E.Balaišiene judėdami K.Petrausko g. išgirstame ne tik asmeninių prisiminimų, bet ir konkrečių žmonių istorijų. Pasakodama apie čia gyvenusius žmones architektė vardija karininkus (Radvilėnų pl. dar nuo caro laikų buvo įsikūręs karinis miestelis), gydytojus, muzikus (čia įkurtas Kipro ir Miko Petrauskų memorialinis muziejus), skulptorius, dainininkus ir įvairius keistuolius.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

štai

štai portretas
1946–1955 m. Kauno gumos dirbinių gamyklos „Inkaras“ direktorius. 1964–1971 m. Kauno dirbtinio pluošto gamyklos direktorius. yra vikipedijoje apie jį

Užpelkis

Užpelkis portretas
Komentarai parodė, kad šiuolaikinė žurnalistika yra visiškame dugne. Rašo "bile ką". Kažkur girdėjo, viena boba sakė... Jokios pagarbos nei sau, nei tiems apie kuriuos rašo.Rašykite geriau apie neatpažintus lavonus, Žaliakalnio nelieskite savo purvinais pirštais.

Kestas is Zaliakalnio

Kestas is Zaliakalnio portretas
Jusu minimas "Petka Proletaras", deja, nebuvo rusas. Jo pavarde buvo Butkus ir jis buvo mano dede. Namas, kuriame gyveno Mackevicius iki nacionalizavimo priklause garsiam operos dainininkui Sodeikai... ir dar daug as jum galeciau papasakoti apie Zaliakalni.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių