Stveriasi už galvos: parduotą automobilį vejasi svetimos baudos

Pardavus automobilį, jis gali apie save priminti naujojo savininko uždirbtomis baudomis, kurios, pasitaiko, kėsinasi į senojo savininko piniginę.

Teko kelti iš marių dugno

Apie sumaištį dėl galbūt pasikeitusių savininkų jau buvo kalbama aiškinantis pagarsėjusią istoriją, kai ant Kauno marių ledo įlūžo automobilis „Subaru“, kuriuo neteisėtai pramogauta ant ledo.

Jis rastas ant dugno, 12 m gylyje. Narai, po nelaimės radę transporto priemonę, patikrino, ar joje nėra žmonių, ištraukė valstybinius numerius. Pagal juos buvo nustatytas automobilio savininkas.

Nors vyras policijai teigė, kad mašiną pardavė ir nebėra jos valdytojas, kad ne jis tikrino marių ledo tvirtumą, tačiau būtent jam teko atsakomybė organizuoti ir finansuoti „Subaru“ iškėlimo operaciją.

Pirkimo–pardavimo sutartis, jei ji buvo, nebuvo deklaruota ir nebuvo įvykdytos kitos procedūros, tad oficialiai savininkas liko nepasikeitęs.

Stovėjo draudžiamoje vietoje

Finansiniai nemalonumai jau pardavus mašiną pasiveja ir baudomis. Taip nutiko moteriai, kuri „Regitroje“ buvo užregistravusi automobilio pardavimo–pirkimo sutartį ir išpildžiusi kitas transporto priemonės savininko pakeitimo procedūras.

Ieškodama išeities ir prašydama patarimų, ką daryti, šios moters dukra Julija situaciją nusprendė paviešinti.

Nesinori atsakyti už svetimas klaidas. Šįkart susimokėjusios mes pripažintume, kad automobilis neva tebėra pas mus, be to, kas garantuos, kad mums nebeateis daugiau baudų.

„2020 m. rugpjūčio 31 d. mano mama pardavė savo automobilį, tačiau 2020 m. lapkritį gavo e.laišką iš Vilniaus miesto savivaldybės, kad jai skiriama bauda už KET pažeidimą. Pažeidimo data – 2020 m. spalis“, – pasakojimą pradėjo Julija.

Buvo užfiksuota, kad spalio 27 d. 12.24 val. automobilis „sustojo ir stovėjo Kelių eismo taisyklių draudžiamoje vietoje: sankryžoje ir arčiau kaip 5 m atstumu nuo jos“. Stovėta Lvovo gatvėje prie Vilniaus miesto savivaldybės, kur, anot Julijos, jos mama reikalų seniai neturėjo. Skirta 30 eurų bauda po kiek laiko padvigubėjo.

Pirkėjos paaiškinimas: BMW grąžinau

Atsakingam valdininkui buvo išsiųsta BMW pirkimo–pardavimo sutartis su raštišku paaiškinimu. Po tylos sekė laiškas, kad vis tiek skiriama bauda.

„Nustatyta, kad automobilis BMW (valst. Nr.), po sutarties sudarymo praėjus dviem savaitėms, buvo grąžintas automobilio savininkei (vardas, pavardė). Automobilio pirkėja (vardas, pavardė), pastebėjusi automobilio trūkumus, automobilio BMW (valst. Nr.) savo vardu VĮ „Regitra“ nebuvo registravusi, o įrašas apie tai sistemoje atsirado jau minėtą automobilį grąžinus (vardas, pavardė)“, – administracinio nusižengimo nutarime aiškino savivaldybės atstovai.

Ekrano nuotr.

„Iš surinktos bylos medžiagos matyti, kad nusižengimo padarymo metu automobilį BMW valdė (vardas, pavardė), todėl administracinio nusižengimo protokolas jai surašytas teisėtai ir teisingai“, – pakartotinai nurodoma nutarime, kodėl bauda skirta senajai savininkei, o ne pirkėjai.

Tačiau nenurodoma, kokiais dokumentais remiantis, nustatyta, kad automobilis buvo grąžintas, nes Julija „Kauno dienai“ teigė, jog vasarą parduoto BMW jos mama daugiau nebematė, jo neturi, tvirtina, kad pirkėja su ja nebuvo net susisiekusi.

Moterys turi „Regitros“ išduotą pažymą, kad 2020 rugsėjo 11 d. automobilio savininkė yra jau naujoji pirkėja.

„Stebina nekompetentingų darbuotojų įžūlumas, nepatikrinti faktai, piktina baudų skyrimas. Kažkodėl į visus faktus ir turimus dokumentus tiesiog užmerkia akis… Kaip savivaldybei įrodyti, kad automobilis nebuvo grąžintas?“ – liejo apmaudą Julija.

Ar neateis daugiau baudų?

Penktadienį Julija su mama dar kartą susisiekė su „Regitra“. Jos, pašnekovės teigimu, buvo informuotos, kad BMW savininkė yra nebe mama, o kitas asmuo.

Beje, Julija pasakojo, kad tai ne pirmoji bauda, kurią mama gavo jau pardavusi automobilį. Tąkart ją skyrė policija. Tačiau, nusiuntus pirkimo–pardavimo sutartį, bauda buvo anuliuota.

Savivaldybės atstovai baudos anuliuoti net nesiruošė ir moteriai pasiūlė kreiptis į teismą. Daug pigiau ir greičiau būtų baudą tiesiog sumokėti.

„Lengviau sumokėti ir pamiršti, negu aiškintis per teismus, tačiau nesinori atsakyti už svetimas klaidas. Šįkart susimokėjusios mes pripažintume, kad automobilis neva tebėra pas mus, be to, kas garantuos, kad mums nebeateis daugiau baudų, jei šiuo automobiliu ir vėl bus pažeistos KET taisyklės ar įvyks avarija“, – nerimavo Julija.

Teisinga sutartis

„Regitros“ Komunikacijos skyriaus jaunesnioji specialistė Emilija Bardauskienė teigė dėl asmens duomenų apsaugos negalinti nurodyti, kam šiuo metu oficialiai priklauso minėtas BMW.

Atstovė neslėpė, kad pardavusiems, įsigijusiems automobilį žmonėms kyla įvairių nemalonių situacijų, kurias išspręsti padeda kreipimasis į „Regitrą“. Pardavėjui laiku ir teisingai deklaravus automobilio pardavimą, o pirkėjui laiku ir teisingai deklaravus, kad yra naujasis savininkas, abi pusės gali išvengti didelių nemalonumų ir nesusipratimų.

„Visais atvejais nusprendus parduoti ar pirkti automobilį pirmas žingsnis, kurį turi atlikti abi suinteresuotosios pusės, – teisingai sudaryti pirkimo–pardavimo sutartį. „Regitra“ visada pataria tam skirti išskirtinį savo dėmesį, nes šis dokumentas bus pagrindinis įrodymas apie transporto priemonės nuosavybės pasikeitimą. Svarbu pastebėti, kad pirkėjo ir pardavėjo interesus gina ne tik ši sutartis, bet ir kiti automobilio įsigijimą patvirtinantys dokumentai. Pavyzdžiui, pinigų perdavimo–priėmimo aktas ar banko pervedimų išrašai“, – patarė E.Bardauskienė.

Pasirašius sutartį, kitas svarbus žingsnis – transporto priemonės savininko pasikeitimo deklaravimas „Regitroje“.

Būtina įsitikinti, ar sutartis tikrai pasirašoma su tikruoju asmeniu, kad prireikus ateityje būtų žinoma, kas šiuo metu atsakingas už transporto priemonę ir jos eksploataciją. Sutartyje svarbu pažymėti ir kitą informaciją: tikrą automobilio kainą, ridą, defektus ir kt.

Ne mažiau svarbu užfiksuoti ir pinigų perdavimo faktą raštu. Jei už automobilį atsiskaitoma sutarties pasirašymo metu, į ją galima įtraukti punktą, kad pinigai už transporto priemonę gauti ar sumokėti. Jei atsiskaitymas planuojamas vėliau, į sutartį galima įtraukti eilutę su informacija, kaip ir kokiais terminais bus atsiskaitoma.

Pranešimas „Regitrai“

Asmuo, kuris pardavė Lietuvoje registruotą automobilį, „Regitroje“ pasikeitusius duomenis turi deklaruoti per penkiolika kalendorinių dienų nuo pirkimo–pardavimo sutarties pasirašymo dienos. Tai galima padaryti ir internetu, o vėliau bet kada parsisiųsti pardavimo deklaravimą įrodančią pažymą.

Pardavėjui deklaravus apie parduotą automobilį, jo pirkėjas jį savo vardu „Regitroje“ turi įregistruoti per dešimt kalendorinių dienų. „Jei per numatytą terminą to nepadaroma, automobilis automatiškai išregistruojamas ir juo draudžiama važinėti viešajame eisme“, – akcentavo E.Bardauskienė.

Grąžinant automobilį senajam savininkui, pirkėjas ir pardavėjas vėl turi pasirašyti automobilio perdavimą liudijantį dokumentą, kurį vėl būtina deklaruoti ir pirkėjui, ir pardavėjui.

Laukiame Vilniaus miesto savivaldybės komentaro, kokiu dokumentu remiantis nustatyta, kad automobilis buvo grąžintas ankstesnei savininkei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bele kas

Bele kas portretas
" Pavogė" - variantas geras...

Wyps

Wyps portretas
Reikejo pasakyt kad auto pavogė

2 Anonimas

2 Anonimas portretas
Ir dabar gali pardavejas su pirkeju i Regitra varyti. Taciau padarytas palengvinimas, kuris kaip matyt kartais inesa painiava. Pardavejui nenorint tureti rupesciu, reikia iskart internetu Regitroje deklaruoti pardavima, irasyti pirkejo duomenis, prideti nuskantuota ar nufotikinta sutarti ir bus ramu. O jei pardavejas to nepadaro, pirkejas i Regitra neskuba nuvykti, taip ir gaunasi nesamones.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių