Pereiti į pagrindinį turinį

Ką kauniečiai norėtų deleguoti į Europos Parlamentą?

2024-06-09 17:37

Baigėsi Europos Parlamento rinkimai, užsidarė visos rinkimų apylinkės, prasideda balsų skaičiavimas. Ar kauniečiams buvo lengva pasirinkti būsimus europarlamentarus?

Pasirinkti (ne)lengva

Europos Parlamento rinkimuose lietuviai galėjo rinktis iš keturiolikos partijų ir vienos koalicijos. Taip pat rinkėjams buvo suteikta galimybė reitinguoti norimus politikus. Vieni jau iš anksto žinojo, už ką atiduos savo balsą, kitiems teko ieškoti lyderių.

Tik pilietinę pareigą atlikusių kauniečių nuomonės dėl pasirinkimo išsiskyrė. Kai kurie tikino, kad lengva buvo apsispręsti, ką norėtų matyti Europos Parlamente, kitiems pritrūko ryškesnių politikų, todėl balsą atidavė tik išklausę debatus.

„Buvo sunku pasirinkti, realiai nėra asmenybių“, – tarstelėjo vienas vyras.

„Iš anksto buvau suplanavus, už ką balsuosiu, todėl lengvai pasirinkau. Balsavau už tą žmogų, kurį žinau iš anksčiau“, – priešingą nuomonę apie balsavimą išsakė kita moteris.

Ji balsuoti atėjo ne viena, bet pastebėjo, kad kaimynai dar nebalsavo. „Mes devynių aukštų name gyvename, bet pirmosios atėjome balsuoti. Jei ką sutiksiu iš kaimynų, tikrai pasakysiu, kad eitų balsuoti“, – pridūrė kaunietė.

Rinkimų komisijos nariai pastebėjo, kad dalis gyventojų atėjo jau iš anksto pasiruošę, už ką balsuos, norimus kandidatus buvo užsirašę ant lapo. Kiti – vietoje dairėsi į kabinose ar prie apylinkių išdėliotuose sąrašuose ir pažymėjo tuos, kuriuos norėtų matyti Europos Parlamente.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kokių savybių reikia?

Vienoje rinkimų apylinkėje sutikta kaunietė Gražina „Kauno diena“ atskleidė, kad ji balsavo už Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partiją.

„Tikrai mačiau žmonių, kurie stengiasi dėl Lietuvos ir dėl Ukrainos. Manau, kad Europos Parlamente reikia tokių žmonių, kurie visai Europai galėtų garsiai pasakyti apie kylančias grėsmes“, – pasisakė pašnekovė.

Kitas kalbintas vyras pripažino, kad jo simpatijos – socialdemokratams. „Na, šios partijos lyderė jau seniai Europos Parlamente, jau žino, kaip ši institucija veikia, todėl ir balsavau už ją“, – teigė kaunietis.

Tikrai mačiau žmonių, kurie stengiasi dėl Lietuvos ir dėl Ukrainos.

Dar kiti pripažino, kad buvo tokių politikų, kurie verti atstovauti Lietuvą, tačiau jie – iš skirtingų partijų, o balsavimo biuletenyje galima pažymėti tik vieną politinę jėgą. „Buvo sunku apsispręsti, nes keli kandidatai patiko iš Nacionalinio susivienijimo, keli – iš konservatorių gretų. Būtų geriau, jei rinktumėme atskirus politikus, o ne partijas, būčiau tuos žmones savo nuožiūra išreitingavęs. Dabar balsavimo svarstyklėse nugalėjo patirtis“, – tik po balsavimo tikino Jonas.

Dar kelios moterys minėjo, kad svarbus žaliasis kursas, todėl ir balsavo už tuos, kurie linkę eiti šia kryptimi. Buvo ir tokių, kurie sugadino biuletenį. „Tai kad ten Europarlamente Lietuvos nelabai kas girdi, viską didžiosios valstybės nusprendžia. Už nieką nebalsavau, nematau tokių, kuriuos Europa tikrai išgirstų“, – teigė Juozas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Rinkėjų aktyvumas

Rinkimų komisijos nariai ir stebėtojai „Kauno dienai“ sakė, kad iki pietų rinkosi gan nedaug žmonių, tikrai nereikėjo laukti eilėje. Rinkėjų bangos laukta artėjant 20 val., kai iki apylinkių uždarymo liko mažai laiko. Tada esą tuomet gyventojai dar nori suspėti atlikti pilietinę pareigą ir ateina balsuoti.

„Rinkimai vyksta ramiai, protingai. Aktyvumas – mažesnis, nei buvo Prezidento rinkimuose, bet lietus nustojo lyti, žmonės vis ateina. Tikimės, kad vėl daugiau žmonių sulauksime nuo 16 iki 20 val. Jokių nesklandumų nėra. Žmonės dabar į rinkimus kas dvi savaites eina, žino, kaip balsuoti“, – apie pietus kalbėjo 72-osios P. Lukšio apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė Ina Grivačiauskienė.

„Rinkėjų srautas dabar vangesnis, bet Europos Parlamento rinkimai visada turi mažesnį žmonių srautą, nei kiti šalyje vykstantys rinkimai“, – teigė 42-osios J. Jablonskio apylinkės rinkimų komisijos pirmininkė Asta Endriukaitytė. Į šią apylinkę iki 13 val. buvo atėję balsuoti beveik 200 rinkėjų.

Uždarius rinkimų punktus, paaiškėjo, kad sekmadienį Kaune balsą Europos Parlamento rinkimuose atidavė 23,5 proc. rinkėjų. Iš anksto šiame mieste balsavo 5,54 proc. gyventojų. Tad bendrai per visas rinkimų dienas prie balsadėžių atėjo 29,04 proc. piliečių.

Aktyviausi rinkėjai – Aušros apylinkėje. Čia iš viso balsavo 55,51 proc. rinkimų teisę turinčių gyventojų. Vangiausiai prie balsadėžių ėjo Pušų apylinkės gyventojai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų