Pereiti į pagrindinį turinį

Kai nėra vilties pasveikti: medicininė ir dvasinė misija (Metų kaunietės rinkimai)

2020-02-28 03:00
DMN inf.

17. RITA KABAŠINSKIENĖ – Kazio Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės Petrašiūnų skyriaus vedėja, besirūpinanti žmonėmis, kurių gyvenimas jau gęsta, atsidavusi, nuoširdi, viena paliatyviosios slaugos pradininkių Lietuvoje.

Rita Kabašinskienė
Rita Kabašinskienė / Vilmanto Raupelio nuotr.

Dėl bendruomenės

"Kaune yra daug šaunių moterų, negalvojau, kad šis projektas yra man", – kuklinosi medikė. Vis dėlto sutiko dalyvauti – dėl galimybės plačiau paskleisti žinią apie paliatyvią slaugą.

"Visą laiką man kirbėjo mintis labiau viešinti informaciją apie šią sritį. Jaučiau skolą. Apskritai, kad kuo daugiau žmonių žinotų, jog yra tokia medicinos sritis, kad paliatyvią pagalbą gali teikti ne vien tik medikai, bet ir kitų specialybių atstovai, taip pat norėčiau paskatinti didesnį visuomenės įsitraukimą, kad artimiesiems būtų padedama dalytis atsakomybe už sunkiai sergantį žmogų", – sakė R.Kabašinskienė.

Pernai už aktyvų paliatyviosios pagalbos ir savanorystės idėjų visuomenei skleidimą ji buvo apdovanota Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu.

R.Kabašinskienei didelį įspūdį paliko Londono vienos bendruomenės požiūris ir aktyvumas. Neturėdama labai sunkiai sergančių ligonių slaugymo skyriaus, hospiso, bendruomenė ėmėsi iniciatyvos. Viena moteris tam padovanojo savo namą, vėliau buvo suburtas medicinos personalas ir taip įkurtas hospisas. Lietuvoje hospisų savanoriai skaičiuojami ant pirštų arba geriausiu atveju dešimtimis, o kai kuriose šalyse – šimtais.

Paliatyvią pagalbą gali teikti ne vien tik medikai, bet ir kitų specialybių atstovai.

Stiprus emocinis krūvis

Paliatyvi slauga neabejotinai yra labai reikalinga. Slaugos prieinamumas plečiasi, bet poreikis didėja dar sparčiau. Tai pagalba sergantiesiems aktyvia, progresuojančia, įsisenėjusia liga, kai pasveikti nesitikima. Tokios slaugos tikslas yra užtikrinti geriausią ligonio ir jo artimųjų gyvenimo kokybę, išsaugant jo orumą, suteikiant ne tik skausmo ir kitų simptomų kontrolę, mažinant kančias, teikiant kitą medicininę slaugą, bet ir socialinę, psichologinę, dvasinę pagalbą ir į pagalbos procesą įtraukiant ligonio šeimą.

"Ne kiekvienas medikas gali dirbti slaugos srityje", – sakė R.Kabašinskienė. Čia kaip niekur kitur yra patiriamas itin stiprus emocinis krūvis.

"Slauga yra tokia sritis, kurioje svarbu ne vien tik medicina, bet ir filosofija, ir teologija, kas padeda atrasti gyvenimo esmę. Gyvenimas nėra vien tik gražūs ir geri dalykai. Mes vieni kitiems turime padėti sunkiais momentais. Svarbus dalykas yra ir mokėti priimti pagalbą, sutikti, kad kas nors mums padėtų", – akcentavo vedėja, kolegų pristatoma, kaip trijų sūnų mama, pasižyminti neeiliniais savo profesiniais sugebėjimais ir asmeninėmis savybėmis.

R.Kabašinskienė nuo savo veikos pradžios akcentavo, kad kiekvieną pacientą reikia slaugyti taip, kaip slaugytum savo artimąjį, išsaugant jo žmogiškąjį orumą ir sudarant kuo palankesnes sąlygas jo likusiam gyvenimui. Meilė žmogui, empatija, jautrumas ir visapusiškas noras padėti – neįkainojamos savybės paliatyviojoje medicinoje.

R.Kabašinskienės iniciatyva Kauno slaugos ligoninėje buvo sukurta dvasinės misijos tarnyba, kurią sudaro kapelionas, dvasinės misijos asistentas ir savanoriai. Tai viena pirmųjų tokių tarnybų Lietuvoje.

Kaip apsispręsti?

Kai šeimoje atsiranda sunkus ligonis, artimieji susiduria su dilema: bandyti artimuoju pasirūpinti patiems ar patikėti jo slaugą specialistams?

R.Kabašinskienė patarė pirmiausia atsakyti į klausimą, kur ir kieno patys norėtume būti slaugomi. Ji pati neslepia, kad rinktųsi savus namus. Tačiau ar norėtumėte būti namie net ir tuomet, jeigu tam nėra tinkamų sąlygų, o jūsų būklė yra sunki? Ar norėtumėte būti namie ir tuomet, jeigu jūsų situacija iš ritmo išvestų šeimos gyvenimą? "Idealiu atveju tai turėtų būti apgalvotas ir bendras sprendimas", – kalbėjo skyriaus vedėja.

Pasirinkus artimąjį patikėti ateinančiam į namus slaugytojui ar specialistams įstaigoje, reikia atkreipti dėmesį ne tik į jų kvalifikaciją, bet ir į žmogiškąjį faktorių. "Labai svarbu yra lygiavertis abipusis bendravimas ir sergančiojo kaip asmenybės priėmimas. Slaugos specialistai turi daug dirbti su artimaisiais, nuolat palaikyti kontaktą, kad artimieji būtų įtraukti į bendrą komandą", – sunkiai sergančio žmogaus slaugos subtilybes aiškino R.Kabašinskienė.


Nugalėtoją kviečiame rinkti iki kovo 3 d. 12 val.

Kovo 4–5 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 6 d. Metų kaunietę paskelbsime šventiniame renginyje, kuris vyks Kauno valstybiniame muzikiniame teatre.

Balsuoti galite:

DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, "Kauno dienos" laikraščio redakcija, I.Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialias balsavimo dėžes redakcijos skyriuje. 1 kuponas = 10 taškų.

SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1398 su tekstu "MKN XX". XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 taškų.

PORTALAS: kauno.diena.lt rubrikoje "Metų kaunietė". Portale galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Renginį globoja Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Mecenatas: „Vikonda“ (valdybos pirmininkė Jolanta Blažytė).

Pagrindinis rėmėjas: „Kauno tiltai“, "Bosca" (be alkoholio).

Renginio automobilis: naujasis "Peugeot 2008".

Rėmėjai: „Volfas Engelman Nealkoholinis“, „Denticija“, SDG.

Partneriai: „Clinic / DPC“, „East Island“, „Jaukūs namai“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų