Kaip pandemija paveikė Kauno biurų rinką?

  • Teksto dydis:

Paskelbus karantiną, dalis mieste veikiančių biurų ištuštėjo, mat darbuotojai persikėlė dirbti iš namų. Tačiau ekspertai teigia, kad nors biurų nuomos tempai sulėtėjo, tačiau Kaunas išlieka vienas šios rinkos lyderių. Tikimasi, kad rinka greitu metu vėl atsigaus, ir tai paskatins imtis naujų projektų.

Apie tai, kaip koronaviruso pandemija paveikė Kauno biurų rinką, kaip ši situacija pakoregavo verslo lūkesčius dėl patalpų ir kokia laukia biurų ateitis, kalbamės su didžiausią Kaune verslo centrų plotą valdančios SBA nekilnojamojo turto bendrovės „Urban Inventors“ valdybos pirmininku Lionginu Šepečiu.

– Kokie metai buvo Kauno biurų rinkai?

– Pandemija sujaukė įvairias veiklas, tad biurų rinka – ne išimtis. Šiais metais jaučiamas sulėtėjimas, bet ši rinka tikrai nesustingo. Ir dabar kreipiasi ieškantys naujų biurų, ypač naujos statybos, vyksta derybos. Be to, mano nuomone, Lietuvoje yra tik du miestai, kuriems yra aktuali biurų rinka. Tai – Vilnius ir Kaunas. Kiti miestai, deja, bet neturi didelio poreikio plėstis. Beje, reikėtų pažymėti, kad Kauno biurų rinka sulėtėjo ne tik dėl karantino. Rinka vystosi bangomis, o Kaune pastaraisiais metais buvo pasiūlyta daug biurų ploto, pavyzdžiui, BLC, „Kauno dokas“, todėl, patenkinus pirminį poreikį, paklausa laikinai sumažėjo.

L.Šepetys įsitikinęs, kad Kauno biurų rinka dar turi kur augti/SBA nuotr.

– Ar Kaunas nepersisotino naujais verslo centrais?

– Biurų rinka Kaune tikrai dar neprisotinta, nes yra nemažai verslų, kurie iki šiol dirba senose, neatitinkančiose šiuolaikinių reikalavimų ir nejaukiose patalpose. Tikiu, kad Kauno biurų rinka dar turi potencialo, nes šis miestas turi visas fundamentalias tam prielaidas. Biurai statomi ten, kur verslas gali rasti kvalifikuotų darbuotojų, o Kaunas turi aukštąsias mokyklas, kurios ruošia tokius specialistus. Kalbant su nuomininkais ar partneriais, jie nurodo, kad pagrindinis iššūkis yra ne biurų kaina, o būtent galimybė pritraukti darbuotojus. Modernus, į gerą darbuotojo savijautą orientuotas biuras Kaune besiplečiantiems ar ateinantiems verslams ir padės pritraukti tokių žmonių.

Tenka pripažinti, kad šiuo metu mieste nevystomi jokie nauji dideli verslo centrų projektai, tačiau mes planuojame tęsti investicijas Kaune. Mano manymu, kiti vystytojai projektus pristabdė tik dabar, tačiau po metų viskas vėl atsigaus, nes Kaune yra sukurta tinkama infrastruktūra. Čia gera ir patogu gyventi ir, kaip minėjau, yra ruošiami aukštos kvalifikacijos specialistai.

Be to, Kaune pastaruoju metu kuriasi nemažai industrinių verslų. Tad toms įmonėms, kurios čia statosi gamyklas, ateityje taip pat gali prireikti ir biurų patalpų.

– Kokių biurų patalpų šiuo metu labiausiai reikia verslui?

– Kaunas iš tiesų yra unikalus miestas, tad ir verslo poreikiai – patys įvairiausi. Turime derybų ir dėl kelių darbo vietų, ir dėl kelių tūkstančių kvadratų ploto.

– Ar dėl pandemijos verslas keičia reikalavimus biurų patalpoms?

Biurų rinka Kaune tikrai dar neprisotinta.

– Per šią pandemiją atsirado kiek kitokių biurų poreikis. Daug diskutuojama, ar biurai iš viso bus reikalingi, nes žmonės išmoko dirbti namuose. Tačiau tiek mūsų įmonės, tiek partnerių nuomone, biurai niekur nedings, tik bus kitokie. Istoriškai žiūrint, biurai visada evoliucionavo, nenustojo keistis. Buvo populiaru didelės erdvės, kuriose sustatyta daug stalų ir dirbo dešimtys žmonių. Tačiau dar prieš pandemiją biurai pradėjo keistis ir nuomininkai pageidavo, kad atskirose erdvėse galėtų dirbti po maždaug šešis žmones. Dabar įmonės, kurios yra atsakingos ir rūpinasi savo darbuotojais, skaičiuoja daugiau kaip 10 kv. m vienai darbo vietai ir nori kiek didesnių biurų. Todėl vystytojams atsiranda galimybių pasiūlyti dar įvairesnių patalpų, kuriose būtų išlaikomi atstumai, įrengtos saugumą užtikrinančios pertvaros. Biurai ypač sparčiai keičiasi dabar, daugiau dėmesio skiriama individualiai darbo vietai, galimybei suteikti sveiką aplinką.

– Kokia yra ta sveika aplinka biuruose?

– Mes kaip tik BLC2 verslo centre siekiame pirmieji Lietuvoje gauti sveiko pastato sertifikatą „Fitwel“. Tai sistema, orientuota į žmogų ir skatinanti sveiką gyvenimo būdą. Čia darbuotojai skatinami daugiau judėti, pavyzdžiui, dažniau lipti laiptais, taip gerinant fizinę ir emocinę savijautą. Siūlomi įvairūs sporto užsiėmimai, treniruotės, žingsnių iššūkiai. Nuomininkams po ranka geriamojo vandens punktai, įrengiamos sporto erdvės. Tai visas sąrašas priemonių, kurios diegiamos verslo centre. Taip skatinamas visai kitoks požiūris į darbą – neprivalai visą dieną dirbti prie kompiuterio, o čia pat biurų pastate gali skirti laiko pasirūpinti savo fizine ir emocine sveikata. Tuomet ir darbas bus produktyvesnis.

– Kaip biurai turėtų keistis ateityje?

– Iš savo klientų nesame girdėję, kad jie labai norėtų, jog visi darbuotojai dirbtų iš namų. Priešingai, jie laikosi pozicijos, kad biure galima geriau organizuoti darbą, kurti komandinę atmosferą, siekti bendrų tikslų, pasirūpinti darbuotojo gerove, o tai padaryti galima būnant kartu. Todėl biurai ir turi keistis, atitikti laikmečio padiktuotus reikalavimus ir būti patogūs darbuotojams. Ši koronaviruso pandemija parodė, kad labai svarbus ateities biurų bruožas turėtų būti lankstumas, kad sugebėtų prisitaikyti prie staigių pokyčių, sumažinti ar padidinti erdves, užtikrinti darbuotojų komfortą ir saugumą.

Svarbu ir tai, kad darbas ateities biuruose galėtų būti labiau integruojamas su gyvenamąja vieta, kai viename ar keliuose netoli vienas kito esančiuose pastatuose žmonės galėtų ir dirbti, ir apsigyventi. Tai svarbu verslams, kurie darbuotojus pritraukia iš užsienio ar kitų miestų. Kaunas tikrai būtų tinkamas tokiai naujai biurų koncepcijai ir, manau, verta vystyti tokius biurus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių