Kalėjimų reforma: eurai svarbiau už vaikus?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vyriausybės palaiminta Teisingumo ministerijos brukama įkalinimo įstaigų reforma šokiravo su nepilnamečiais dirbančius pareigūnus, nuogąstaujančius, kad tai padidins jaunimo nusikalstamumą.

Priekaištų neišgirdo

Vyriausybė antradienį pritarė, kad Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namai būtų prijungti prie Kauno tardymo izoliatoriaus.

Prieš porą metų ketinimus sujungti skirtingus tikslus turinčias įstaigas pavyko sustabdyti. Tačiau šįkart Vyriausybė ir Teisingumo ministerija liko kurčia tiek darbuotojų, tiek nevyriausybinių organizacijų protestams.

Kitas požiūris į bausmę atliekančius jaunus žmones, dinaminė apsauga – orientuota į pareigūno santykį su nuteistuoju – nepilnamečių įkalinimo įstaigą išskiria iš kitų bausmės atlikimo vietų Lietuvoje. Dar vienas skirtumas, kad nepilnamečiai – viena aktyviausių ir pažeidžiamiausių visuomenės grupių.

Vyriausybės sprendimas prijungti nepilnamečių tardymo izoliatorių-pataisos namus prie Kauno tardymo izoliatoriaus sulaukė nevyriausybinių organizacijų protestų.

Per keletą metų Nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose iš esmės pasikeitė požiūris į čia esančius nuteistuosius. Anksčiau pačių darbuotojų naudotą kreipinį žulikai pakeitė vaikai. Kartu įvyko ir daugiau pasikeitimų. Kadaise klestėjusi visoms įkalinimo įstaigoms būdinga subkultūra, Nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose tampa nebepopuliari.

Prieš dvejus metus siūlymas sujungti nepilnamečių pataisos namus su suaugusių laikino kalinimo vieta buvo atmestas. Per šį laiką viešai deklaruojamas padidintas rūpestis vaikais, jų socialine aplinka, regis, netapo mažiau svarbus. Tai kas pasikeitė, kad dabar vaikai, atliekantys bausmes už jų padarytus nusikaltimus, tapo mažiau svarbūs. Dėl 400 tūkst. sutaupytų eurų bus sugriauta ne vienus metus kurta sistema, kad kuo daugiau nepilnamečių vėliau nesugrįžtų į įkalinimo įstaigas?

Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų darbuotojams vėl prisimintas planas prijungti šią įstaigą buvo naujiena. Niekas su jais nesitarė, iš anksto nesakė, kaip ir apie į šią įstaigą pradėtus vežti suaugusius nuteistuosius, tarp kurių ir nepilnamečių įstaigoje apgyvendintas pedofilas.

Sukėlė abejonių

Su nepilnamečiais dirbantys įstaigos darbuotojai nėra tikri, ar pavyks tęsti pradėtą darbą. Tam reikalingos išskirtinės kompetencijos. Darbui šioje įstaigoje buvo atrinkti specialistai ne tik turintys tam tikrą išsilavinimą. Nemažiau svarbi buvo ir vidinė motyvacija padėti jaunam žmogui. Jie tą darbą jau išmoko, nes sukurti santykį su paaugliu reikia laiko.

"Laikantis Europos Komisijos rekomendacijų, su nusikaltusiais nepilnamečiais dirbantys asmenys turi būti specialiai apmokyti darbui su tokiais asmenimis, turi būti aiški ir veiksminga resocializacijos sistema. Mes dirbame išskirtinai su nepilnamečiais. Tik vienu atveju įstatymas numato išimtį – jei čia bausmę atliekantis nepilnametis sulaukė pilnametystės, už gerą elgesį gali likti iki 24 metų", – įstaigos specifiką apibrėžė direktoriaus pavaduotojas Vilmantas Dambrauskas.

Resocializacijos skyriaus specialiste dirbanti vienuolė Fausta Palaimaitė gerokai iki priimdama šį darbo pasiūlymą pataisos namuose, savanoriškai vykdė sielovados misiją. Dažnai nepilnamečių tardymo izoliatorių-pataisos namus vadindama kalėjimuku, vienuolė svarsto apie riziką čia esantiems vaikams ir vėl matyti suaugusiuosius iš to pasaulio, dėl kurio vaikystėje gautos įtakos jie greičiausiai čia ir pakliuvo.

Fausta Palaimaitė

Jau ir dabar nepilnamečių įstaigoje yra suaugusiųjų. Gabenti čia nuteistus suaugusiuosius pradėta uždarinėjant garsiąsias Lukiškes. Galiausiai praėjusių metų lapkritį nepilnamečių pataisos namus papildė dar apie 170 suaugusiųjų vyrų.

Direktoriaus pavaduotojo pateiktais duomenimis, Nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose šiuo metu yra 36 nepilnamečiai iki 18 metų, dar 63 pareiškę norą būtent čia tęsti bausmės atlikimą vaikinai iki 24 metų ir 20 – suimtųjų nepilnamečių. Grynai aritmetiškai – akivaizdus santykis suaugusiųjų pusėje.

Galima rėkti, kad nepilnamečiai su suaugusiaisiais nesusitinka, kad bausmes atlieka skirtinguose pastatuose, realios galimybės susitikti lyg ir nėra, tačiau jokia aklina siena šių pastatų neskiria, langai neužmūryti, todėl susirėkauti tarpusavyje, vaikams priminti zonoje galiojančias subkultūros tradicijas ne taip ir sudėtinga.

Svarstoma, jei taip jau ankšta Kauno tardymo izoliatoriuje, gal pakaktų perimti statinius. Tuomet nereiktų tame pačiame pastate tik skirtinguose aukštuose laikyti ir vaikų, ir suaugusiųjų.

Kolektyvas yra suburtas, veikiantis tikslingai kaip komanda. Jei neliks komandos – sielovada kalėjimuke neįmanoma.

Nuteistųjų specifika

Tačiau nepilnamečių ir suaugusiųjų kalinimams tame pačiame pastate – tik viena problema. Kita, gerokai pavojingesnė – įtaka resocializacijai. "Kolektyvas yra suburtas, veikiantis tikslingai kaip komanda. Jei neliks komandos – sielovada kalėjimuke neįmanoma", – apmaudo neslėpė vienuolė F.Palaimaitė.

Ji įsitikinusi, kad pigiau nei bet koks pinigų sutaupymas yra sudaryti galimybę asmenims iš tikrųjų pasikeisti ir nebepapulti į kalėjimą. "Tam reikalingi realiai dirbantys psichologai, psichiatrai, priklausomybių ekspertai ir visos visuomenės indėlis – besiruošiančių išeiti paruošimas gyvenimui, darbui ir išėjusių reintegracija", – pamąstymus tęsia F.Palaimaitė.

Vienuolė dažnai pasakoja socialiniuose tinkluose apie ateinančius pas ją vaikus nemokančius melstis, bet ieškančius, kartais, panašu, kad patys nežino ko. Tos vaikų tuštumos ir užpildomos dėmesiu, patarimu, maldos pamokymų. Štai, žiūrėk, ir atranda šviesų kelią, drąsiau meldžiasi, reiškia mintis, labiau pasitiki savimi, džiaugiasi ne tik gautu atlyginimu už darbą, o tuo, kad bendradarbiai juos vertina.

"Klausiam vaiko: ar tu nepabėgsi, jei gausi galimybę eiti laisvėje į mokslus ar darbą? Vaikas sako: o kur aš bėgsiu? Ir daug vaikų neturi kur išeiti. Sulaukia pilnametystės ir vaikų globos namuose vietos jiems nebėra. Į gatvę, o po savaitės į kitą kalėjimą? Labai daug sutaupytume, jei dirbtų su šiais vaikais visa valstybė", – įsitikinusi F.Palaimaitė.

Specialiai darbui su nepilnamečiais surinkta komanda baiminasi, kad apie šią specifinę nuteistųjų grupę mažai išmanantys arba visai neišmanantys įstaigos prijungimo projekto kūrėjai daro klaidą.

Įstaigų sujungimo projekte numatyta atleisti penkis vadovaujančius asmenis. Nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų darbuotojai neatmeta, kad tai ir bus būtent tie raktiniai žmonės, labiausiai prisidėję prie kitokio požiūrio į nuteistą nepilnametį. Viso bus panaikinta penkiolika etatų.

Individualus santykis

Per pastaruosius ketverius metus Nepilnamečių tardymo izoliatorius-pataisos namai labai pasikeitė. Pavaduotojas V.Dambrauskas atkreipė dėmesį net į tokį dalyką, kad anksčiau čia esančius vaikus retai lankydavo artimieji.

"Didžiosioms metų šventėms priimdavome atvykusius artimuosius, tačiau tokių buvo kokie penki. Pamažu skaičius augo ir šiemet aplankyti atvykusių tėvų skaičius pasiekė 30. To dar nėra buvę. Tai yra rodiklis, kad einame teisinga linkme, tai rodo puoselėjamus šeimos santykius", – įstaigos darbuotojų pasiektus rezultatus išskyrė pavaduotojas.

V.Dambrauskas atkreipė dėmesį ir į tai, kad darbas su nepilnamečiais prasideda nuo mažmožių, kitą kartą, regis, visai nereikšmingų dalykų. Tarkime, jie parduotuvę vadino larioku. Ilgainiui nustojo. Būna pratrūksta išsikeikia necenzūriniais žodžiais. Tokiu atveju prašomi rasti atitikmenį pasakytam keiksmažodžiui. "Iš dalies tai – žaidimas, tačiau reikalauja daug jėgų ir duoda teigiamus rezultatus", – pastebėjo V.Dambrauskas.

Tačiau esminis įvykęs pokytis įstaigoje, pačių įstaigos darbuotojų sąmonėje yra požiūris į čia esančius jaunus žmones.

"Mes nelaikome jų nusikaltėliais. Kiti vadina zekais, bet mes sakome, kad jie lygiai tokie patys kaip mes, tik suklydę. O gal jiems anksčiau niekas nepasakė, kas yra gerai, kaip pasirinkti draugus ir visa kita. Stebime, juk kiekvienas čia esantis skirtingas. Psichologai, auklėtojai dirba, kalba su jais, kartą per savaitę pataisos namų administracija kartu su jais žaidžia krepšinį. Jie mato, kad yra tokie patys kaip mes, tik truputį izoliuoti už neteisingus pasirinkimus ir neturi tokios laisvės kaip mes. Mes dirbame kaip komanda su kiekvienu vaiku individualiai", – V.Dambrauskas šyptelėjo ir priminė buvusio vadovo Vytauto Lamausko idėją, kad darbas Nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose jam buvo misija.


Ministras žada negriauti misijos

Nepilnamečių tardymo izoliatoriaus prijungimas prie Kauno tardymo izoliatoriaus skaičiuojama, kad sutaupys 400 tūkst. eurų. Išeitinėms kompensacijoms planuojama išleisti apie 70 tūkst. eurų, tačiau viliamasi, kad tiek nereikės, nes pareigūnams bus pasiūlytas kitas darbas.

Apie nerimą dėl permainų ir resocializacijos žlugdymą "Kauno diena" kalbasi su Teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi.

Teisingumo ministras E.Jankevičius tikina, kad darbas nepilnamečių pataisos namuose esą nesutriks.

– Prieš dvejus metus jau buvo nutarimo projektas sujungti Nepilnamečių tardymo izoliatorių-pataisos namus ir Kauno tardymo izoliatorių. Projektas buvo atmestas. Kas pasikeitė?

– Tuomet stengėmės visą pataisos sistemą šiek tiek pakeisti. Tikslas buvo stipresnė resocializacija, o kalbant apie pareigūnus – darbo užmokesčio didinimas. Sujungėme keletą įstaigų – Marijampolės ir Kybartų pataisos namus bei kelias Vilniaus pataisos įstaigas. Iš karto buvo mintis sujungti Nepilnamečių tardymo izoliatorių-pataisos namus su Kauno tardymo izoliatoriumi. Tiesiog tuo metu mes šiek tiek stabtelėjome, nes buvo svarbu pasižiūrėti kaip seksis anų įstaigų sujungimo procesas. Dabar grįžome prie likusių nesujungtų įstaigų.

– Nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų darbuotojus neramina jau padarytas didelis įdirbis dėl resocializacijos.

– Nepilnamečių tardymo izoliatoriaus-pataisos namų pareigūnams tikrai nereikėtų baimintis. Nė vienas eilinis pareigūnas nebus atleistas, jo funkcijos nesumažės. Sujungus įstaigas bus sutaupyta bendroms funkcijoms ir šiek tiek sumažės vadovų grandis. Iš karto po sujungimo, jau balandžio mėnesį, algos abiejų įstaigų pareigūnams didės. Tai bus gera žinia. Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose yra 64 asmenys, tarp jų tik 15 nepilnamečių, kiti asmenys yra vyresni nei 18 metų.

– Praėjusių metų pabaigoje Kėdainiuose vykusioje konferencijoje nepilnamečių pataisos namuose vykdomą nuteistųjų resocializacijos procesą įvertino kaip labiausiai atitinkantį Norvegijos modeliui.

– Kalbant apie resocializaciją, nė vienas pareigūnas nebus atleistas. Pati įstaiga nenukentės, kaip buvo iki šiol taip ir ateity – nepilnamečiai bus ten.

– Tačiau ten jau dabar yra suaugusių vyrų.

– Ten yra atskiras pastatas. Jis stovėjo tuščias ir suaugusiųjų perkėlimo į jį mes nesiejame su prijungimu. Mūsų esamą turtą turime išnaudoti racionaliai. Kita įstaiga buvo sausakimša, o ten buvo tuščia. Pastatas yra izoliuotas, atskiri įėjimai ir neturi nieko bendra su nepilnamečiais.

– Kokiomis rekomendacijomis, kitų valstybių pavyzdžiais ar dar kažkuo remiatės jungdami skirtingas įstaigas?

– Daugybė įstaigų yra sujungtos. Net ir Norvegijoje yra trys įstaigos sujungtos į vieną. Pravieniškėse yra trys įstaigos, kurioms vadovauja vienas vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
reikia ta jaunimo kalejima rekonstruoti i kamerines patalpas.tada vieni kitiems nedarytu itakos,butu kalejime uzimtumas ir tada gal atlike bausme,jie negriztu atgal.

tam -Lukas-- visas tas girtuokliu seimas pagimde

tam -Lukas-- visas  tas  girtuokliu  seimas  pagimde  portretas
teisesmaukiniu mafija su konservatlyberastine gauja , per prichvatizacija apiplese zmones ir isvije puse tautos y uzsieny duoneliaut......

lukas

lukas portretas
gaila man tu vaiku.90 procentu atejo is girtuokliu seimu. kalejime jiems yra geriau ir ramiau negu tokios seimos
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių