Pereiti į pagrindinį turinį

Kam trukdo Ukrainos vėliava?

2015-07-03 10:24

Ukrainą palaikantis kaunietis prieš daugiau nei metus savo buto balkone išsikėlė šios šalies vėliavą. Prieš kelis mėnesius jis suprato, kad nekalta pilietinė akcija ne visiems kelia vienodų jausmų.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Ukrainą palaikantis kaunietis prieš daugiau nei metus savo buto balkone išsikėlė šios šalies vėliavą. Prieš kelis mėnesius jis suprato, kad nekalta pilietinė akcija ne visiems kelia vienodų jausmų.

Atėjo perspėti

"Kai prasidėjo neramumai Ukrainoje, dalyvavau keliose protesto akcijose prie Rusijos ambasados, todėl pamaniau, kad būtų gražu pačiam išsikelti Ukrainos vėliavą. Praėjusių metų kovo mėnesį pasikabinau ją balkone. Jokių atsiliepimų nebuvo, kaimynai į mano sumanymą žiūrėjo palankiai", – pasakojo Centre gyvenantis Edvardas Vaišvila.

Šią gegužę pas vyrą į namus atėjo jaunuolis. Paklausęs, ar pas jį kabanti Ukrainos vėliava, nepažįstamasis pareiškė, kad pagal įstatymą negalima iškelti užsienio šalies vėliavos be Lietuvos trispalvės.

"Aš sutrikau. Tikrai buvau skaitęs Lietuvos vėliavos įstatymą, bet senokai. Pamaniau, gal čia atėjo pareigūnas, todėl pradėjau klausinėti, kokios yra taisyklės, – anot E.Vaišvilos, pašnekovas taip pat sutriko ir vengdamas atsakymo lipo laiptais žemyn.

"Dar spėjau paklausti, kodėl jam kliūva vėliava. Tai jis kažką apie Lietuvos suverenitetą burbtelėjo, net gerai neišgirdau, ir dingo", – pasakojo kaunietis. Dėl visa ko jis dar kartą perskaitė įstatymą, tačiau jame buvo aiškiai parašyta, kad privatūs ir juridiniai asmenys gali užsienio valstybių vėliavas kabintis su sąlyga, jei bus laikomasi vėliavos kėlimo principų. Tai yra vėliava turi būti iškelta pagarbiai, nesusiglamžiusi, švari.

Gavo laišką

Po mėnesio iš sodo grįžusi E.Vaišvilos kaimynė rado klijais apipiltą savo durų spyną, išplėštą pašto dėžutę, o joje – keistą laišką. Anglų kalba su daugybe klaidų jame reikalaujama išimti vėliavą iš balkono. Laišką pasirašo "miesto valdžios investuotojai".

"Labai dviprasmiška situacija. Nežinau, ar galima suvesti, kad iš tikrųjų mano spyna turėjo būti apipilta klijais, nes raštelis tikrai skirtas man", – vyras iškvietė policijos pareigūnus, papasakojo jiems visą istoriją. Policija laiške grasinimo neįžvelgė, nes tai esą tebuvo mandagus prašymas, priėmė kaimynės pareiškimą dėl padarytos žalos ir išvyko.

"Tą laišką perskaičiau daugybę kartų, daug galvojau, tačiau vis tiek nesupratau. Pirmiausia jis parašytas visiškai analfabetiškai, "Google translate" būtų geriau išvertęs. Juolab kad visas tekstas angliškai, o apačioje įstatymas pacituotas lietuviškai. Galbūt manė, kad aš koks ukrainietis, o kadangi nei rusiškai, nei ukrainietiškai nemokėjo, parašė angliškai", – spėliojo E.Vaišvila.

Įstatymo nepažeidė

Vyras piktinosi ne tiek dėl laiško, kiek dėl sugadinti kaimynės turto: "Jei tai susiję dalykai, taip neturėtų vykti. Žmonės turi skirtingų nuomonių, ir jei kas nepatinka, tegu ateina ir pasišneka, kaip tas jaunuolis, kuris buvo pas mane užsukęs. Aš įstatymo nepažeidžiu, o jie pažeidė – sugadino svetimą turtą, gaišino pareigūnus."

Kaunietis teigė specialiai vėliavą pakabinęs balkone iš gatvės pusės, nes šis veiksmas – jo pilietinis manifestas. "Nesuprantu. Ir užsienio studentai, ir futbolo aistruoliai per čempionatą vėliavas išsikabina, bet niekam tai neužkliūva", – stebėjosi vyras.


Komentaras
Kęstutis Kasčiukevičius
Kauno apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistas

Konfliktų dėl oficialių kitų valstybių vėliavų iškėlimo nebuvo fiksuota, išskyrus dėl įstatymų draudžiamų (kuriose vaizduojami nacistiniai, komunistiniai simboliai ir pan.). Paprašyti nukabinti vėliavą nedraudžiama, tačiau, jeigu asmuo imasi neleistinų veiksmų, pažeidžia teisę į privataus gyvenimo neliečiamumą, visuomet reikia kreiptis į policijos pareigūnus Bendruoju pagalbos telefonu 112.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų