Pereiti į pagrindinį turinį

Kančių keliai poliklinikoje: ilgas laukimas, mokesčiai ir dingusi ligos istorija

2016-09-13 11:50

Lankytis poliklinikose nebūna malonu, tačiau vienai kaunietei profilaktinė sveikatos patikra virto tikru galvos skausmu. Ilgas laukimas, sterilumo stoka ir galiausiai dingusi ligos istorija sugadino visą dieną.

Vytauto Petriko nuotr.

Jaučiasi permokėjusi

Darbą pakeitusiai kaunietei Evelinai (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) teko apsilankyti pas gydytojus profilaktiškai pasitikrinti sveikatą. Įvertinti, kaip veikia vidinis laikrodis, visiems yra į naudą, tačiau moteriai tai sukėlė stresą, dar neatlikus nė vieno tyrimo.

Pirmiausia kaunietė nuėjo pas savo šeimos gydytoją. Ši pasakė, kad profilaktinis sveikatos patikrinimas, jei to reikia dėl darbo, yra mokamas. Kiek tai kainuoja, tikslios kainos nepavyko sužinoti net ir poliklinikos registratūroje. Sakė, kad tai turėtų kainuoti apie 3–3,5 euro.

Dieną prieš patikrą Evelina paskambino į polikliniką bendruoju informacijos telefonu, tačiau ir juo tikslios sumos nesužinojo. Gavo atsakymą, kad tokia patikra niekada nekainavo daug. Bet ką reiškia daug? Tikėdamasi, kad suma neviršys keturių eurų, moteris vieną laisvesnį darbo rytą atėjo į polikliniką. Tuomet jau sužinojo, kad mokėti reikės beveik dvigubai daugiau.

"Pradėjus pildyti dokumentus, man išrašė čekį, jame buvo nurodyta 7,30 euro suma. Tikrai jaučiuosi permokėjusi, nes anksčiau buvo suteikta kita informacija. Gerai, kad turėjau su savimi daugiau grynųjų pinigų, nes kitu atveju, įpusėjus patikrai, būtų tekę bėgti iki bankomato", – pasakojo Evelina.

Pasišlykštėjo procedūra

Vis dar slopindama kartėlį, kad sumokėjo daugiau, nei tikėjosi, moteris grįžo į profilaktinių patikrinimų kabinetą, kur tvarkomi dokumentai. Iš ten ją nusiuntė į rentgeno kabinetą. Nežinodama tikslios tvarkos, kuri būtina, norint dėl darbo pasitikrinti sveikatą, moteris šiek tiek suglumo, kad reikės švitintis rentgeno spinduliais.

"Galvojau, gal tikrins, ar nėra iškrypęs stuburas, nes dirbu sėdimą darbą, bet rentgeno kabinete sesutė paaiškino, kad tikrins plaučius. Toptelėjo mintis, kad klausytis širdies plakimo ir plaučių alsavimo jau nebemadinga? O jei atsitiks nelaimė, ką nors susilaužysiu, tai vėl turėsiu švitintis", – patikros esmės nelabai suprato Evelina.

Paklususi nustatytai tvarkai, moteris sutiko peršviesti plaučius, tačiau greitai pasigailėjo tai dariusi. Į rentgeno kabinetą žmonės ėjo vieni po kitų. Evelina kabinete rado gydytoją ir slaugytoją. Pastaroji nurodė nusirengti iki pusės ir stoti prie rentgeno aparato lentos, tačiau niekas jos nenuvalė, todėl nuogu kūnu turėjo liestis ten, kur tai ką tik darė kiti ligoniai.

"Tikrai nei prieš mane, nei po manęs niekas tos lentos nevalė, nes, man išėjus iš kabineto, iš karto į jį ėjo kiti. Negi nėra būdų, kaip tą lentą uždengti ar dezinfekuoti? Po procedūros bent jau spirite pamirkytą servetėlę galėjo duoti, būčiau pati krūtinę nusivaliusi", – pasišlykštėjimą išreiškė kaunietė.

Dažniausi poliklinikų lankytojai – sergantys žmonės, kurie kosėja, čiaudi, į aplinką skleidžia bakterijas. Todėl, įsitikinusi Evelina, padidėja rizika jų pasigauti, o nesterilus rentgeno aparatas moteriai sukėlė dar didesnį nepasitikėjimą.

Teko gerokai palaukti

Kaunietės teigimu, ir toliau sveikatos patikra klojosi ne taip, kaip ji tikėjosi. Kai skambino į registratūrą dėl paslaugos kainos, kartu pasiteiravo, kiek tai laiko trunka. Atsakymas buvo toks: jei žmonių nedaug, tai tikrai greitai.

Evelina tikėjosi, kad, nuėjus į polikliniką aštuntą ryto, pakaks pusvalandžio ir ji galės suspėti į darbą nuo devynių. Deja, patikra gerokai užsitęsė.

"Kai atėjau prie patikrų kabineto, laukė vos keli žmonės. Nudžiugau, nes eilė tikrai nebuvo ilga, tačiau į kabinetą vis sugrįždavo tie patys žmonės. Iš pradžių nesupratau kodėl, bet viena laukusi mergina paaiškino, kad vienur tikrinamos akys, kitur bendraujama su psichologu, dar kitur atliekamos kitos procedūros, o po kiekvienos reikia grįžti čia ir gauti kitą nurodymą", – sužinojo Evelina.

Kai atėjo jos eilė, pati įsitikino, kad teks pasivaikščioti, nes vienoje vietoje patikra nebus atliekama. Trečiame poliklinikos aukšte esančiame kabinete buvo patikrinta rega ir išrašytas kvitas. Jį reikėjo nunešti į pirmame aukšte esančią kasą, sumokėti pinigus ir grįžti atgal.

"Sakė be eilės ateiti, bet juk negali veržtis į kabinetą, kai jame yra kiti žmonės, tad vėl lauki. Tai tarsi antroji eilė", – pasakojo kaunietė.

Tuomet gydytoja pasiuntė į rentgeno kabinetą. Peršvietus plaučius, teko laukti nuotraukos ir kito gydytojo atsakymo. Tuomet – vėl grįžti į pagrindinį kabinetą, kad pasiimtum medicinos knygutę su antspaudu, jei esi sveikas. Tačiau čia ir vėl – eilė.

"Kai jau paskutinį kartą atėjau į tą kabinetą, gydytoja pasakė, kad reikia eiti į antrą aukštą, nes ji su savimi neturi atspaudo. Kaip gali neturėti – juk pas ją per dieną koks šimtas žmonių ateina? Negi negalima to antspaudo su savimi turėti tam, kad kuo mažiau būtų gaištamas laikas?" – stebėjosi Evelina.

Jos sveikatos patikrinimas iš viso užtruko daugiau kaip pusantros valandos.

Dingo dešimt metų

Labiausiai kaunietę papiktino dingusi ligos istorijos dalis.

Laukdama eilėje, Evelina vartė savo ligos istoriją, smalsavo, kada kokie tyrimai atlikti, bandė iššifruoti gydytojų hieroglifus, tačiau staiga istorija nutrūko. Paskutinis įrašas padarytas 2001-aisiais, o kur kiti – mįslė.

"Mano ilgametė gydytoja išėjo dirbti kitur, o mes, jos pacientai,  patekome pas kitą medikę. Pas ją lankiausi tikrai ne kartą, buvo atlikti įvairūs tyrimai, surašyti jų rezultatai, tačiau mano kortelėje nebuvo nė vieno šios gydytojos įrašo", – sakė kaunietė.

Vien dėl to, kad nebuvo naujausių įrašų, teko iš naujo pasitikrinti regėjimą. Tačiau dabar gydytoja padarė klaidingą įrašą ir supainiojo dioptrijas, nes moteris abiem akimis mato skirtingai. Laimei, Evelina tai pastebėjo.

Po sveikatos apžiūros ji nuėjo į registratūrą išsiaiškinti, kur dingo jos sveikatos istorijos dalis. Moteris tikino: paskutiniame kortelės puslapyje buvo įrašas,  kad joje – 52 puslapiai ir kortelė išsiųsta į Klaipėdą. Ten Evelina studijavo ketverius  metus, todėl laikinai buvo prisiregistravusi prie vienos uostamiesčio gydymo įstaigos.

Grįžusi į Kauną, vėl prisirašė pas tą pačią gydytoją ir paprašė, kad iš pajūrio būtų parsiųsta jos ligos istorija. Ji nebuvo papildyta, nes studijų metais moteris į gydytojus nesikreipė.

Nereikia trankytis

Registratūros darbuotoja patikrino informaciją kompiuteryje. Įsitikino, kad 2003 m. Evelina prisiregistravo pas šeimos gydytoją ir pas ją lankėsi iki 2013-ųjų, o vėliau išvyko.

Vis dėlto esamos kortelės išrašas bylojo, kad dešimties metų istorija į kitą miestą net nebuvo išsiųsta, vadinasi, pasiklydo poliklinikoje. Kaunietė pasakojo, kad registratūroje sulaukė ir netikėto priekaišto: "Nėra reikalo po kitas gydymo įstaigas trankytis, tai ir nedings informacija."

Dar kartą paprašius paieškoti ligos istorijos ir visų šeimos gydytojos įrašų, Evelinai teko nusivilti, nes registratūros darbuotoja negalėjo atsakyti, kur jie dingo. Ji tik spėliojo, kad  dalis įrašų galėjo būti atiduoti saugoti į archyvą. Liko neaišku, kodėl į kitą gydymo įstaigą išsiųsta tik vaikystę ir paauglystę apimanti ligos istorija, o ne pastarųjų metų įrašai.

Apie dingusius įrašus prabilo ir eilėje laukusi moteris. Ji tikino, kad taip pat buvo persirašiusi iš vienos poliklinikos į kitą, ir  kortelėje yra ne visi gydytojų įrašai.

"Jiems istorija, matyt, nesvarbi, todėl ir dingsta. Ji tik mums svarbi", – nusivylimo gydytojų ir poliklinikos darbuotojų darbu neslėpė Evelinos likimo draugė.

Evelinai buvo patarta užpildyti prašymą ir, jei archyvo darbuotoja turės laiko, dingusios kortelės paieškos. Tai gali trukti apie porą dienų, tačiau nėra jokių garantijų, kad ligos istorija bus surasta.


Komentaras

Asta Garmienė, Kauno savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja

Skirtingoms profesijoms taikomi skirtingi reikalavimai, todėl profilaktinių sveikatos tikrinimų pobūdis gali skirtis. Jie atliekami pagal iš anksto suderintus grafikus, taip užtikrinama patikra tą pačią dieną. Pavienių asmenų profilaktiniai sveikatos tikrinimai atliekami kiekvieną darbo dieną.

Jeigu reikalingos kelių specialistų konsultacijos, profilaktinis sveikatos patikrinimas gali užtrukti kelias dienas, kadangi tai nėra skubi pagalba. Esant poreikiui atliekami kraujo tyrimai ir vertinami jų rezultatai. Nėra reglamentuota, per kiek laiko profilaktiniai sveikatos patikrinimai turi būti atlikti. Trukmė priklauso nuo asmens sveikatos, būsimo darbo aplinkos, galimos profesinės rizikos, kenksmingų veiksnių.

Patikrinimai atliekami skirtingų gydytojų specialistų kabinetuose. Įstaigos spaudas saugomas konkrečioje vietoje. Rentgeno aparato lenta valoma po kiekvieno paciento dezinfekuojamaisiais tirpalais. Dėl galimos alerginės reakcijos, tai atliekama pacientams nesant patalpoje. Įstaigos atitikimą higienos normų reikalavimus kontroliuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Pacientei išvykus studijuoti į kitą miestą ir prisirašius kitoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, Ambulatorinė asmens sveikatos istorija turėjo būti išsiųsta į pasirinktą PASP (red. Pirminės asmens sveikatos priežiūros) įstaigą.

Vadovaujantis Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymu, pacientas gali susipažinti su savo medicininės dokumentacijos, esančios įstaigoje, taip pat ir archyve, įrašais.

Ambulatorinė kortelė (vaiko raidos istorija) saugoma archyve 25 metus. Jeigu įstaiga, kurioje naujai prisirašęs pacientas nereikalauja ambulatorinės kortelės, ji perduodama į archyvą, kur saugoma 25 metus. Esant reikalui (pacientui ar gydytojui prireikus) ambulatorinė kortelė iš archyvo pareikalaujama. Galbūt pacientės sveikatos istorija su 2003–2013 m. įrašais liko prieš tai jos lankytoje gydymo įstaigoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų