Karantinas pakeitė ir skambinimo varpais laiką

Įprastai bažnyčių varpai skambina kviesdami tikinčiuosius į šv.Mišias, tačiau paskelbus karantiną pasikeitė ir ši tradicija – dabar bažnyčių varpai kas vakarą kviečia bendros maldos namuose.

Reikia stiprių rankų

Kiekvieno sekmadienio vakarą, 20 val., suskamba Kauno Šv.Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos varpai.

"Aš ateinu, zakristijonas Albertas Rokas Koženiauskas, dar iš parapijiečių koks žmogus prisijungia", – sako arkikatedros administratorius kunigas Evaldas Vitulskis.

Vyrams reikia prakalbinti keturis arkikatedros bokšte kabančius varpus – jie valdomi tik virvėmis, ne elektroniniu būdu, kai dabar būna kai kuriose šventovėse, tad stiprios rankos išties reikalingos.

Pasak kunigo E.Vitulskio, Kauno arkikatedros varpai skaičiuoja metus nuo XIX a. "Visų jų amžius panašus. Apie tris mažesnius varpus mažai ką žinome, o pats didžiausias – dar caro laikais atkeliavęs į katedrą, išlietas XIX a. pabaigoje", – pasakoja E.Vitulskis.

Įprastai katedros varpai skambėdavo sekmadieniais 11.30 val., kai kviesdavo į vidurdienio šv.Mišias – taip vadinamąją Sumą.

Dabar karantino metu solidarizuodamiesi su kitomis bažnyčiomis, katedros varpais skamba 20 val. vakare, kviesdami kartu su šeimomis kasdien aštuntą valandą vakaro melstis šv.Juozapo malda, prašant ypatingo jo užtarimo esant šiems išbandymams, o po jos drauge kalbėti rožinį, kreipiantis į Mergelę Mariją, Ligonių Sveikatą.

"Tai bus mūsų maldos tiltas, jungiantis mus su Viešpačiu ir vienus su kitais. Jis primins mums meilingą šv.Juozapo užtarimu siunčiamą pagalbą! Šiuo metu Lietuvoje skambės bažnyčių varpai", – kovo 18-ąją paskelbė Lietuvos Vyskupų Konferencija.

"Kas turi automatinius varpus, jiems paprasčiau – nustato ir skambina. Mes tai darome sekmadieniais", – pridūrė arkikatedros administratorius.

Jis priminė, kad sušvelninus karantino apribojimus, į arkikatedrą šiokiadieniais jau galima ateiti į šv.Mišias. "Meldžiamės su žmonėmis ryte ir vakare. Sekmadienį kviečiame dalyvauti šv.Mišiose per televiziją ar internetu – dabar yra daug transliacijų", – priminė E.Vitulskis.

Viskas užprogramuota

Kristaus Prisikėlimo bazilikos varpai skamba kasdien 20 val. "Tai darome įsiklausydami į Vyskupų Konferencijos raginimą", – sakė Prisikėlimo parapijos klebonas monsinjoras Vytautas Grigaravičius.

Prisikėlimo bažnyčios varpai – elektroniniai, bet skambina ir kviečia maldai kasdien.

"Pas mus elektronika – viskas užprogramuojama, ir net nereikia žmogaus, tiesiog ateina laikas – ir skamba. Pas mus kitokie varpai net negalėtų būti dėl konstrukcijų ir varpų svorio. Aišku, skambesys ne tas", – pripažino monsinjoras.

Anot V.Grigaravičiaus, varpai kas vakarą skambės tol, kol tęsis karantino laikotarpis, kad primintų ir pakviestų bendros maldos namuose.

Norime žmonėms priminti, kad reikia melstis, prašyti šv.Juozapo užtarimo ir kreipti akis į dangų.

Į šv.Mišias tikintieji dabar šiokiadieniais kviečiami į Mažąją Kristaus prisikėlimo bažnytėlę Aukštaičių gatvėje. "Ant suolų yra informaciniai lapai, kur žmonės gali atsisėsti, kad būtų išlaikomi saugūs atstumai. Kol kas ne daug žmonių ateina, bet visi tvarkingai laikosi nurodymų – būna su kaukėmis, kai kurie – ir su guminėmis pirštinėmis", – pasakojo V.Grigaravičius. Jis sakė dėkojantis Dievui, kad visi šventovės dvasininkai sveiki ir gali patarnauti žmonėms. "Teikiame ir į namus pagalbą, pasitikrinome, kol kas – viskas gerai", – džiaugėsi monsinjoras.

Seserų pareiga

Kauno Švč.Mergelės Marijos Ėmimo į dangų (Vytauto) bažnyčios varpai taip pat skamba kas vakarą 20 val.

"Pas mus varpai valdomi elektronika, skambiname kas vakarą, bet jau žmonių tam nereikia", – sakė bažnyčios rektorius kunigas Kęstutis Rugevičius. Jis džiaugiasi jau galėdamas kasdien ir šeštadienį kaip įprasta 18 val. aukoti šv.Mišias su tikinčiaisiais. Pasak kunigo Kęstučio, į bažnyčią kol kas susirenka nedaug tikinčiųjų, nes žmonės dar įsibaiminę, bet visi laikosi saugaus atstumo.

"O sekmadieniais mes transliuojame šv.Mišias 10 val. parapijos feisbuko puslapyje", – apie pasikeitusią pamaldų tvarką priminė K.Rugevičius.

Kunigas K.Rugevičius džiaugiasi, kad jau gali aukoti šv.Mišias su tikinčiaisiais.

"Turime vieną didelį varpą ir juo kas vakarą 20 val. skambiname", – sakė sesuo benediktinė Gabrielė Aušra Vasiliauskaitė. Tiesa, Šv.Mikolaujaus bažnytėlės, kuri yra benediktinių vienuolyno ansamblio dalis, varpinėje nėra jokios elektronikos, pasak sesers Gabrielės, kas vakarą seserys pasikeisdamos išjudina ir prakalbina varpą. "Norime žmonėms priminti, kad reikia melstis, prašyti šv.Juozapo užtarimo ir kreipti akis į dangų. Kol Bažnyčia sakys, kad to reikia, tol ir skambinsime", – tikino sesuo benediktinė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

netikėliams

netikėliams portretas
tik centų skambėjimas ir eurų šlamėjimas dvasios paguoda ...........

LR pilietis

LR pilietis  portretas
bandau suvokti, kokiu būdu, 12-ą valandą, Jėzaus Švenčiausiosios ir Nekalčiausiosios Širdies- meilės virpesiai gali pakenkti puolusio dvasioje lietuvio dvasinei ir kūninei sveikatai?

Kaunietis

Kaunietis portretas
Perskaiciau negatyvius komentarus ir papiktinimas uzpludo. Vargas visiems per kuriuos papiktinimas ateina. Istrauka is Sv Rasto.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių