Karantinas pakoregavo ir studentišką gyvenimą: namo grįžo ne visi

Ištuštėjo ne tik Kauno gatvės, bet ir studentų bendrabučiai. Didžioji dalis akademinio jaunimo karantinuojasi pas tėvus. Atgal į savo namus grįžo ir keli šimtai užsienyje studijuojančių studentų.

Liko keli lietuvaičiai

Visuotinis karantinas gerokai pakoregavo šalies ugdymo procesą ir studentišką gyvenimą. Vykdant koronaviruso COVID-19 prevenciją, daugumos studentų buvo paprašyta apleisti savo bendrabučius, o studijas po dviejų savaičių pertraukos tęsti nuotoliniu būdu iš namų. Skirtingai nei kitose šalies aukštosiose mokyklose, Vytauto Didžiojo universitete (VDU) studijų procesas nebuvo nutrūkęs nė vienai dienai – kovo 13-ąją atsisveikinę su universiteto auditorijomis, kovo 16-ąją VDU studentai mokslus tęsė prie kompiuterių. Tai darė ir lietuvaičiai, ir tarptautiniai studentai.

"Proceso nestabdėme nė vienai dienai. Esame puikiai išvystę nuotolinių studijų sistemą, kurią sėkmingai taikome jau ne vienus metus. Ne visi studentai turėjo kompiuterius ir kameras. Juos aprūpinome visomis būtinomis priemonėmis", – kalbinta VDU atstovė pasakojo, kad, priešingai nei studijų procesas, vaizdas bendrabučiuose karantino metu smarkiai pasikeitė.

Dabar juose galima sutikti vos vieną kitą studentą. Praktiškai visi lietuvaičiai išvyko į savo namus. Bendrabučiuose liko tik tie, kuriems keli kvadratiniai metrai atstoja tikruosius namus arba dirbantys, neturintys galimybės darbų tęsti nuotoliniu būdu. Keli jaunuoliai tokį sprendimą priėmė norėdami apsaugoti savo vyresnius tėvus ar senelius.

"Darbe pasiėmiau atostogas, tačiau namo grįžti bijau. Tėvai vyresni, priklausantys rizikos grupei, o mama – dar ir po onkologinės operacijos. Nors pati jaučiuosi gerai, nerizikuosiu. Juk galiu būti viruso nešiotoja", – sprendimą likti Kaune, o su artimaisiais palaikyti ryšį telefonu motyvavo kalbinta studentė.

Izoliuotis skyrė aukštą

Pritaikius nuotolinį mokymo būdą, namo grįžo dalis tarptautinių studentų. Skaičiuojama, kad tokį sprendimą priėmė maždaug 150 jaunuolių.

"Nė vienas jų studijų nestabdė. Toliau mokysis nuotoliniu būdu. Gal keli studentai pasiėmė akademines atostogas, bet šios procedūros atliekamos rudens pradžioje, todėl su koronavirusu to tikrai negaliu sieti", – VDU atstovė skaičiavo, kad Kaune liko maždaug 500 tarptautinių studentų.

Visiems jiems sudarytos sąlygos bendrabučiuose jaustis saugiai. Patalpos dažnai vėdinamos, valomos bet kelis kartus per savaitę. Dezinfekciniai skysčiai padėti tualetuose, virtuvėse. Nuolat papildomos muilo atsargos. Bendrabučių administratoriai užtikrina, kad į vidų nepatektų svetimi žmonės. Anot VDU atstovės, septyni tarptautiniai studentai užsidarė saviizoliacijai. Tam universiteto bendruomenė skyrė vieną bendrabučio aukštą. Budintysis atidžiai stebi, kad studentai niekur neitų ir pas juos nesilankytų svetimi žmonės.

"Esant reikalui, jie gali mums skambinti ir prašyti pagalbos. Universitete yra trys maitinimo įstaigos, galinčios pristatyti maistą. Kiek žinau, studentai jų paslaugomis nesinaudojo. Maistą, vandenį ir kitas būtinas priemones prie durų atneša ir palieka draugai, bendramoksliai", – pašnekovė patikino, kad universiteto bendruomenei svarbi ne tik fizinė, bet ir dvasinė likusiųjų studentų gerovė. Todėl jie ir toliau gali naudotis psichologine pagalba. Konsultacijos, kaip ir studijų procesas, vyksta nuotoliniu būdu.

Nusprendė likti čia

Kauno technologijos universitete (KTU) studijų procesas atnaujintas šią savaitę, o dėstytojus kompiuterių ekranuose sveikino ir sėdintieji savo namuose, ir studentai, likę akademiniame miestelyje.

"Mokymas nuotoliniu būdu prasidėjo nuo pirmadienio, kovo 30 d. Informacijos, kiek tarptautinių studentų išvyko, deja, neturime", – KTU studentų atstovė Akvilė Montrimaitė atstovė pasakojo, kad likusiųjų nuotaikos labai įvairios. Antai KTU trečiakursis Abishekas Ghoshas negalėjo patikėti, kad sulauks dienos, kai bus uždarytos visos sienos, o žmonės vienas nuo kito bėgs tarsi nuo vilko.

"Daugelis studentų iš užsienio grįžo namo, o aš nusprendžiau likti. Tiesioginių skrydžių į Indiją nėra, vadinasi, būtų tekę stoti keliuose oro uostuose, o tai padidintų galimybę užsikrėsti koronavirusu", – kalbėjo A.Ghoshas, karantino metu randantis laiko ne tik studijoms, bet ir savanorystei. Saviizoliacijoje esančius studentus, kuriems nevalia kelti kojos iš bendrabučio, užsienietis aprūpina maistu ir kitomis būtinomis prekėmis. Be to jis dirba universiteto informacijos centre.

"Per pastarąsias kelias dienas supratau, kad labai svarbu jausti vidinę ramybę. Stengiuosi telkti žmones, informuoti juos, padėti atsikratyti  nereikalingų emocijų. Likusiems čia ir taip nelengva, nes jie be savo šeimų", – vidinę stiprybę demonstravo studentas.

Universiteto bendrabutyje liko ir KTU magistrantė iš Kazachstano. Tokiam žingsniui ji ryžosi dėl dviejų priežasčių.

"Skrydžiai buvo atšaukiami vienas po kito, o bilietų kainos – žvėriškai didelės", – mergina neslėpė, kad dabar bendrabutyje labai nuobodu ir gal net kiek nejauku. Žmonių ji mažai sutinka, o ir tie patys stengiasi palaikyti saugų atstumą. Bent šiek tiek atitrūkti nuo realybės trečiakursei padeda knygos ir nuotoliniu būdu prasidėjusios paskaitos.

Tiesioginių skrydžių į Indiją nėra, vadinasi, būtų tekę stoti keliuose oro uostuose, o tai padidintų galimybę užsikrėsti.

Iškeliavo trečdalis

Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU) šiuo metu studijuoja 1 148 užsieniečiai. Dar 67 studentai iš partnerių universitetų LSMU pasirinko 2020 m. pavasario semestro nuotolinėms studijoms ar praktikai ligoninėje per mainų programas. Šalyje įvestas karantinas minėtus skaičius kiek pakoregavo.

"Sustabdžius studijų procesą ir studentams paskelbus dviejų savaičių atostogas, matant didėjančią pandemijos grėsmę buvo paskelbta, kad universitetas atnaujins studijas nuotoliniu formatu, todėl kiekvienam asmeniškai buvo rekomenduota priimti geriausią sprendimą – arba likti Kaune, arba vykti į savo šalį", – LSMU Tarptautinių ryšių ir studijų centro darbuotojai skaičiavo, kad pastaruoju siūlymu pasinaudojo 431 tarptautinis studentas.

Į savo gimtąsias šalis privalėjo grįžti ir visi tie, kurie atvyko į praktiką ligoninėje, nes pandemijos metu buvo sustabdyta visa planinė pagalba, apribota gydomoji veikla. Visi kiti studentai liko mieste. Kas bendrabučiuose, kas nuomojamuose butuose. Didesnioji "Erasmus" studentų dalis, taip pat pasirinko Kauną.

"Smagu, kad Lietuvą studentai priima kaip patikimą šalį šios pasaulinės krizės metu ir pasitiki universitetu", – džiaugėsi universiteto atstovai.

Neramina ne virusas

Kur kas labiau nei viruso grėsmė, studentams esą nerimo kelia studijos – tvarkaraščių pokyčiai, egzaminai, mokslo metų trukmė ir kiti organizacinio pobūdžio klausimai. Todėl būsimiems medikams nuolat teikiama informacija ne tik apie bendrąją COVID-19 situaciją, praktines prevencijos priemones, bet ir apie studijų eigą. Per dvi pastarąsias savaites buvo pasiruošta nuotolinių mokymų platformai, paruošti dėstytojai, patvirtintos reikalingos laikinosios tvarkos. Studentai nuolat informuojami apie būtiną pasirengimą ir technines priemones, motyvuojami įsijungti į prasidėjusias studijas, kurios dėl susiklosčiusios situacijos gali tęstis iki birželio 30 d. Praktinės studijų dalies nepavykus užbaigti šiais mokslo metais, dalį šių studijų tektų perkelti į kitus mokslo metus.

"Iš pradžių labai trūko oficialios viešosios informacijos. Ypač užsieniečiams, todėl teko skubiai ruošti dokumentus anglų kalba, bet ilgainiui ši problema sumažėjo ir nemažą dalį Lietuvos visuomenei skirtos informacijos, skelbiamos ir anglų kalba, dabar galime tiesiog pasidalyti socialinės medijos kanalais, – LSMU atstovai džiaugėsi ganėtinai sklandžiais procesais, bendruomenės gebėjimu prisitaikyti prie naujovių ir akademinės bendruomenės sveikata. – Universiteto žiniomis, tarp studentų nėra nė vieno užsikrėtusio koronavirusu."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Z

Z portretas
Taip,gali lietuviai,nesididžiuokit,kad ir jum netektų vilktis svetur,tarpkitko užsieniečiai šitaip neužgaulioja,gėda Lietuviam.

Venta

Venta portretas
Kokia laimė, kad nėra studentų! Reikia paprašyti, kad Skvernelis ilgiau tęstų karantiną. Pagaliau ligonius galima normaliai gydyti, ligoniai nepriversti kvėpuoti iš viso pasaulio prisivilkusių narkomanų dūmų!

jo jo

jo jo portretas
Negalima nusipirkti be kompo?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių