Karantino gniaužtuose: advokatai neslepia keblumų

Kai kurie advokatai atsisako teikti valstybės garantuojamą teisinę pagalbą, nes nėra užtikrinamos saugios sąlygos. Kiti skundžiasi negalintys susitikti su savo ginamaisiais.

Atsakingumo trūksta

Kalėjimų departamentas informavo, kad bausmių vykdymo sistemos darbuotojai diagnozuota koronaviruso infekcija. Nuo kovo 14 d. po kelionės į Dominikos Respubliką ne pataisos pareigūnė buvo namuose Kaune saviizoliacijoje, laikėsi visų rekomenduojamų apsaugos priemonių.

Kovo 23 d. pajutusi ligos simptomus kreipėsi į medikus. Atlikus tyrimą, patvirtintas užsikrėtimas. Moteris gydosi namuose, jos būklė patenkinama, stabili. Kalėjimų departamento duomenimis, darbuotoja į darbą nebuvo atvykusi, su kolegomis nebendravo.

Jau anksčiau pataisos namuose bausmes atliekantys asmenys reiškė nepasitenkinimą ir baimes dėl grėsmės užsikrėsti koronavirusu. Atsirado komentuojančių, kad vis dėlto saugiausia šiuo metu vieta Lietuvoje – pataisos namai. Šalyje įvedus karantiną, Kalėjimų departamentas informavo keičiantis iki šiol įprastą bausmę atliekančių asmenų ir artimųjų pasimatymų tvarką – kol kas jų nebus.

Tačiau tam tikri teisiniai procesai būtini. Juose ne antraeilis vaidmuo ir galimai nusikaltusių asmenų advokatams. "Duomenų, kad advokatai negalėtų suteikti paslaugų neturime, tačiau turime informacijos, kad ne visos teisėtvarkos institucijos elgiasi atsakingai, kai kur nėra užtikrinamos būtinos apsaugos priemonės, tinkamas konvojavimas, nesilaikoma tinkamų atstumų", – pastebėjo Advokatų tarybos pirmininkas prof. dr. Ignas Vėgėlė.

Pasak I.Vėgėlės, Lietuvos advokatų taryba telekonferenciniu ryšiu susitiko su teisingumo ministru Elvinu Jankevičiumi. Pasiektas sutarimas, kad būtina laisvės atėmimo įstaigose imtis papildomų apsaugos priemonių nuo viruso, sudarant saugias darbo sąlygas advokatams susitikti su klientais ir dalyvauti apklausose.

Taip pat mes užtikriname dalyvavimą privalomuose procesiniuose veiksmuose, kurie negalėtų vykti be advokato.

Rūpinasi kaukėmis

Advokatai neatitrūkę nuo realybės, kuri supa visus Lietuvos žmones. "Visi matome šiuo metu šalyje susidariusią situaciją. Apsaugos priemonių įsigyti skubiai praktiškai nėra galimybių", – visus liečiančią problemą mini ir Advokatų tarybos pirmininkas I.Vėgėlė.

Advokatų taryba apsisprendė įsigyti tūkstantį vienkartinių apsauginių kaukių, pagamintų VĮ "Mūsų amatai". Pirmoji 600 vienetų kaukių siunta Lietuvos advokatūrą jau pasiekė. I.Vėgėlė užtikrino, kad jos nedelsiant bus siunčiamos į Kalėjimų departamento sistemos įstaigas, kuriose neatlygintinai bus išduodamos advokatams, atvykusiems į įkalinimo vietas susitikti su klientais.

I.Vėgėlė pastebi, kad ir karantino laikotarpiu negali būti pažeistas konfidencialumas.

Pirmininkas neslėpė, kad Lietuvos advokatūra persiuntė Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybai dalį įsigytų kaukių – taip bent pradžioje norime padėti valstybės institucijai užtikrinti nuolat teisinę pagalbą teikiančių advokatų minimalų saugumą. "Tikimės, kad artimiausiu metu tarnyba savarankiškai ras galimybių sudaryti advokatams tinkamas ir sveikatai nepavojingas veiklos sąlygas per visą karantino laikotarpį, kaip tai nustatoma Teisingumo ministro įsakyme ir Vyriausybės teisės aktuose.

"Deja, Kalėjimų departamento veiksmai užtikrinti apsauginių kaukių išdavimą advokatams yra nekoordinuoti ir nepakankami šiomis aplinkybėmis, todėl papildomai kreipėmės į Kalėjimų departamento direktorių ir teisingumo ministrą, prašydami kuo skubiau užtikrinti šių kaukių išdavimą bei tinkamą kaukių apskaitą", – rūpesčiais dalijosi Advokatų tarybos pirmininkas.

Vis dėlto pirmininkas kreipėsi ir į visus advokatus, jei patys turi aukštesnės klasės ar kitų apsaugos priemonių, jomis ir naudotis, o taip pat laikytis visų kitų rekomendacijų, saugantis nuo galimo užsikrėtimo. Susitikimo metu kaukę dėvėti turi ne tik advokatas, bet ir jo ginamasis, tai reiškia, kad Kalėjimų departamento sistemos įstaiga turi išduoti dvi kaukes kiekvienam advokatui, atvykusiam susitikti su savo ginamuoju.

Tik neišvengiamas dalyvavimas

Advokatai saugodami save, savo artimuosius ir visuomenę, stengiasi darbą organizuoti nuotoliniu būdu, imasi įmanomų apsaugos priemonių nuo pavojingo viruso.

"Taip pat mes užtikriname dalyvavimą privalomuose procesiniuose veiksmuose, kurie negalėtų vykti be advokato. Būtinuosiuose tyrimo veiksmuose teisėtvarkos institucijos privalo užtikrinti žmogaus teisių apsaugą ir nesukelti pavojaus žmonių sveikatai", – pabrėžė I.Vėgėlė.

Advokatų tarybos pirmininkas sutinka, kad kai kuriose įstaigose tuo jau pasirūpinta: ikiteisminio tyrimo pareigūnai dalija apsaugines kaukes, pirštines ir dezinfekavimo skystį. Greitesnių sprendimų laukiama visuose Lietuvos regionuose.

"Karantino laikotarpiu Advokatūra rekomenduoja apriboti fizinį kontaktą su klientais, atstovaujamaisiais ir ginamaisiais, o konsultacijas, susitikimus, posėdžius vykdyti nuotoliniu būdu, išskyrus būtinas ir neatidėliotinas situacijas, kai tai besąlygiškai būtina ginant žmogaus teises", – išimtinius atvejus išskyrė Advokatų tarybos pirmininkas.

Jis paminėjo ir dar vieną susitarimą su teisingumo ministru E.Jankevičiumi, kad negali būti pažeistas susitikimų konfidencialumas ir, esant poreikiui, turi būti sudarytos sąlygos susitikti sveikatai saugioje aplinkoje, t.y. įstaigų susitikimų kambariuose ar kiemeliuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kažkodėl dabartinėje situacijoje

kažkodėl dabartinėje situacijoje portretas
pirmieji pradėjo lieti ašaras notarai ir advokatai. Turbūt greitai pradės prašyti paramos ir kompensacijų iš valstybės.

Jonas

Jonas portretas
Aišku,kad už grąšius dirba advokatai,todėl ir negali patys nusipirkti respiratorių.Negi parduosi namą Palangoje,kad dezinfikato nusipirktum...

Laila

Laila portretas
Tai kur či tie keblumai?
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių