Kas laukia medikų, jei nustatoma, kad naujagimis mirė dėl jų kaltės?

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai aiškina tvarką, kaip tiriami naujagimių ir gimdyvių mirties atvejai. Jei nustatoma, kad tai įvyko dėl medikų kaltės, gali būti sustabdyta arba panaikinta jų licencija. Vis dėlto ministerija neatsakė į klausimą, kiek tokių atvejų Lietuvoje būta.

Nagrinėja komisijos

Kai į teisėsaugą kreipėsi liepos 31 d. naktį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gimdymo metu mirusio naujagimio tėvai, šį atvejį tiria ir Kauno apygardos prokuratūra. Ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl galimo tarnybos pareigų neatlikimo. "Siekiant nustatyti visas įvykio aplinkybes, atliekami visi būtini proceso veiksmai. Šiuo metu asmenų, turinčių įtariamojo procesinį statusą, nėra", – apie tyrimo eigą nedaugžodžiavo Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Aurimas Didžiokas.

Vykstant ikiteisminiam tyrimui, ligoninė naujagimio mirtimi pasibaigusio gimdymo nekomentuoja. Teisės aktuose nustatyta tvarka įvykį tiria ir ligoninės sudaryta komisija. Pasidomėjome, kiek tokiuose tyrimuose dalyvauja, kokius sprendimus priima Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

SAM Spaudos tarnybos patarėja Lina Zimnickienė paaiškino tokių atvejų tyrimo tvarką. Ji informavo, kad naujagimių, negyvagimių (negyvų gimusių naujagimių), nėščiųjų ir gimdyvių mirties priežastys bei situacijos, kai buvo kilęs pavojus nėščiajai arba gimdyvei, nagrinėjamos remiantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu "Dėl Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros tvarkos aprašo patvirtinimo".

L.Zimnickienės teigimu, naujagimio, negyvagimio ar gimdyvės mirties atveju pirmiausia sveikatos priežiūros įstaigoje vadovo įsakymu turi būti sudaryta komisija. "Komisija turi būti sudaryta iš ne mažiau kaip penkių narių: gydytojo akušerio ginekologo, gydytojo neonatologo (ar vaikų ligų gydytojo), akušerio ir ar bendrosios praktikos slaugytojo, įstaigos vidaus audito atstovo arba akušerijos ir ar kokybės konsultanto bei pagal atvejo pobūdį kitų profesinių kvalifikacijų gydytojų. Komisija savo išvadas įstaigos vadovui ir atitinkamo regiono perinatologijos centro vadovui turi pateikti per 20 darbo dienų nuo atvejo užregistravimo", – aiškino SAM atstovė.

Antruoju gimdymo laikotarpiu moters ir vaisiaus būklę privalo stebėti ir vertinti medikas, o vaisiaus būklė vertinama po kiekvieno sąrėmio, bet ne vėliau nei kas 5 min.

Regioniniame perinatologijos centre įstaigos vadovo įsakymu taip pat sudaroma komisija, nagrinėjanti perinatologijos centre ir jo paslaugų teikimo teritorijoje esančiose įstaigose buvusius atvejus. "Į perinatologijos centro komisijos sudėtį skiriami sveikatos priežiūros specialistai ir vidaus audito atstovas arba kokybės konsultantas. Perinatologijos centro komisijai įstaigos turi pateikti medicinos dokumentų kopijas (nėščiosios, gimdyvės ar naujagimio), susijusias su nagrinėjamu atveju.

Įstaigos administracijos atstovas ir sveikatos priežiūros specialistai, teikę paslaugas nėščiajai, gimdyvei ar naujagimiui, gali būti kviečiami į perinatologijos centro komisijos posėdžius, kuriuose jie privalo dalyvauti. Perinatologijos centro komisijai išnagrinėjus konkretų atvejį, raštu pateikiamos išvados ir pasiūlymai įstaigų, teikusių paslaugas nėščiajai, gimdyvei ar naujagimiui, vadovams. Įstaigų vadovai privalo informuoti perinatologijos centro komisiją apie priemones, kurių imtasi pagal siūlymus", – rašė L.Zimnickienė.

Privalo tobulinti kvalifikaciją

Pasiteiravus, kokios sankcijos, nuobaudos laukia medikų, jei nustatoma, kad naujagimis mirė dėl jų kaltės, patarėja atsakė: "Vadovaujantis Medicinos praktikos ir Slaugos praktikos ir akušerijos praktikos įstatymais, slaugytojo, akušerio ar gydytojo veika, kai dėl jo kaltės paciento sveikatai buvo padaryta žala, sukėlusi paciento neįgalumą arba mirtį, laikoma šiurkščia medicinos praktikos arba slaugos ar akušerijos praktikos klaida. Tokias klaidas nustato sveikatos apsaugos ministro sudaryta profesinės kompetencijos vertinimo komisija."

Ministerijos atstovų teigimu, į šią komisiją gali kreiptis įstaigos teikiamų sveikatos priežiūros paslaugų valstybinę kontrolę atliekančios institucijos; asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovas; sveikatos priežiūros įstaigos dalininkai ar savininkas; sveikatos apsaugos ministras Žalos pacientų sveikatai prevencijos komisijos siūlymu, jeigu ši komisija nustatė, kad specialisto profesinės veiklos trūkumai lėmė žalą paciento sveikatai.

Vis dėlto ministerijos atstovai neatsakė į klausimą, ar galimai dėl medikų aplaidumo nukentėjęs žmogus ar jo artimieji gali kreiptis tiesiogiai į Žalos pacientų sveikatai prevencijos komisiją ar tiesiogiai į ministeriją, kad toks atvejis būtų ištirtas.

"Profesinės kompetencijos vertinimo komisijai nustačius grubią klaidą ir nusprendus, kad gydytojo, slaugytojo ar akušerio profesinė kvalifikacija neatitinka licencijoje nurodytos profesinės kvalifikacijos reikalavimų, gydytojo, slaugytojo ar akušerio licencija sustabdoma ir jis privalo tobulinti savo profesinę kvalifikaciją. Jei jis per metus to nepadaro, jo licencija panaikinama. Nauja licencija išduodama, jei jis patobulina savo profesinę kvalifikaciją", – teigė L.Zimnickienė.

Jos teigimu, licencija taip pat panaikinama, jei profesinės kompetencijos vertinimo komisija nustato, kad gydytojas, slaugytojas ar akušeris per vienus metus nuo paskutinės grubios klaidos padarė ir daugiau tokių klaidų. Šiuo atveju dėl naujos licencijos jis gali kreiptis tik praėjus metams po licencijos panaikinimo dienos ir tik jei tuo metu tobulino savo profesinę kvalifikaciją.

Tačiau į klausimą, kiek Lietuvoje buvo tokių atvejų, kai dėl medikų kaltės mirė naujagimis ar gimė negyvagimis, buvo nustatyta ir medikai dėl to buvo nubausti per 2020 m. ir šiuos metus, L.Zimnickienė neatsakė.

Teigė, kad personalo netrūksta

Liepos 31 d. Krikščioniškuosiuose gimdymo namuose gimdymo metu mirusio naujagimio tėvai teigia, kad aktyvios gimdymo fazės metu jie gimdykloje kuriam laikui buvo palikti tik su valytoja – be jokio medicinos personalo.

SAM atstovų klausėme, ar gali gimdyvė gimdykloje gimdymo metu būti palikta viena, be medicinos personalo priežiūros. L.Zimnickienė atsakė: "Latentinėje gimdymo fazėje (iki 4 cm kaklelio atsivėrimo), moteris gali laiką leisti ir namie. Taip pat ir aktyvioje fazėje, jei moters ir vaisiaus būklė gera, moteris neprivalo būti nuolatinėje mediko priežiūroje, ypač jei gimdyme dalyvauja moters artimas žmogus. Šiuo metu gimdymo veikla ir vaisiaus būklė turėtų būti vertinama kas 30 min. Antruoju gimdymo laikotarpiu moters ir vaisiaus būklę privalo stebėti bei vertinti medikas, o vaisiaus būklė vertinama po kiekvieno sąrėmio, bet ne vėliau nei kas 5 min."

Naujagimį praradusi šeima taip pat tvirtino, kad nuo pat jų atvykimo į LSMU Kauno ligoninės Krikščioniškuosius gimdymo namus personalas jų akivaizdoje kalbėjosi apie tai, kad trūksta darbo rankų – nespėjama dirbti su tiek gimdyvių. Pasiteiravome, ar apie galima personalo trūkumą šiuose gimdymo namuose ministerijai yra žinoma. "SAM susisiekė su LSMU Kauno ligoninės administracija, kuri informavo, kad vykdo tyrimą teisės aktų nustatyta tvarka. Taip pat įstaigos administracija pranešė, kad personalo įstaigoje netrūksta", – teigė L.Zimnickienė.

Ji priminė, kad visa ambulatorinė ir stacionarinė sveikatos priežiūros pagalba nėščiosioms Lietuvoje grindžiama 2019 m. atnaujintomis Akušerijos diagnostikos ir gydymo metodikomis, skelbiamomis Sveikatos apsaugos ministerijos interneto svetainėje, ir Nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros tvarkos aprašu, skelbiamu internete e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/236676c0c90311e498aab3a4ca2b8d40?jfwid=kyu1j6r0l.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Absurdas

Absurdas portretas
Tikiuosi ši istorija bent bus užbaigta tėvelių naudai. Kad nors kada medikai prisiims kaltę ir ši netektis apsaugos kitas gimdyves.

Indrė

Indrė portretas
Keltas klausimų SAM: 1) Ar medikai, kurie dirba toje pačioje įstaigoje yra pakankamai kompetentingi ir šališki, kad galėtų vertinti ar viskas buvo atlikta teisingai? 2) Ar žmogaus gyvybė yra verta tik mediko licenzijos sustabdymui metams laiko su galimybe atnaujinti? (gimstamumas kas met mažėja). 3) Ar tikrai gimdyvei jau esant gimdykloje gali likti tik tėvai su valytoja? Ar tikrai gimdyvei artimas žmogus yra pakankamai kompetentingas įvertinti gimdyves bei vaikelio būseną? Ar į gimdyklą gimdyvės vežamos ne prieš pat gimdymą, kuomet ir būtina medikų priežiūra?

kaunas

kaunas portretas
ismoketi seimai milijonines kompensacijas,o gydytojai atimti licenzija viam laikuj
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių