Pereiti į pagrindinį turinį

"Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti

2011-08-09 13:27
"Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti "Kauko" agonija: biurokratai neleidžia net numirti

Metų metus yrantis vienas prestižiškiausių Kaune "Kauko" restoranas, tikimasi,  rudenį, bus nugriautas. Jo šeimininkai šiuo metu laviruoja klampynėje, kurią užtaisė paveldosaugos institucijos.

Nežino, kuo vadovautis

"Mums jau trūksta kantrybė – taip esame torpeduojami. Verslininkai, norėdami gero miestui, investuodami dideles lėšas, tvarkydami apleistus kampelius, negali judėti iš vietos vien dėl siaubingos biurokratijos", – kalbėjo "Kauko" pastato ir jį supančio sklypo savininkams atstovaujantis bendrovės "Liūtukas" direktorius Raimundas Marcinkevičius.

Buvęs restoranas "Kaukas", įrengtas 1981 m. rekonstravus tarpukariu architekto Felikso Vizbaro sau pastatytą vadinamąją pilaitę, nėra įrašytas į kultūros vertybių registrą. Tačiau norintieji vietoj šio objekto ręsti naujus namus, priversti minti paveldo institucijų slenksčius. Žaliakalnio teritorija, į kurią įeina ir Kauko alėja, yra laikoma urbanistine vertybe.

Šiuo metu neaišku, kuo turėtų vadovautis griūvančio objekto šeimininkai. Laukiama, kada pagaliau bus patikslintas ir patvirtintas teritorijos specialusis planas.

Stiklinio antstato skeveldros

"Nors pastatas nėra paveldo objektas, jis įeina į saugomą Žaliakalnio teritoriją, todėl yra derinamas su paveldo specialistais. Architektai projektavo atsižvelgdami į ankstesnius rodiklius, buvusius nuosavybės dokumentuose ir kituose reglamentuose. Dabar rodikliai kažkaip pasidarė nepalankesni nei buvo", – atsiduso pašnekovas.

"Atrodo, kad I.Vaškelienė (Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno teritorinio padalinio vedėja – red. past.) parašo dabar nededa. Po triukšmo dėl pastato Laisvės alėjoje – toje kontoroje didelė suirutė", – apgailestavo R.Marcinkevičius dėl užstrigusio proceso.

Buvusio restorano vietoje numatyta statyti gyvenamuosius namus. Kol kas delsiama griauti pastato likučius, nes, pasak savininko atstovo, kol yra statiniai, statyba galėtų būti įvardyta kaip rekonstrukcija.

"Tuomet galiotų ankstesni, senojo pastato, rodikliai. Jei viską statysime naujai, tuomet galios nauji rodikliai", – atsarginio varianto neslėpė jis. Tiesa, bet kuriuo atveju iš senojo pastato liktų tik minimumas, nes mėginti prikelti visus griuvėsius nėra prasmės.

Atsargūs su architektais

Prieš ketverius metus buvo surengtas architektūrinis konkursas suprojektuoti šiame sklype prabangių būstų kompleksą. Paskelbti nugalėtojai. Bet senieji mūrai nesulaukė statybininkų rankų. Atslinko krizė.
"Svarstomi nauji architektų pasiūlymai – nesitenkiname anksčiau vykusiais  konkursais", – pasakojo R.Marcinkevičius.

Pasak jo, eskizus braižo architektai, kuriuos rekomendavo I.Vaškelienė. "Mums buvo pasiūlytos kelios architektų grupės. Pasirinkome tuos, kurie mažiau išsigandę dėl stiklino antstato Laisvės alėjoje, kad nepadarytų tokių klaidų, kad būtų kompetentingi iki galo, žinotų visą situaciją", – dėstė pašnekovas.
Kaip atrodys, iš kokių medžiagų bus statomi naujieji namai, pasak savininko atstovo, kol kas nėra galutinio sprendimo. Gali būti, kad fasado apdailoje vyraus mediena.

Išvarginti tąsymosi dėl "Kauko", jo savininkai atsisakė kitų investicijų į Kauno objektus, pavyzdžiui, į Žydų ligoninę.

Kas turi dėti parašą?

I.Vaškelienė "Kauno dieną" patikino, kad procesas užstrigęs ne KPD. Pasak jos, Kauno miesto savivaldybė yra inicijavusi paskelbti dalį Žaliakalnio teritorijos, į kurią įeina ir Kauko alėja, savivaldybės saugoma teritorija.
Kad teritorija būtų paskelbta saugoma savivaldybės, savivaldybė užsakė parengti vietovės specialųjį planą. "Mes jam pritarėme", – informavo KPD atstovė.

Verslininkai, pastebėjo I.Vaškelienė, nelabai skiria dvi skirtingo lygmens tarnybas – KPD Kauno teritorinį padalinį nuo savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus. Mat vieni objektai skelbiami valstybės saugomais, kiti – savivaldybės saugomais."Kol nebuvo užsakytas specialusis planas, tai buvo vietovė, kurią prižiūrėjome mes", – pridūrė KPD atstovė.

I.Vaškelienė neigė, kad užsakovams buvo pasiūlyti architektai. "Niekada gyvenime privalomai nerekomenduojame architektų. Visada rekomenduojame ir sakome, kad architektas turėtų atestaciją dirbti su nekilnojamąja kultūros vertybe, tada jis nedaro klaidų", – tikino I.Vaškelienė.

Kabinetuose – jokios skubos

Savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Rimgaudas Miliukštis patvirtino, kad jau kone prieš ketverius metus užsakytas specialusis planas, kurį rengia Kauno paminklų restauravimo ir projektavimo institutas. Šioje įstaigoje dirba I.Vaškelienės sutuoktinis Aleksandras Vaškelis.

"Specialusis planas jau parengtas, tik jį reikia šiek tiek pataisyti. Rengiant planą  dalyvavo ir A.Vaškelis su I.Vaškeliene, kadangi ji tuo metu buvo nušalinta nuo pareigų", – pasakojo R.Miliukštis.
Vadovaujantis pirmuoju specialiojo plano variantu, "Kauko" vietoje naujas statinys turėtų užimti mažesnį plotą, nei užima dabartinis objektas.

"Taip tarsi pažeidžiamos savininko teisės. Dabar daroma taip, kad viskas atsistotų į savo vietą, visi tam pritarė", – teigė R.Miliukštis. Jis neabejoja, kad greitai savininkų sumanymai galės būti pradėti įgyvendinti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų