Kauną jau pasiekė granito danga – atnaujinta Miesto sodelio rekonstrukcija

Visame pasaulyje sutrikusios prekių tiekimo grandinės palietė ir Kauną. Dėl uostuose strigusių granito plokščių, teko koreguoti ir Miesto sodelio rekonstrukcijos planus.

Užstrigusi siunta

Kaip ir Laisvės alėjos granito plokštės, taip ir Miesto sodeliui skirta danga buvo plukdoma iš Kinijos. Ši Kaunui svarbi siunta keliavo per Lenkijoje esantį Gdansko uostą, kur taip pat dar teko palaukti eilėse ir taip dar šiek tiek atitolinti realius granito plokščių klojimo darbus.

„Laivui teko palaukti, kol atsilaisvins uostas Lenkijoje. Visa granito kelionė užtruko dėl sutrikusių tarptautinių transporto kelių ir krovinių srautų“, – „Kauno dienai“ pasakojo Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Atsiras darbininkų

Dėl laiku negautų granito plokščių, teko laikinai stabdyti darbus ir erdvę ties Kauno valstybiniu muzikiniu teatru laikinai palikti be darbininkų arba vykdyti tik smulkius darbus. Tačiau nuo šiandien Miesto sodelyje darbininkai vėl pluša visu tempu.

Vilmanto Raupelio nuotr.

„Kol buvo plukdomas granitas, miesto sodelio teritorijoje buvo tvarkomi ir ruošiami pagrindai. Nuo šiandien jau pradėtos kloti granito plokštės“, – nurodė A.Pakalniškis ir pridūrė, kad Miesto sodeliui skirtas granitas į Kauną atvežtas praėjusios savaitės pradžioje.

„Jeigu nesutrukdys oro sąlygos, puošnią sodelio dangą tikimės pavyks pakloti iki metų pabaigos. Kadangi Kaunas kitąmet taps Europos kultūros sostine, turime tikslą iki vasaros atnaujinti kaip įmanoma daugiau viešų erdvių, kad jose kauniečiai galėtų jaukiai ir patogiai stebėti renginius“, – apie tai, kada planuojama baigti ne tik Miesto sodelio, bet ir kitų centrinių miesto erdvių remontą, pridūrė Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas.

Miesto sodeliui skirtas granitas keliavo ilgiau, nei planuota. (Kauno m. savivaldybės nuotr.)

Kaip pasikeis sodelis?

Miesto sodelio rekonstrukcija – tai Laisvės alėjos pokyčių tąsa. Sutvarkius pagrindinę pėsčiųjų gatvę, darbai persikėlė į gatveles, kurios kerta Laisvės alėją, bei į Miesto sodelį.

Jeigu nesutrukdys oro sąlygos, puošnią sodelio dangą tikimasi pakloti iki metų pabaigos.

Įgyvendinant projektą įrengta nauja lietaus nuotekų sistema. Rekonstruojant sodelį vietoje esamų betoninių plokščių 8 tūkst. kv. m plote bus paklota nauja granitinė danga, kurios raštas atkartos ligšiolinį. Takų tinklas praktiškai nepakis – bus atnaujintas susidėvėjęs, taip pat vietomis išgrįsti praeivių išminti takeliai.

Sutvarkius infrastruktūrą ateis eilė atnaujinti ir mažosios architektūros elementus. Numatyta įrengti apšvietimą, kad erdvė taptų saugesnė ir tamsiuoju paros metu. Renovacija palies ir centrinėje parkelio dalyje esantį fontaną. Skulptorių bendruomenės sprendimu, Juozo Ruzgo ugnies deivės „Gabijos“ skulptūrą nuspręsta perkelti į kitą miesto erdvę. Vykdant rekonstrukcijos darbus ypatingas dėmesys bus skiriamas istorinei Romo Kalantos atminimo vietai. Unikalus monumentas ir toliau išliks toje pačioje vietoje.

Projekte numatyta panaikinti Muzikinio teatro pašonėje buvusius laiptus ir jų vietoje įrengti pandusus. Tokios rampos palengvins lankytojams kelią į parkelį.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Mažiesiems kauniečiams skirta erdvė ir žaidimų aikštelė taip pat bus perkelta arčiau Kauno valstybinio lėlių teatro. Taip bus patogiau ne tik pramogaujantiems, bet ir spektaklius, muziejaus ekspoziciją ar kūrybines dirbtuvėles Lėlių teatre lankantiems vaikams bei jų tėveliams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aloyzas

Aloyzas portretas
svarbu, kad dirbtų, mažiau plepėtų.

Maulius

Maulius portretas
, tu ne saulius.

Saulius

Saulius portretas
Didžiuojamės savo miestu, dabar nebus gėda dėl apgriuvusio miesto , bet jei grįžtų konservatoriai, tai prasidėtų staugimas kaip viskas blogai padaryta ir tolesnis pinigų plovimas vyktų.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių